A katolikus akarnokság
2011. június 27. írta: Asszem

A katolikus akarnokság

Nehéz lehet most nem katolikus pedagógusnak vagy szülőnek lenni Kecelen. Az egyetlen iskolát az önkormányzat átadja a katolikus egyháznak akik sajnos úgy tűnik cseppet sem tartják tiszteletben azt a tényt, hogy nem mindenki katolikus és nem is akar az lenni.

Az Index cikke ("Elküldik Kecelről a nem katolikus gyerekeket") alapján felmerül bennem a kérdés, vajon mennyi empátia szorulhatott ezekbe az emberekbe? Mert az egy dolog, hogy az érvényben lévő Alkotmány rendelkezéseit semmibe veszik, miszerint:

60. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára.

(2) Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztását vagy elfogadását, és azt a szabadságot, hogy vallását és meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon akár egyénileg, akár másokkal együttesen nyilvánosan vagy magánkörben kinyilváníthassa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolhassa vagy taníthassa.

(3) A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.

De mégis mit gondolnak, egy nem hívő ember, akinek az egzisztenciája múlhat azon, hogy katolikusnak hazudja-e magát, majd ettől meg fog térni? És ha létezik Jézus meg igaz az egész történet, akkor ez majd jó pontként lesz elszámolva odafent? Hogy valakit erőszakkal, fenyegetéssel vettek rá arra, hogy olyasmit valljon, amit nem hisz?

Annyira szeretném, hogy Solti Kálmán, aki, hogy az Index cikkét idézzem "annyi engedményt tett, hogy aki nem katolikus, annak nem kötelező keresztet vetnie, énekelni, és térdre borulni, elég, ha csak ott ül. „Évi háromszor be kell jönnie a templomba, és ott kulturáltan ülni. Ez mindenkinek vállalható, a tanár amúgy is gyakran elmegy olyan eseményre, amire nem szeretne.” egyszer kerüljön olyan helyzetbe, amikor előírják neki, hogy az állása megtartásához kötelező végigülnie mondjuk egy Krisnás szertartást, megnézném, mennyire vágna jó arcot hozzá.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pernahajder Viktor 2011.06.28. 11:22:12

Én mint munkáltató, holnaptól előírom az alkalmazottaimnak, hogy minden reggeli míting úgy kezdődjön, hogy az ateista szekció háromszor mondja fennhangon a többiek előtt: "Isten nem létezik!"
A többieknek ezt kötelező lesz kultúráltan, csendben végighallgatni.

Asszem 2011.06.28. 11:26:12

@Pernahajder Viktor: erről van szó! Ne felejts el előtte a munkavállalóidtól írásos fogalmazást bekérni arról, hogy miért is nem ateisták, milyen vallásban hisznek és miért tértek meg...

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2011.06.30. 21:53:35

Ez most kb. olyan, mintha templomban félhangosan azon elmélkednék, hogy miért is akarja az a csuhás barom letolni azt a sok hülyeséget a torkomon, miközben én csak hűsölni ültem be. Lesz szíves tiszteletben tartani az ateizmusom!
Egyházi iskolában TERMÉSZETES a hittanóra és igen, akinek nem tetszik az nem ilyen helyre íratja be a gyermekét. Ha már egyszer ők fizetik a csekket, akkor bizony a szabályokat is ők írják.
Nem az átadás ellen kell civil mozgalmat indítani, hanem a tartozást kifizetni és akkor nincs ilyen probléma.

Én piarista gimnáziumba jártam, pedig a katolikus valláshoz nem sok közöm volt. Kötelező volt beülnöm a kéthavonta esedékes misékre, mégse haltam bele, bár az unalom miatt néha közel voltam hozzá. Ha valamit, hát azt bizonyosan az egyházi iskoláknak köszönhetek, hogy megtanultam vidáman ignorálni az össznépi agymenéseket, legyen az egyházi, vagy világi.
süti beállítások módosítása