Miért kell még egy közösségi hálózat a Googletől a Facebook mellé?
2010. augusztus 19. írta: Asszem

Miért kell még egy közösségi hálózat a Googletől a Facebook mellé?

Mert a Facebook elrontotta és nem úgy tűnik, hogy értenék a problémát. Ezzel szemben érdemes megnézni ezt a prezentációt, ahol legalább az látszik, hogy a Google érti, mi a baj a közösségi hálózatokkal.

Röviden összefoglalva: a különböző típusú barátok/ismerősök/rokonok keveredése a baj. A személyes információk rossz kezekbe kerülése a baj. És ezek a rossz kezek nem valami gonosz alvilági hackerek, hanem a saját ismerőseink, akikkel amúgy semmi baj nincs, csak nem feltétlen akarnánk bizonyos információkat megosztani velük...

Ezért például már ott tart a dolog, hogy Amerika egyes államaiban a pedagógusoknak kifejezetten tiltják, hogy bejelöljék barátnak a tanítványaikat. Ami azért baj, mert ezzel a közösségi oldalak legnagyobb előnyét, a közösségépítő funkciót is kidobják az ablakon. Másfelől pedig mégsem biztos, hogy jó, ha a diákok a tanárnő bulifotóin keresztül ismerkednek az aktív szexualitással.

A prezentáció szerint az embereknek általában 3-6 egymástól különböző baráti/ismerősi köre van, mindegyikben 2-15 fővel. Ezek között lehet átfedés, de inkább elkülönülnek egymástól. Valamint az összes ismerősünk közül is kb. 2-6 fő van, akit igazán közeli, szoros barátnak nevezhetünk (pl. házastárs, családtag, közeli barát), a többiek inkább a lazább ismerős kategóriába tartoznak. 

Ezen túl létrehoztak még egy új kategóriát is, ami nekem nagyon tetszik: ez az ideiglenes ismerősök csoportja. Ezek azok az emberek, akikkel valamilyen oknál fogva kapcsolatba kerültünk (pl. egy hitelügyintéző a bankban, egy jó orvos, egy autószerelő, stb.), de nem tekintjük őket barátunknak, viszont mégis jó lenne emlékezni arra, hogy egyszer már kapcsolatban voltunk. Na ők az ideiglenes ismerősök csoportja. 

A baj a Facebookkal (és pl. a Gmail chat-ban megjelenő kapcsolatokkal is) az, hogy a közeli barátokat, a különböző csoportokat és az ideiglenes ismerősöket is egy kalap alá veszi. Persze van lehetőség a csoportosításra, de tegye fel a kezét az, aki időt szánt arra, hogy mind a 328 'barátját' egyesével bekategorizálja Facebookon és utána minden egyes posztolásnál csak a megfelelő csoportnak küldje az update-et.

Bár a Facebook nagy erőkkel fejleszt, de mégsem tűnik úgy, hogy valós megoldást adna ezekre a problémákra. 

Én ezért látom szükségét annak, hogy igenis kell még egy új közösségi hálózat. De a Facebookkal csak minimum egy Google szintű játékos tud érdemben versenyezni. Itt a nagy lehetőség, hogy két bukás után (Wave és Buzz) végre ismét egy piacvezető sikerterméket hozzon létre a Google, amibe ügyesen integrálja a Gmail-t, a Docs-ot, az Adwords-öt, a Maps-ot, és a többi szolgáltatását. Mindehhez meglesz a saját operációs rendszere (Chrome), böngészője (Chrome), lesznek hozzá külső fejlesztők által létrehozott webes alkalmazásai (web apps), van mobil operációs rendszere (Android). 

Sőt, így még a Buzz-t is kivehetik a Gmail alól, valamint a Gmail kontaktkezelését is feljavíthatják, hogy ne keveredjenek a különböző csoportoknak szánt státusz üzenetek.

Az embereknek pedig ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy bizony pár évente megéri újraépíteni a közösségi hálót egy másik, jobb szolgáltatásokat kínáló, az adatbiztonságra és a magánélet védelmére jobb megoldásokat kínáló alkalmazásra való áttéréssel.

Egy dologtól tartok: nehogy úgy kezdje a Google, hogy bedobálja az összes Gmail-es kontaktot ismerősnek. Az instant fail lenne. 

Én inkább azt csinálnám, hogy elmagyaráznám a usereknek a közeli-szoros barátok koncepcióját (kik azok az emberek, akikkel a legtöbbet telefonálsz, emailezel és az életben találkozol) és első körben csak annyit javasolnék, hogy ezeket a szoros barátokat hívjuk meg az új Google Me közösségi hálóba. Aztán ha ezek a csoportok kialakultak, akkor utána hozzuk létre az első, saját kategóriánkat (pl. 'rokonok' és 'kollégák'), majd kezdjük meg feltölteni ezeket. A program helyében én ezt úgy tenném, hogy már meghíváskor, illetve visszaigazoláskor csak úgy lehessen valakit ismerősnek jelölni, ha egyben megadjuk, hogy melyik kategóriába tartozik. Akár még egy kategória felső határt is lehetne szabni (pl. csoportonként max. 25 fő), így az userek egyszerűen rá lennének kényszerítve, hogy többféle csoportot hozzanak létre. Az a lényeg, hogy ne lehessen megint 328 kategorizálatlan ismerőst összeömleszteni, hanem az alapoktól kezdve, átgondoltan felépítve egy megfelelően csoportosított közösségi hálót építve megoldást lehetne találni arra a problémára, hogy a magunkról megosztott információ csak a megfelelő kezekbe kerüljön.

Kíváncsian várom, mit hoz a jövő.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lóri Vérkutya · http://lorimennimaraton.com 2010.08.19. 11:59:51

A google ezt a bedobálom az ismerősöket egyszer már meglépte, lett is belőle jó kis közfelháborodás, szerintem tanultak belőle.

Azért örülök neki, hogy jól google látja, hogy mi rossz a facebookban és sikerül neki jobban és egyszerűbben kézben tartható közösségi oldalt létrehoznia.

Emrik 2010.08.19. 13:10:42

"Persze van lehetőség a csoportosításra, de tegye fel a kezét az, aki időt szánt arra, hogy mind a 328 'barátját' egyesével bekategorizálja Facebookon és utána minden egyes posztolásnál csak a megfelelő csoportnak küldje az update-et."

Ez és az utolsó előtti bekezdésed ellentmond egymásnak. Eltérés csak abban van, hogy már kiépített hálót rendszerezel vagy egy újat.

A Facebook rendszere teljesen jó szerintem, ugyanis címkéket használ. Jól kell címkézni: kollégák, szomszédok, rokon, közeli, laza, ismerős, nem ismerem stb... egy névhez több címke és meg is valósult a több szempontból-i csoportosítás.

Az iwiw mostanában ugye erőltetné az emberre a csoportokat, hogy kit mióta honnan ismersz stb.

Aki meg kicsitis paranoiás, az úgyse fog címkézni, meg az úgyse oszt meg "titkos" dolgokat.

Limitálás se kell, rajtam kívül is sok olyan van akinek több mint 50 kollégája van.

Google-nak közösségi hálója az Orkut, csak nem fejlesztik és nem nyomják.

A Buzz meg tényleg kicsit kuszára sikeredett, szerintem a Google Readerbe kellett volna tenni talán.

Asszem 2010.08.19. 16:22:37

@Emrik: az a baj a facebookos címkézéssel, hogy nehézkes, sokan szerintem soha az életben nem fogják meglépni, hogy minden egyes status update előtt ráklikkeljenek a privacy ikonra, ott kiválasszák a customize opciót, beírják, hogy kikkel nem akarják megosztani az éppen beírandó üzeneteket, esetleg ezt el is mentsék, de később emlékezzenek rá, aztán updateljék.

Szóval ez a funkció azért olyan, mintha nem is lenne, mert nehezen használható és nincsenek rákényszerítve a userek.

Az Orkut az felejtős, ha a Facebook ellen akarnak küzdeni, akkor telesen új dolgot kell létrehozni, az alapoktól kezdve, egyfelől, másfelől viszont nagyon jól integrálni a már meglévő szolgáltatásokkal (pl. Picasa és YouTube).

A limitálásnál nekem mindig a Twitter sikere ugrik be, lehet, hogy elsőre furának tűnt a 140 karakteres limit, mert mindenki azt mondja, hogy ez hülyeség, mert ennél sokkal több mondanivalója van, mégis mekkora siker lett.

A 25 fős csoportok szerintem azért ideális felső határok, mert kb. ennyit lehet jól átlátni. Tehát egy 50 fős cégnél is lehet egy 25 fős "belső kör", mondjuk az olyan kollégák, akikkel napi kapcsolatban vagyunk, vagy megvan a szimpátia, vagy egyéb közös vonás, és lehet még a külső kör (ebből leet több is), akikkel csak annyi a közös tulajdonságunk, hogy egy cégnél dolgozunk.

Persze elsőre furcsa lenne, de szerintem működne.

Szerintem ahogy egy kertet gondozni kell, úgy az ismerősök listáját sem árt néha gyomlálni, karban tartani. De az biztos, hogy az emberek többsége nem fog ezzel szarozni, már az is nagyon nagy dolognak számít, ha valaki pl. az idősebb generációból hajlandó az iwiw mellett a facebookra is regisztrálni....

Emrik 2010.08.23. 09:41:01

Igen kicsit kusza a facebook.
Én most vettem a fáradságot, és csináltam egy "megosztós" listát facebook alatt. Ebben a listában azok szerepelnek akiknek a leggyakrabban szánom a tartalamakat. Hogyha listán kívülinek szánom azt hozzáadom, akinek meg nem azok elől meg elrejtem.

Most nézem, hogy akik különböző listán vannak, azok között kapcsolgathatom magam elérhető és nem elérhető módban.
süti beállítások módosítása