Allo! Allo! instant mikroappok!
2016. május 21. írta: Asszem

Allo! Allo! instant mikroappok!

Azon gondolkodtam, mi értelme lehet annak, hogy a Google  az utóbbi időben annyi látszólag egymással átfedésben lévő alkalmazást dob piacra, amelyek viszonylag keveset tudnak (ezért nevezem őket "mikroappnak"). 

Az új mantra: "There are many apps for that"

Nézzük meg, hogy a Google ugyanarra a feladatra milyen átfedő megoldásokat kínál (és akkor még nem beszéltünk a konkurenciáról sem):

Levelezésre: Inbox-Gmail

Jegyzetelésre és könyvjelzőzésre: Google Keep - Google Saves - Save link to Inbox

Kommunikációra: Googhe Hangouts - Allo - Duo - Google Spaces

Ez utóbbiak között vannak a fő újdonságok.

Az egyik az Allo, ami egy chat app mesterséges intelligenciával felturbózott automatikus válaszadással.

A másik a Duo, ami gyenge internetkapcsolat mellett is jó minőségű videóhívást tesz lehetővé két ember között, telefonszámos azonosítással.

Mindkét app a nyáron lesz elérhető, de már most lehet előregisztrálni Play Store-ban (Allo, Duo

A harmadik Google Spaces, amivel kis csoportok tudnak közös chatet indítani. Ez már most is elérhető, aki szeretné kipróbálni milyen, annak itt egy általam indított minta Tér, ahová lehet csatlakozni: Google Spaces Teszt).

Ami közös ezekben, hogy mind a nem túl népszerű Hangouts csevegőalkalmazásból ragadnak ki részfunkciókat és próbálják jobban megvalósítani azt. Sokan emiatt el is kezdték temetni a Hangouts-ot, de Google szerint nem tervezik megszüntetni azt.

Android Instant Apps to the rescue!

A Google I/O konferencián bejelentett Android Instant Apps lehetővé teszi, hogy a felhasználó a szokásos alkalmazás telepítési procedúrák nélkül, szinte azonnal használhassa az alkalmazásokat, vagy azoknak bizonyos részeit (moduljait). Ehhez az szükséges, hogy az alkalmazásfejlesztő megfelelően modulokra bontsa az alkalmazást, hogy azokból csak az adott igényhez szükséges modulok töltődjenek és települjenek automatikusan a felhasználó eszközére. 

Biztos vagyok benne, hogy a Google meg fogja ezt valósítani a saját alkalmazásaival. 

És ezzel nyer értelmet az, hogy miért éri meg egy mindent tudó, svájci bicska behemót alkalmazás helyett sok apró, célirányos mikroappot fejleszteni.

Egyfelől sokkal könnyebb fejleszteni és tesztelni az egyszerűbb, fókuszáltabb alkalmazásokat. Másfelől a felhasználók tényleg csak azokat a funkciókat fogják használni, amikre szükségük van, hiszen csak azok települnek. Harmadrészt viszont az alkalmazás telepítés automatikusan fog történni, így a felhasználót nem fogja kizökkenteni a folyamatból. 

Ezzel mindenki csak nyerhet.

Instant mikroappok működés közben

Én valahogy így képzelem el ezt a rendszert működés közben: jön egy levél egy ismerőstől, amiben szeretne valamit megbeszélni velünk, és ő erre a Google Spaces-t használja.

Nekünk elég lesz a levélben rákattintani a Google Spaces-s linkrre és már települ is az eszközünkre a Spaces app, de csak az a része, amit használni akarunk. Azaz ha mi sosem akarunk Tereket létrehozni, profilt szerkeszteni, stb, akkor ezzel nem kell törődnünk, csak belépünk és csevegünk. Ami fontos, hogy a telepítéshez nem kell először a Play Storba lépni, majd megkeresni, letölteni, installálni, beállítani az alkalmazást. Egyszerűen csak a levélben lévő linkre kattintva elindul az alkalmazás, és már válaszolhatunk is a chaten. 

Közben rájövünk, hogy jobb lenne egy gyors videóhívással megbeszélni a dolgot, így partner elindítja a Duo-t, és felhívja a mi számunkat. Mivel nálunk nem volt telepítve a Duo, ez is automatikusan települ és indul (persze csak ha engedélyezzük, ez alap) és már beszélhetünk is. Itt sem kell regisztrálni, beállítani, elfogadni, stb. Csak használni. Just works, ahogy Tudjukki mondta volt. 

Aztán lehet, hogy szeretnénk még több embert is bevonni egy videokonferenciába, ehhez viszont már Hangouts kell, mert a Duo csak két ember között működik. Ha eddig nem használtunk Hangouts-ot, akkor hála az Instant Apps-nak, ez is baromi egyszerűen települ, nekünk csak használni kell, beállítani nem.

Hogy lezárjuk a példát, megbeszéltük amit akartunk Hangoutson, lezárjuk a videohívást, esetleg még írunk pár pontosító kommentet chaten, végül valaki ír egy összefoglaló emailt és elküldi a résztvevőknek. Ha további kérdés merül fel, újra megnyitjuk a teret és egy új topikban folytatjuk a megbeszélést.

Ebből is látszik, hogy egyik app sem váltja ki a másikat, még az email is megmarad, csupán mindig az adott célnak legmegfelelőbb formát használjuk a kommunikációra. De ez csak akkor lesz kényelmes, ha nem kell a telepítéssel és regisztrációval bajlódni.

A folyamat végén pedig mehetünk tovább, anélkül, hogy telepítettük volna az Allo-t, Duo-t, Hangouts-t. Csak használtuk, amikor kell. Ha akarjuk, akkor persze telepíthetjük őket, de ha nem, akkor mindegy. Mert ha újra szükség lesz rá, ugyanilyen egyszerűen mehet minden megint.

A konkurencia is jól jár(hat)

Sokan mondják, hogy felesleges ma új kommunikációs alkalmazással kijönni, amikor a piac ennyire telített. Viber, Telegram, WhatsApp, Facebook Messenger és még ezeregy jobbnál-jobb alkalmazás versenyez a felhasználókért.

Az Instant Apps segítségével lehetővé válik az, hogy ne kelljen az összeset letölteni, de ha egy ismerősünk történetesen olyan üzenetküldő alkalmazást használ, amit mi nem, akkor az instant telepítéssel megoldható, hogy mi is bármelyik csevegőprogramot használjuk, igaz csak arra az időre, amíg szükséges.

Ez is hatalmas előrelépés lehet, ráadásul ezzel mindenki jól jár, hiszen nem fog usereket veszíteni csak azért, mert mondjuk az egyik csevegő app divatosabb (de nem jobb), mint a másik és mivel a tömegek ezt használják, ezért előbb-utóbb azok is átvándorolnak, akik nem szívesen tették volna. 

Ez kell az okosórákra is

Ráadásként ez még arra is rárímel, amerre az okosórák alklamazásai fejlődnek, vagyis fejlődniük kellene, azaz legyenek olyan alkalmazások, amelyek kevés funkcióval bírnak, de azokat nagyon gyorsan és jól tudják teljesíteni, és ha más funkcióra van szükség, akkor pillanatok alatt lehet a megfelelő célalkalmazást telepíteni és elindítani.

Én ebben látok fantáziát és jövőt. 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása