Backupolás
2007. március 11. írta: Asszem

Backupolás

Végre találtam egy nagyon jó backup programot: Acronis True Image. Gyakorlatilag tökéletes, mind funkcionalitását, mind kezelhetőségét tekintve. Enyhén szólva...:)

Három fő lépésben tervezem a biztonsági másolatok létrehozását. Először a teljes rendszerpartíciót kell lementeni és biztonságba helyezni, hogy gyorsan helyreállítható legyen a Windows, ha nagy baj történne. Másodszor pedig a külön partíción lévő egyedi adatokat (dokumentumok, képek, videók, zenék) kell elmenteni. Mindkét esetben 10 gigányi adatokról van szó, úgyhogy a DVD-re írogatásról lemondanék, inkább külső vinyókat használok. Harmadszor pedig letesztelem, hogy a visszaállítás működik-e.

Az első lépés, a rendszerpartíció mentése így néz ki:

1. Létrehozok egy 30 gigás elzárt partíciót ("Acronis Secure Zone") a második vinyón (D:). Ide fogja rakni a program a jelenleg 11 gigás C:-ről készített imaget, később pedig ezt a képet fogja frissíteni (inkrementális vagy differenciális backup). Ehhez egyszer újra kell indítania a gépet, amíg megcsinálja a partíciót. (Ja, és a Partiton Magic-kel ha minden kész, adok még 10 gigát a cének, mert lassan betelik)

2. Bekapcsolom az "Acronis Startup Recovery Manager"-t, amivel bootoláskor F11-re visszaállítható az elmentett kép, ha nagyon meghalna a rendszer.

3. Csak a túlbiztosítás kedvéért létrehozok egy "Bootable Rescue Media"-t, hogy CD-ről is indítható legyen a rendszer, ha a második vinyó fizikailag menne szét.

4. Megcsinálom a képet a C: meghajtóról. Itt jegyezném meg, hogy a progi bármikor egy klikkelésre képes mountolni a képet, úgyhogy az tetszőlegesen böngészhető és módosítható. Ügyes...

5. A paranoid túlbiztosítás kedvéért megcsinálom ugyanezt a képet a külső hordozható vinyóra is. Na ezt a lépést a továbbiakban szerintem kihagyom, mert megint csak túlbonyolodna a dolog.


A második lépés, az adatok mentésének folyamata:

1. A D: meghajtón létrehozok egy unliminted nagyságú "Acronis Backup Location" nevű mappát. Elvileg az adatokat is menthetném a Secure Zone-ba, meg tudja különböztetni az imagektől. Mivel azonban a Secure Zone egy külön partíció, ezért annak a méretét előre meg kell határozni, addig a Backup Location mérete lehet végtelen is, ráadásul akárhány meghatározható. A program itt is csak egy fájlt hoz létre (aminek neve a létrehozás dátuma) backuponként, ebből szintén a Recovery Wizarddal lehet visszaállítani az adatokat.

2. Kijelölöm azokat a mappákat, amikről biztonsági másolatot szeretnék készíteni (képek, dokumentumok, munka) és elindítom a progit. Kb. 5-10 perc alatt kész a 15 gigás másolat.

3. Létrehozok egy új taskot, amiben tárolom ezeket a kijelöléseket, hogy ne kelljen mindig megadni, melyik mappáról szeretnék másolatot csinálni. Viszont nem állítok be automatikus időpontot, mert azt utálom. Jobb szeretem kézben tartani az eseményeket.

Harmadik lépés: adatvisszaállítás

A legnagyobb hiba, amibe bele lehet esni, az az, amikor azt hiszi az ember, hogy megcsinálta a biztonsági másolatot, minden rendben, aztán amikor szükség lenne a visszaállításra, kiderül, hogy nem működik, és az adatok elvesztek. Úgyhogy mielőtt hátradőlhetnék, ezt mindenképpen meg kell csinálni.

A sima adatok visszaállítása nagyon egyszerű, a Recovery Wizard logikusan felépített kezelői felületéről csak ki kell választani, hogy melyik visszaállítást szeretnénk használni (legyen az a Secure Zone-ban vagy akármelyik Backup Location). Lehetőség van az eredeti helyre történő visszaállításra (ilyenkor megkérdezi, mi legyen az esetlegesen ott található fájlokkal, felülírja-e, csak a régebbieket írja felül, stb.), de meg lehet adni neki más útvonalat is. És természetesen a visszaállítás előtt egyesével is meg lehet határozni, hogy melyik mappára vonatkozzon a parancs. Szóval minden olyan, amilyennek lennie kell.

A disk image visszaállítása már rizikósabb, úgyhogy azt nem is az asztali gépen fogom elvégezni. Most egész jól kitapasztaltam a program működését, úgyhogy tartok egy ebédszünetet, utána az egész procedúrát megismétlem a laptoppal, ahol már amúgy is nagy szükség lenne egy mentésre. Viszont ott kevesebb adat van, ezért nyugodtabban ki tudom próbálni a teljes visszaállítást. De arról már a köv. posztban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agent T 2007.03.20. 19:12:52

Egy újabb link, a témában:
mozbackup.jasnapaka.com/
Ez megvan? Mozilla cuccok backupja, pl. teljes levelezés, postafiókok, stb. Thunderbird-nél.
Nálam legalábbis bevált (igaz, még visszaállításig nem jutottam el, mert nem volt szükség rá).

Asszem 2007.03.20. 22:39:21

Köszönöm, szuper, rögtön elvégeztem a másolatot, ámbár a visszaállítást én sem próbáltam ki, valamiért nem volt túl meggyőző a dolog. Ja igen, legfőképp azért, mert közölte, hogy néhány extensionnel nem tudott mit kezdeni, de azt nem mondta meg, hogy melyikkel.

Mindegy, így is nagyon hasznos lehet, ha majd úgy hozza a sors, hogy ismét vissza kell állítani, akkor kipróbálom, mennyi működik belőle...vagy valami idegen gépre ráeresztem, amin amúgy is szűz firefox van, azt könnyű visszacsinálni utána.

Mégegyszer nagyon köszönöm! Az XP után a Firefox volt a második legfontosabb elmentendő dolog.

Agent T 2007.03.21. 18:52:32

Igazán nincs mit :)

Tschöppy 2007.03.21. 21:50:59

Lehet egyébként hogy néhány extensionnel nem tud kezdeni semmit se, de amilyen kiterjesztéseket én használok, azoknak mindegy, feltelepítem őket megint, oszt jónapot.
A legjobb egyébként tényleg az benne, hogy nem kell pöcsölni a finomhangolással, hogy úgy nézzen ki a FF, ahogy megszoktuk. Csak egy backup, és kész.
Egyébként a FF2.akárhány használható? Itt az 1.5.x van telepítve, és ha nem muszáj, nem válnék meg tőle.

Asszem 2007.03.24. 17:31:36

Tschöppy! Találtam egy még jobb backup extensiönt, nagyon korrekt:

FEBE Firefox Extension

customsoftwareconsult.com/extensions/febe/febe.html

A biztonsági másolat után generál egy nagyon jól áttekinthető HTML oldalt a lementett dolgokról.

Asszem 2007.03.24. 18:46:45

ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP
árvíztűrő tükörfúrógép
süti beállítások módosítása