Könyv olvasó alkalmazások iPhone-on: Stanza vs. iBooks vs. Kindle
2010. december 29. írta: Asszem

Könyv olvasó alkalmazások iPhone-on: Stanza vs. iBooks vs. Kindle

Rövid leszek: a független fejlesztésű Stanza magasan veri a mind az Apple hivatalos olvasóját, az iBooks-t, mind az Amazon Kindle iPhone alkalmazását (Kindle for iPhone) ami a Stanza egyedülálló testreszabhatóságának köszönhető. 

Szerintem a jó elektronikus olvasó - hasonlóan a jó böngészőhöz - akkor igazán jó, ha a olvasó észre sem veszi az eszközt amin olvas ezáltal csak az olvasásélményre tud koncentrálni. Ennek a Stanza tökéletesen megfelel, míg a másik kettőnél mindig előjön valami bosszantó apróság, ami kizökkent az olvasásból. Ezt a frusztrációt fogom most kiblogolni magamból, mert ezek a hibák tényleg olyan apróságok, amiket nem is értek, hogy két ekkora mamut (Amazon és Apple) miért nem tud rendesen megcsinálni.

Háttér, betűszín

A megjelenés egy könyvolvasónál a legfontosabb szempont, itt kellene igazán bőséges és könnyen beállítható testreszabási lehetőségeket felkínálni az olvasónak és itt vérzik el először az iBooks és a Kindle.

  • Stanza - Körülbelül 30 féle háttér szín és mintázat és betűszín kombinációból választhatunk és ha ez sem lenne elegendő, saját ízlésünk szerint is kikeverhetjük a legszembarátabb felületet.
  • iBooks - kettő, azaz kettő (!) féle háttérből választhatunk (Sepia on vagy off).
  • Kindle - a szöveg színe lehet fekte, fehér vagy Sepia. A hátteret nem lehet változtatni.

 

Betűtípus

Valószínűleg mindenki beáll egy betűtípusra és azon fog mindent olvasni, de itt sem árt a választék. Megint magasan a Stanza a legjobb. 

  • Stanza - 37 db. választható típus
  • iBooks - 6 db. választható típus
  • Kindle - 1 db. betűtípus.

 

Betűméret

Ez az olvasásélményt leginkább meghatározó szempont, itt nagyon rugalmasnak kell(ene) lenni, főleg azért, mert az elektronikus kijelzők legnagyobb előnye a tetszőlegesen méretezhető megjelenítés. Ennek ellenére a két "nagy" csak előre definiált léptékű és számú betűméretet engedélyez, míg a Stanza hozza, amit hoznia kell.

  • Stanza - Az ideális betűméretet a multitouchos felületnek köszönhető legintuitívabb, legkényelmesebb módon állíthatjuk be: pinch zoom-al. Azaz két ujjunkal szét- vagy összehúzva az olvasott felületen, azonnal változtathatjuk a méretet, pontosan akkorára, amekkorára szeretnénk. Ha eltaláltuk a legjobb beállítást, a program megkérdezi, hogy elmentse-e ezt a méretet. Először nem értettem, hogy ez mire jó, de utána rájöttem, hogy a véletlenszerű átméretezés ellen véd, szerintem nagyon hasznos. Én pont azért szerettem meg a telefonon olvasást, mert be tudok állítani akkora betűméretet, amit ilyen kis képernyőn is kényelmes hosszú távon olvasni. Azt hiszem, ez az elvárható minimum. És akkor nézzük, a másik kettő hogy teljesít.
  • iBooks - A felső menüsorban meglévő betűméret választó gombra kell bökni, ahol van egy kicsinyítő gomb és egy nagyító gomb. Csúszka nincs, ezt a gombot kell addig nyomkodni, amíg el nem találjuk a kívánt méretet. Sajnos a gyakorlatban ennek a működése nagyon nehézkes, bármelyikre bökve jópár másodpercig kell várni (ami egy Apple terméktől elég nagy wtf), mire láthatjuk az eredményt, amit ráadásul a legördülő menü félig ki is takar, szóval ez így minden, csak nem felhasználóbarát.
  • Kindle - Nem sokat szaroztak, van öt méret, oszt jónapot. A legnagyobb számomra még mindig jóval kisebb, mint amit ideálisnak éreznék, kb. 13 sornyi szöveg fér ki egy oldalra, egy iPhone méretű kijelzőn ez hosszú távú olvasásra szerintem kényelmetlen, max. 5-7 sornyi szöveg az ideális (számomra).

 

Fényerősség 

  • Stanza - a legelegánsabb, legjobb és leggyorsabb megoldás ismét a Stanza-é, egyszerűen a le-fel swipe-al tudjuk a fényerőt csökkenteni és növelni. Azért sokkal jobb ez, mint a másik kettőé, mert olvasás közben pillanatok alatt, mindenféle menüben történő bóklászás helyett lehet az éppen aktuális fényviszonyokhoz igazítani a háttérvilágítás erejét és ez egy nem e-ink olvasónál szintén olvasásélmény meghatározó szempont.
  • iBooks - menüből kell kiválasztani egy nehezen elérhető, nem mindig reszponzív bal-jobb csúszkát.
  • Kindle - a telefon fényerejének beállításával lehet szabályozni.

Szövegigazítás és tagolás

A sorkizárt szöveg jól néz ki, de nehezebben olvasható, mint a balra zárt, és nagy betűméretnél a hosszabb szavak miatt ronda lukak keletkeznek a sorokban. Már a 90-es évek legprimitívebb szövegszerkesztői is tudták az alapvető igazítási formákat, nem értem, hogy miért csak a Stanza-ban lehet ezeket beállítani. Hasonlóképp a sorközök és bekezdések behúzásának méretezéséhez.

  • Stanza - Sorkizárt, balra, jobbra és középre igazított közül választhatunk. A sorközök mérete és a bekezdések behúzásának mértéket testreszabható.
  • iBooks - Csak sorkizárt. Tagolási beállítás nincs.
  • Kindle - Csak sorkizárt. Tagolási beállítás nincs.

 

Letisztultság

Ahhoz, hogy csak a könyvre tudjunk figyelni az kell, hogy minél kevesebb zavaró információ legyen a képernyőn, azaz magán a könyv szövegén kívül semmi. Nézzük, mennyire felelnek meg ennek a követelménynek az olvasók.

  • Stanza - olvasás közben a telefon felső menüsora is kikapcsolható, így a szövegen kívül semmi más nincs a monitoron, ezért abszolút letisztult a felület. Ha kicsit könyvjelzőzünk, akkor egy virtuális lapbehajtás látszik a jobb felső sarokban.
  • iBooks - a felső menüsor nem kapcsolható ki, ezen kívül alul látszik az oldalszám, felül pedig egy ideig az iBooks menüi, majd ezeket a könyv címe helyettesíti.
  • Kindle - hasonlóan a Stanza-hoz, teljesen eltűntethető minden a szövegen kívül.

 

Az eddigi pontokban tehát magasan a Stanza volt a legjobb és ezek voltak azok, amik a tényleges olvasást meghatározzák. A többi körítés tekintetében már nem a Stanza a legjobb.

 

Könyvek feltöltése

  • iBooks - iTunes-on keresztül. Én szeretem az iTunes-t, úgyhogy ez egy roppant kényelmes módja a könyvtárunk kezelésének. Calibre-ből is simán tudunk könyveket átvinni.
  • Kindle - Mivel még nincs meg a Kindle olvasóm, ezért csak pár próba könyvet töltöttem le az Amazonról, az teljesen rendben volt, majd meglátjuk, hogy a Calibre hogyan tud együttműködni vele.
  • Stanza - Sajnos az egyedüli módja a könyvek hozzáadásának az iTunes Apps pontjában kiválsaztani a Stanzát és ott hozzáadogatni a könyveket, amit csak fájlonként, egyesével lehet akkor, ha minden könyv külön mappában van. A Calibre pedig automatikusan így rendezi el a könyvtárat, úgyhogy ez nem túl kényelmes. Másfelől az is igaz, hogy úgysem szükséges egyszerre 100 könyvet feltölteni, mert csak párat fogok olvasni, annyit pedig ki lehet bírni. Talán egy használhatóbb desktop kliens vagy egy ténylegesen működő Calibre integráció sokat segítene a felhasználóbarát fájl menedzselésben.

Könyvtár megjelenítése

  • iBooks - a könyvespolcos megjelenítés elsőre iszonyú szép eye-candy, de sok könyvnél már inkább zavaró, így inkább átváltok a lista nézetre. Kicsit béna az UI tervezésnél az, hogy a nézet váltó gomb csak akkor jelenik meg, ha csinálunk egy pull down-t, hogy megjelenjen a keresőmező.
  • Kindle - Lista, kis borítóképpel. Nem találtam keresési opciót.
  • Stanza - Lista, kis borítóképpel. Nem találtam keresés opciót. A könyvek mellett egy kis kördiagram mutatja, hogy az adott mű hány százalékát olvastuk el. Ez jópofa, bár elsőre radio buttonnak néztem.

Itt nagyon nem értem, hogy miért nincs keresés beépítve sem a Kindle-be, sem a Stanza-ba. Jó, lehet, hogy abból indultak ki, hogy senki nem fog 1000+ könyvet letölteni, hanem 10-15 megvett könyv lesz max. a készüléken, de akkor is.

Könyvjelzőzés

Na itt  már kicsit kezdtem unni a poszt írását, mindháromban van, a Stanza-ban bonyi, a többit nem részletezem :-)

Szótár, keresés

Stanza-ban sajnos agyonbonyolították, ha kijelölök egy szót, akkor egy idétlen animációval kinyílik egy új oldal (ami epic wtf?), és ekkor lehet megkeresni a beépített szótárban a jelentést, vagy kiírni az idézetet, vagy még valamit csinálni. Utána meg egy apró kis X-re kell bökni a bal alsó sarokban, hogy visszakerüljünk a rendes oldalra, ahol még a betűméret is más. Ezen még dolgozhatnának.

 

Rövidre zárva, Stanza for the win, a többi kettőnek pedig illene felfejlődni 2011-ben.

Még egy update: közben olvasgattam a neten és találtam egy nagyon jó angol nyelvű összefoglalót a különböző olvasókról (Reading on the iPhone - Reading app reviews), annyiból objektívebb, mint én, hogy azt is figyelembe veszi, nem mindenki imádja a teljes testreszabhatóságot, nekik valóban egyszerűbb és jobb megoldás akár a Kindle, akár az iBook.

Közben az is kiderült számomra, hogy az Amazon felvásárolta a Stanza-t fejlesztő céget, ami annyiból tölt el reménnyel, hogy elképzelhetővé válik egy rendes Kindle-Stanza integráció a nem is túl távoli jövőben. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdaz 2011.01.05. 22:11:07

Úgy is lehet új könyvet hozzáadni a Stanzához, hogy elküldöd magadnak emailben az epub fájlt, ráböksz a csatolmányra és az "open in..." funkcióval Stanzában nyitod meg.

Asszem 2011.01.05. 22:27:16

@vajdaz: kösz a tippet, most Calibre-ből próbálom küldeni e-mailben magamnak, de valamiért befagyott (unavailable írja ki a jobsnál és le sem lehet állítani), megnézem milyen, ha kézzel küldöm el.

Lewad 2011.03.07. 22:12:27

Van mégegy módszer Stanza-ra:
Total Commander, és T-Pot plugin legyen feltelepítve
Hálózat gomb, majd
PoT\private\var\mobile\Applications\
itt kell keresni egyet (Alt+F7) keresési mezőbe írd be, hogy "Stanza", Keresés az alkönyvtáraknál válaszd ki, hogy csak 1 szint legyen, így gyorsan megtalálja a könyvtárat.
Ha megtalálta, akkor lépj be a könyvtárba (a neve frissítésenként változhat), \Documents\ és ebbe a mappába lehet manuálisan bemásolni az ePub fájlokat. Ha csinálsz neki egy új zárolt fület TC-ben, akkor egy kattintással ott vagy a könyveknél.

Asszem 2011.03.07. 22:25:02

@Lewad: Köszi a tippet, tulajdonképpen most vettem csak észre, hogy mióta megvan a Kindle, azóta nem használom a Stanza-t az olvasásra.

Abban bíztam, hogy majd a Kindle app-al fogom szinkronizálni az olvasnivalókat és az milyen jó lesz, de sajnos a Kindle csak az Amazonról vett dolgokkal hajlandó erre én meg nem onnan töltöm fel rá a könyveket, úgyhogy most teljesen szétválasztottam a kettőt, Kindle-n csak olvasok, telefonon meg netezek, emailezek.

De mégegyszer köszi a tippet, lehet, hogy még valamikor jól fog jönni.
süti beállítások módosítása