Google Drive 2009-ben?
2009. január 21. írta: Asszem

Google Drive 2009-ben?

Felröppentek a hírek, hogy idén kijön a régóta várt GDrive, azaz a Google által biztosított tárhely. Ha valóban komolyan gondolják, hogy a felhasználók felrakják az adataikat a cloud-ba, akkor szerintem 50-100 giga alatt nem érdemes kezdeni, és a maximális fájlméretnek is többnek kell lennie, mint a nevetséges 50 mega, ami a Microsoft 25 gigás SkyDrive-jánál a limit. Továbbá én úgy csinálnám

Az első kérdés természetesen a paranoidoké. "Ha minden adatom a Google kezébe kerül, mi történik, ha majd jól visszaél vele?". Hát igen, erre mit lehet mondani? Akinek milliárdos világszabadalma van, az ne használja. Aki érzékeny céges információkat akar tárolni, az se használja, mert nem arra lesz való (szépen fogalmazva :D).

Ehelyett nyugodtan feltölthetjük a számunkra fontos és pótolhatatlan adatokat: dokumentumainkat (ezek amúgy sem többek összesen egy-két gigánál, jellemzően kis fájlmérettel), digitális fényképeinket (a teljes fényképalbumunk idővel könnyen elérheti a több tíz vagy akár száz gigát is, bár a fájlméretek még mindig kicsik), és végül a házi videóinkat (itt már egy fájl is lehet több száz mega).

Amit nem érdemes feltölteni, az pl. a zenei gyűjtemény, vagy filmek, hiszen azokat bármikor újra le tudjuk tölteni a netről. 

Fontos, hogy a letöltés, feltöltés és fájlkezelés felülete könnyen használható legyen. Ebben nyilván nagy szerepet kap a böngésző, amiből nagy valószínűséggel ezeket a műveleteket végezni fogjuk. Nem hiába fejlesztik gőzerővel a Chrome-ot.

És ha belegondolunk, akkor azzal, hogy az adataink, leveleink, fényképeink, kontaktjaink, videóink a Google szerverein vannak, és nekünk csak egy böngészőre lesz szükségünk ezek eléréséhez és azon programok futtatásához, amelyeket egy átlag felhasználó leggyakrabban használ (Word, Excel), akkor jogossá válik a kérdés, minek adjon ki pénzt operációs rendszerre (ami ugye PC-n egyenlő Windows) és szoftverekre, ha mindezeket megkapja ingyen...

Talán ennek köszönhetően idővel megszűnik vagy mérséklődik a hardverspirál is (mindig jobb gépet kell, hogy vegyél, hogy ugyanolyan szinten működjenek a dolgok), ha nem az otthoni gép teljesítményétől függ a futó programok eredménye. Én valahogy úgy képzelem el a jövőt, hogy az igénybe vett teljesítmény után fogunk fizetni. Lesz mondjuk egy alapcsomag, ami netezésre, videózásra jó, de ha a gyerek játszani akar, akkor automatikusan az ehhez szükséges több erőforrást veszi igénybe a szervereken, ezt pedig a szolgáltató kiszámlázza. De még mindig jobban jár így mindenki, mert a felhasználóknak nem kell állandóan nagy összegért megvennie a legújabb méregdrága konfigurációt, rábízhatja a hardverfejlesztést a szolgáltatóra, így minden játékos egyenlő esélyekkel indul...

Azt hiszem kicsit elkanyarodtam, ez már a távoli jövő...kb. 2015 magassága, szerintem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.01.21. 20:04:24

"és a maximális fájlméretnek is többnek kell lennie, mint a nevetséges 50 mega"

Ez amúgy duplán hülyeség, mert tényleg a házivideósokat szivatják vele, ugyanis warezolni így könnyebb, mert ugyebár lerarolod a cuccot, titkosítod 256 biten és onnantól döntsék el, hogy az az 50 megás .r01 fájl az egyik házivideódat tartalmazza-e, vagy valami illegális cuccot.

"Lesz mondjuk egy alapcsomag, ami netezésre, videózásra jó, de ha a gyerek játszani akar, akkor automatikusan az ehhez szükséges több erőforrást veszi igénybe a szervereken"

Ez hülyeség és nem lenne eleve igazságos. Ha a gyerek játszani akar, akkor fizet havonta x összeget a játékért a játék GYÁRTÓJÁNAK szerverén (ezzel is hangsúlyozva, hogy a szolgáltatónak kuss van, az csak adja normálisan a netet, mivel ezért fizetek, így is több hatalom van a kezükben, mint illene), csak nem DVD-t kap, hanem hozzáférést x ideig, vagy ahogy azt eldöntik, aki meg torrentezni akar továbbra is az megrendeli a több tíz, száz megabites csomagot és tolja ezerrel ingyen, a net áráért, azt meg ne döntse el semmilyen felsőbb hatalom, hogy én ezen most a saját tárhelyemet fejlesztgetem, esetleg hobbizenész, vagy hobbigrafikus vagyok és több száz megával, vagy gigákkal dolgozom, ezért van szükségem nagy feltöltési és letöltési sebességre egyaránt, vagy mit csinálok. Ugye az ártatlanság vélelme, amit ASVÁék nem ismernek... :)

"De még mindig jobban jár így mindenki, mert a felhasználóknak nem kell állandóan nagy összegért megvennie a legújabb méregdrága konfigurációt"

Miért? Szerinted akinek munkára kell a méregdrága konfiguráció az igazságos, ha ő is a szolgáltatónak tömi a zsebét (itt most ne folyjunk bele az "ő az adóból leírhatja" témába) és a ultragamer vérPistike is? :D

A távoli jövőben meg a játék inkább a konzolok felé fog menni, ezzel is kiváltva a számítógépre terhelődő fejlesztési kényszert, mert hiába nem játszik valaki, így a gyártók is úgy vannak vele, hogy nyugodtan megzabálhat 1 giga memóriát egy szoftver, mert legtöbbnek úgyis van a gépében 4-8 giga.
süti beállítások módosítása