Fordítás egyetlen gombnyomásra Google Chrome-ban
2009. május 06. írta: Asszem

Fordítás egyetlen gombnyomásra Google Chrome-ban

A Google új böngészőjének egyik nagy előnye, hogy a címsorba beírt szöveget nem csak webcímként hanem különböző keresők és más szolgáltatások (pl. YouTube) bemeneti adataként is tudja értelmezni.

Ezt kihasználva néhány egyszerű lépésben meg lehet csinálni, hogy az általunk beírt szavakat azonnal lefordítsa a kívánt nyelvre, anélkül, hogy először meg kéne nyitnunk a webes fordító oldalt, és oda beírni a fordítandó szöveget.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy a keresőként a Google Translate szolgáltatását adjuk meg.

Nézzünk egy példát a gyakorlatban: nyitok egy új tabot (CTRL-T), beírom azt, hogy "magyarra cider", enter, és máris jön az eredmény. Vagy azt, hogy "angolra költséghatékony" és szintén. Praktikus és gyors.

Hogyan lehet ezt megcsinálni? 

  1. Kattintsunk a csavarkulcsra (jobbszélső ikon).
  2. Válasszuk a Beállításokat.
  3. Az Alapok fülön az "Alapértelmezett kereső" résznél nyomjuk meg a "Szerkesztés" gombot.
  4. Nyomjuk meg a "Hozzáadás" gombot.
  5. Töltsük ki a mezőket:
  6. név: Google Translate angolra
  7. kulcsszó: angolra
  8. URL-cím: http://translate.google.com/translate_t#auto|en|%s

Ha jól csináltuk, akkor mindhárom mező mellett ott lesz egy zöld pipa. Nyomjunk okét, és már kész is vagyunk, innentől fogva ha a címsorba beírt szöveget az "angolra" kifejezéssel kezdjük, a Chrome a beírt szöveget automatikusan a Google Translate-nak fogja elküldeni, és lefordítani.

A magyarra fordításhoz a 8-as pontban URL-címnek a következőt adjuk meg: http://translate.google.com/translate_t#auto|hu|%s

Egyszerű, de mégis roppant hasznos dolog.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása