Kell-e isten az alkotmányba?
2009. november 25. írta: Asszem

Kell-e isten az alkotmányba?

Baj-e az, ha a kétharmadra készülő Orbán Viktor a lengyel alkotmányt tartja követendő mintának? Ha én vallásos ember volnék, akkor nyilván sokkal jobban tudnék azonosulni egy olyan szöveggel, amelyben az én hitem is megerősítést nyer és amely az általam vallott értékeket pozitív színben tünteti fel. 

Ezzel eddig nincs is baj. A gond ott kezdődik, ha ezt a szöveget úgy fogalmazzák meg, hogy azok, akik nem valamelyik történelmi keresztény egyházhoz tartozónak vallják magukat, úgy érezhetik, hogy az alkotmány az ő értékeiket kevesebbre tartja. Van ennek reális esélye? Sajnos van. A vallási türelmetlenség, a kirekesztő semjéni retorika sajnos nagyon is közel áll a Fideszhez. Félő, hogy úgy akarják majd megfogalmazni azt a "veretes" mondatot, hogy jól odaszúrjanak a nem hívőknek vagy a másban hívőknek. 

Ennél pedig szerintem még egy semleges "technokrata szabályhalmaz" is jobb. 

Mielőtt a Fidesz megkapja a kétharmadát, jó lenne pontosan tudni, hogy konkrétan mit is akarnak beleírni az Alkotmányba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása