Google Desktop - további benyomások
2007. március 03. írta: Asszem

Google Desktop - további benyomások

Még nem járt le az egy hét tesztidőszak, de azért folyamatosan értékelem használat közben ezeket a dolgokat.

Az első nap után úgy tűnik, hogy a Yahoo Widgets csupán eye candy marad. Nagyon szép, de amint megnyitom a Firefoxot, már nem is látom, legközelebb a gép kikapcsolásánál találkozok vele újra. És kicsit böngészve a vigyókat, háát, eléggé infantilisek vannak köztök, a legtöbb ugyanannak az ötletnek a variálása (pl. vicces visszaszámláló valamilyen esemény bekövetkeztéig).


A Google Desktop ellenben hasznos. Sokkal hamarabb meg lehet szokni az asztal új elrendezését, semmint azt gondoltam volna, sőt, mostmár kifejezetten tetszik, hogy jobb oldalon van egy fix terület, ami hasznos információkat ad(hat.). Kár, hogy a laptopon nem tudom a képernyő felbontását 1024x768-ról nagyobbra állítani, mert sokszor görgetni kell a böngészőket (pl. most, amikor szerkesztem ezt a bejegyzést, sem látszik a teljes oldal). Ezért ha nagyon idegesítő, akkor egy gombbal el lehet tüntetni (ha lesz időm is kitanultam jobban az autohotkey-t, akkor csinálok rá egy billentyűkombinációt, vagy egérgesztust).

A Google Desktop tehát nem szép (sőt, kifejezetten bumfordi), de hasznos. Bár néhány dolog azért még furcsa. Tegnap óta nem sikerült indexelnie a Gmailes leveleimet, és mint arra gulyaszoli felhívta a figyelmemet, egy böhöm nagy indexfájlt csinál a c: meghajtóra. Nála ez 1.5 giga, de neki 15.000 levele van, nálam jelenleg 300 mega, és összesen ha 2500 levél van a fiókban. Biztos hasznos ez a funkció, de én először is figyelmeztettem volna a felhasználót erre, másodszor is meghagytam volna a választás lehetőségét. Ha nem akarom, ne indexelje, de azt mutassa, hogy van-e új levél. Pontosan úgy, mint a GTalk Notifier a tálcán. Láttam, hogy a settingsben van valami hasonló beállítás, de azt én úgy értelmeztem, ha kikapcsolom, akkor egyáltalán nem mutatja a leveleket. Majd kipróbálom, de most már megvárom, hogy fejezze be az indexelést.

A to-do list beépítése a listába nagyon hasznos. Amúgy is imádom az ilyeneket, de ez itt mindig látszik, úgyhogy ide lehet írni az igazán fontos feladatokat, és mivel kicsi a hely, max. 4-5 feladatfér el. Úgyhogy ezt lehet úgy használni, hogy tényleg csak az adott géphasználatra vonatkozó dolgok legyenek rajta, a későbbi/majd valamikor teendők, meg a részletesebb dolgok ne.

A ScratchPad szintén hasznos, bár számomra kicsit csalódás, hogy nincs szinkronban a másik géppel. Tegnap úgy értelmeztem a beállításoknál, hogy ha a Google Accounton tárolja az infókat, akkor a feljegyzéseket is ott tárolja. Sztem praktikus lenne.

A keresősáv hasznos, ha végre normálisan felindexeli a gépet. Az viszont nem tetszik, hogy nem lehet eltüntetni. Ez annyira microsoftos vonás, amikor valaminek a használatára kényszerítik a usert. Najó, azért tegyük hozzá, a Google terméke legalább ingyenes :).

Na és a végére a két leghasznosabb funkció: a workspaces, azaz munkaasztal lehetővé teszi, hogy egyszerre négy desktopot lehessen használni. A kinézet és működés tisztára mint a Linuxban, praktikus, ha 3-4 program is fut egyszerre. Kár, hogy a stickie noteokkal nem működik jól együtt (nem látszanak), és a Yahoo Widgets is néha furcsána viselkedik.

Legalul pedig egy egyszerű analóg óra van. Nem olyan csillivilli, mint a Yahoo-é, de a célnak megfelel.

Még egy apróság. Kár, hogy a függőleges pozíciót nem lehet rögzíteni. A scratchpad és todolist miatt ugye dinamikusan változik az egyes dobozok magassága, én pedig azt szeretném, ha az óra ugyanakkora méretben mindig ugyanott legyen. Egyelőre ezt úgy oldom meg, hogy ha elállítódik, akkor kézzel visszaméretezem, de jobb lenne, ha nem kéne.

Na, ez a második napi benyomásom a Google Desktopról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása