RAIN meditációs gyakorlat
2022. március 08. írta: Asszem

RAIN meditációs gyakorlat

A hétvégén részt vettem egy vezetett meditációs gyakorláson, ahol az ülő meditáció során megcsináltunk egy RAIN gyakorlatot. Ez egy betűszó, ami a következő mentális tevékenységeket jelenti:

R - Recognize - felismerni a bennünk lévő érzelmeket. Amikor már benne voltunk a meditációban, megvolt a kezdeti relaxáció, lecsendesedés, akkor egy idő után természetes módon elkezdtek előjönni azok a gondolatok, érzések, amelyek amúgy foglalkoztatnak minket, de a hétköznapok sodrásában nem biztos, hogy elég figyelmi fókuszt kapnak. Most viszont volt lehetőség felismerni és néven nevezni őket. Nekem részben az ukrán háború miatti szorongás, részben a magánéleti krízis, amin épp átmegyek jött elő, keveredve egymással.

A - Allow - megengedni, hogy most éppen ez van bennünk. Akár jó, akár rossz. Főleg ha rossz. Nyilván nem szeretünk rossz érzéseket átélni, de attól azok még ott vannak és hatnak, akár hagyjuk, akár nem. Akkor már inkább fogadjuk el, hogy ebben a pillanatban ezek az érzések hatnak ránk, még akkor is, ha ezt nem szeretnénk. Ezt sokkal könnyebb elhatározni tudatosan, mint ténylegesen meg is valósítani, mert erős az elfojtásra való hajlamunk. Ha nem engedjük meg, hogy érezzük azt, ami szar, akkor az szinte olyan, mintha nem is lenne. 

I - Investigate - megvizsgálni, hogy mégis mi ez az érzés, gondolat. Ha már megengedtük, hogy legyen, hogy átjárjon, hogy hasson, akkor rá tudunk nézni, minél inkább ítélkezésmentesen (nem könnyű), mint egy tudós: honnan jön az érzés, miből táplálkozik, hogyan hat, mit érzünk a testünkben, amikor erre az érzésre gondolunk, milyen gondolatok kísérik, milyen vágyak, fantáziák társulnak hozzá. 

N - Nurture - ápolni, gondozni, támogatni az érzést. Na ez volt a legfurcsább. Nem megoldani, nem feloldani, nem eltüntetni, hanem békében elfogadni, hogy igen, ez van MOST, ez van bennem. Nem lesz mindig így, mert mindig minden változik, de most ez van és ha ez van, akkor ne bántsam magam miatta. Ehhez kellett a meditáció relaxált, nyugodt állapota és amikor bele tudtam engedni magam, akkor hozott egy nagyon kellemes, mély megkönnyebbülés érzést.

Még akkor is, ha az egész gyakorlat érzelmileg számomra felkavaró volt, ezzel a lépéssel sikerült a meditáció ezen részének végére megnyugvást találnom. 

Biztos megtalálható a neten vezetett formában, szerintem érdemes rákeresni és kipróbálni, nem kell hozzá semmilyen meditációs képzettség vagy tapasztalat, elég csak a nyitottság. 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása