Prognózis: a Facebook 2010-ben lenyomja az iWiW-et
2009. szeptember 24. írta: Asszem

Prognózis: a Facebook 2010-ben lenyomja az iWiW-et

http://webisztan.blog.hu/api/trackback/id/1408621

Az Onlinemarketingen 'dúló' vitához szólva gondoltam itt is megörökítem azt a jóslatomat, hogy 2010-re a Facebooknak több aktív magyar felhasználója lesz, mint a WiW-nek.

Mindezt több dologra alapozom. Legelőször is, a Facebook számára olyan erőforrások állnak rendelkezésre, amellyel a WiW akkor sem bírna versenyezni, ha az Origo tényleg szívvel-lélekkel, pénzt nem kímélve áldozna a magyar közösségi háló fejlesztésére. 

A második érvem pontosan ez: az iWiW elmúlt években mutatott "fejlesztése" egy ráncfelvarráson kívül nem mutatott semmi átütőt. Koncepcióban egyértelműen a Facebook-ot próbálják utánozni, a megvalósítás minősége pedig sajnos jól tükrözi a fejlesztésre szánt erőforrások szűkös voltát. 

Az iWiW egy olyan dinoszaurusz, amely jókor volt jó helyen a magyar piacon, hogy megszerezze a vezető pozíciót egy olyan területen, ahol csak egy igazi nyertes lehet. Az emberek nagy többsége nem a szolgáltatások minősége, hanem az ismerőseik jelenléte miatt lesz vagy marad egy közösségi háló tagja. Ha a WiW-nek 2003-2004 környékén lettek volna komoly vetélytársai, egyáltalán nem biztos, hogy ott tartana, ahol ma áll. 

Azt gondolom, hogy az első érvem miatt gyakorlatilag törvényszerű, hogy a Facebook meg fogja verni a WiW-et. Az Origo-n csak az múlik, hogy mikor. Ha három év alatt annyit sem tudták megoldani, hogy a meghívók száma ne legyen korlátozott, akkor úgy érzem minél hamarabb, annál jobb. 

A WiW a magyar net büszkeségéből küzdötte le magát a szánalmas kategóriába. Kár érte. 

Szerintem az a sors vár rá kicsiben, mint a Myspace-re nagyban: előbb visszacsúszik a második helyre, aztán szép fokozatosan zsugorodik, egyre jobban nő az inaktív felhasználók száma, még jobban csökken a fejlesztésre szánt pénz, miközben a Facebook újabb és újabb funkciókat vezet be, amelyekkel már meg sem kísérelheti felvenni a versenyt, majd az Origo eladja valami külföldi csoportnak, akik még próbálkoznak valamivel, de 2015-ben már csak egy múló emlék lesz. 

Számomra az iWiW halálát az a pillanat fogja jelenteni, amikor nyugodt szívvel tudom törölni a regisztrációmat, mert tudom, hogy aki fontos, az fent van a Facebookon, illetve aki később lesz fontos, az először (vagy csak) a Facebookon fog keresni.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2009.09.25. 12:22:00

Te is v.mi párhuzamos galaxisban leledzel.
süti beállítások módosítása