A No Man's Sky becsapódás - hazugság vagy hiba? ¯\_(ツ)_/¯
2016. szeptember 03. írta: Asszem

A No Man's Sky becsapódás - hazugság vagy hiba? ¯\_(ツ)_/¯

Sajnos az év csalódása lett a No Man's Sky játék, mert abszolút nem azt kaptuk, amit az előzetesek alapján vártunk tőle.

nms4.jpg

Minden játékos közösségben hatalmas viták dúlnak arról, hogy Sean Murray, a játék vezető fejlesztője, a Hello Games indie fejlesztő stúdió alapítója vajon tudatosan hazudott-e, hogy megtévessze a vásárlókat, vagy pedig hatalmasat hibázott-e.

Én az utóbbi állásponton vagyok. Egyelőre. 

 

A következő bejegyzést egy Facebook kommentre adott válaszként írtam, de ha már ennyit dolgoztam vele, bemásolom ide is és folyamatosan kiegészítem. Ennek az is a célja, hogy ne kelljen majd minden alkalommal újra és újra leírnom ugyanazt, ha más emberrel kezdenék vitatkozni, aki nem ismeri az előzményeket.

Tények, amikben egyetértünk (mi történt)

  1. Sok funkció nincs a játékban, amit ígértek a korábbi nyilatkozatokban
  2. A megjelenés előtt nem kommunikálták ezeket a változásokat
  3. A megjelenés után nem adtak érdemi választ a kérdésekre

 

A tények értelmezése, amiben nem értünk egyet (miért történt):

A). Miért nem feltétlenül hazugság az, hogy bizonyos funkciók kimaradtak a játékból?
B). Miért nem kommunikáltak többet és jobban mind a megjelenés előtt és után?

 

A) Miért gondolom, hogy nem feltétlen hazugság volt Sean minden nyilatkozata?

1. Hazugságnak azt tartom, ha valaki a kijelentése pillanatában tudja, hogy az ígérete nem igaz és nem is lesz igaz.

2. Amikor Sean nyilatkozott egy adott funkcióról (Sean Murray a Colbert reportban 2015 októberébenA 70 kérdéses Gameinformer interjú 2014 decemberébenA 21 perces IGN First gameplay videóA 2015-ös E3 bemutató videó), akkor lehet, hogy az tényleg benne volt a játékban, vagy a fejlesztési tervben. Fontos! Azért írom, hogy lehet, mert nem látok a fejükbe. Nem mondom, hogy így volt, azt mondom, hogy lehetséges, hogy így volt. Számomra elképzelhetőnek tűnik, hogy ami 2014-ben még tervben volt, az 2016-ban nem valósult meg. 

3. Sean nem utalt arra, hogy úgy értette volna, hogy ezek a funkciók nem rögtön a megjelenéskor lesznek a játékban, hanem később adják hozzá. Lehet, hogy voltak fícsörök, amikre így gondolt (pl. bázis felrobbantása, teherhajókon landolás, stb), csak amikor élőben válaszolt a kérdésekre, ezt nem tette hozzá, hogy amiről beszél az a megjelenés napján lesz benne a játékban, vagy későbbi fícsör. Azt gondolom, hogy ez hiba volt Sean részéről, amit egy profi PR-os segített volna elkerülni.

4. Az egyes fícsörök kimaradásának okaként a következőket tudom feltétlelezni (hangsúly a feltételezésen, mert nem tudom biztosan mi történt):

4.1 olyan megoldhatatlan akadályba ütköztek, amit nem tudtak áthidalni, ezért kivették a funkciót

4.2 alulbecsülték, hogy mennyi időt igényelt volna egy funkció megvalósítása és ezért úgy döntöttek, hogy az adott funkciót inkább kiveszik, és azokra a funkciókra koncentrálnak, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy meg tudjon jelenni a játék (a technikai hibák nagy számát tekintve ez elég valószínű nekem)

4.3. elkészült egy adott funkció, de a megjelenés előtti tesztelés során olyan hibát találtak benne, amit nem sikerült időben kijavítaniuk, mert más, ennél fontosabbnak ítélt hibákon dolgoztak

4.4. elkészült egy funkció, működött is, de a tesztelés során úgy találták, hogy rontja a játékélményt, ezért szándékosan kivették (mint például az égitestek keringése, amiről nyilatkozta is Sean, hogy azért vették ki, mert a tesztereknek nem tetszett).

5. A különböző fícsörök esetében a 4. pontban leírt okok közül egy vagy több is közrejátszatott. Jó lenne, ha tételesen végig tudnánk nézni, hogy minden egyes fícsörnél mi, vagy mik voltak az okok, amiért nem került bele a végleges verzióba, és a fejlesztés melyik pontján született meg erről a döntés.

6. Egyes funkciók kiesése magával ránthatta hólabda hatásként más funkciók kiesését vagy utólagos szükségszerű leegyszerűsítését.

7. Azért írtam, hogy "nem feltétlen" hazugság, mert annak lehetőségét sem zárom ki, hogy Sean pontosan tudta, hogy egy adott funkció nem lesz benne a kész verizóban, de el akarta adni a játékot, tüzelni a hypevonatot és ezért nyilatkozott úgy, ahogy. Ebben az esetben igaza van azoknak, akik hazugnak nevezik.

8. Számomra valakire azt mondani, hogy "hazudott" és a személyre azt mondani, hogy "hazug" egy olyan morális ítélet, amit csak akkor szabad meghozni, ha minden információ a rendelkezésünkre áll ennek eldöntésére. A fentiek tükrében úgy gondolom, hogy amíg nem tudjuk, mi történt a háttérben, addig ne hozzunk ítéletet.

Összefoglalva: mivel nem tudom, mi volt az oka a funkciók kimaradásának, de a szándékos kihagyáson kívül el tudok képzelni sok mást okot, ezért az a véleményem, hogy az ígéretek be nem tartásának okai között lehettek olyanok is, amelyek nem rosszindulatú megtévesztési szándékból származnak, ezért várok a morális ítélettel.

 nms_dzsungel.jpg

B) Ha Sean tudta, hogy nincsenek benne funkciók a játékban, miért nem kommunikálta a megjelenés előtt és miért csak most adott ki egy ilyen rövid nyilatkozatot?

1. Szerintem is hiba volt, ahogy a közösséggel kommunikált, és ez nem most kezdődött, mindig is rosszul kezelték a közösséget

2. Több okát el tudom képzelni, hogy miért nem kommunikált megjelenés előtt, hasonlóan az A) ponthoz, itt is hangsúlyozom, hogy ezek feltételezések

3. Lehet azért, mert a Sony-val aláírt Non-Disclosure Agreement expliciten megtiltja, hogy bármilyen játék funkcióról nyilatkozzanak a Sony engedélye nélkül

3.1. Lehet, Sean akart nyilatkozni, de Sony nem engedte, ebben az esetben a Sony-é a felelősség. Sean utalt ilyesmire az egyik korábbi tweejében, amikor ezt írta:

2016-09-03_12_43_42-sean_murray_on_twitter_there_are_reasons_we_have_to_be_tight_lipped_at_times.png

3.2. Lehet, Sean nem is akart nyilatkozni, ebben az esetben az övé a felelősség

3.3. Sean korábban tweetekben utalt arra, hogy sokszor nem beszélhet olyan nyíltan, ahogy szeretne, én ezért hajlok a 3.1-es lehetőségre, mint valószínű szcenárió.

4. A megjelenés utáni kommunikáció borzasztó rossz volt, csak olaj a tűzre. A kritika itt teljesen jogos, Sean-nek világos és egyértelmű válaszokat kellett volna adni az első multiplayeres kérdésre. Ez hiba volt. Akár Sean maga döntött így, akár Sony nyomására tette, rosszul döntött.

5. Lehet, hogy mind Sean, mind Sony úgy véli, hogy jelen helyzetben minden nyilatkozat csak újabb problémákat vet fel és nem akarnak további negatív média visszhangot azzal, hogy a hibákat elemezgetik, tudván, hogy a legtöbb gamer portál be fog számolni ezekről és tudván, hogy mekkora a negativitás a közösségben (megjegyzés: amikor ezt írom, nem azért írom, mert egyetértek ezzel a hozzáállással, hanem azért, mert ezt is el tudom képzelni okként).

6. Itt sem zárom ki annak a lehetőségét sem, hogy Sean és a Sony megpróbálja elsunnyogni a történteket, ezért nem kommunikál. De a fentiek tükrében nem tartom valószínűnek, de nem zárom ki.

Végül összefoglalva a véleményem a helyzetről: ami történt, megtörtént, Sean és a Sony hibázott, a refund igény jogos, a felháborodás és a düh a játékosok részéről jogos, de a múltat már nem lehet megváltoztatni, a kommunikációt és a fejlesztést a jelenhez kell igazítani, hogy a játéknak legyen jövője.

Ahhoz, hogy a NMS beváltsa a hozzá fűzött reményeket, mind a játék, mind a kommunikáció terén rengeteget kell fejlődni HG-nek. Számomra úgy tűnik, hogy a HG részéről erre meg is van a szándék, ezért van részemről az optimizmus, egész addig, amíg a tettek alapján azt látom, hogy tényleg gőzerővel dolgoznak a játék jobbításán.

nms.jpg

Referenciák, linkek

No Man's Sky hivatalos honlap

http://www.no-mans-sky.com/

Steam játék adatok

https://steamdb.info/app/275850/depots/

Reddit aloldalak

/r/nomansskythegame - itt van a legnagyobb közösség (150 ezer tag!) és a legnagyobb negativitás

/r/nomanshigh - tudatosan pozitivitásra törekvő közösség, peace, love, satöbbi

Facebook IDDQD blog - magyar közösség, hasonló a hangulat a /r/nomansskythegame subreddithez

Tételes lista arról, hogy milyen funkciók nem kerültek be a játékba (több forrást is megadok, mert az eredetit törölte a szerzője)

https://www.reddit.com/r/Games/comments/4y1h9i/wheres_the_no_mans_sky_we_were_sold_on_a_big_list/

http://www.onemanslie.info/the-original-reddit-post/

Fontosabb Sean twittek

2016-08-08 - "Csak hogy teljesen egyértelmű legyen: a No Man's Sky nem multiplayer játék. Kérlek ne ezt az élményt keresd benne" 

2016-08-06 - "Megvan az oka, hogy miért kell néha szűkszavúnak lennünk"

YouTube videók

Sean Murray a Colbert reportban 2015 októberében

A 70 kérdéses Gameinformer interjú 2014 decemberében

A 21 perces IGN First gameplay videó

A 2015-ös E3 bemutató videó

A 2013-as bemutatkozó videó

Kritikák

Metacritic összefoglaló, nagyon alacsony felhasználói értékelésekkel

http://www.metacritic.com/game/pc/no-mans-sky

http://www.metacritic.com/game/playstation-4/no-mans-sky

No Man's Sky - what went wrong - Reader's Feature - remek összefoglaló arról, mi lehetett a gond

Nem reprezentatív elégedettségi felmérés kb 10 ezer játékos válaszával a megjelenés előtt és után

Honest game trailer

Gameplay trailer vs. valóság videó (vicces, érdemes megnézni!) 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b0c1k4 2016.09.03. 22:26:25

Nos mivel vezeto fejlesztokent es architectkent is dolgozok, kb van ralatasom hogy megy egy sw fejlesztese (nem jatek fejlesztes de a mechanizmus szerintem ugyan az) Ugy gondolom siman benne voltak a tervekben ezek a funkciok, viszont

1. Alabecsultek az elkeszites idejet - ez meg gyakorlott fejlesztokkel is sokszor megesik (velem is). Ramondjak egy funkciora hogy persze 1 nap alatt belerakjuk, aztan menet kozben derul ki hogy hoppa... ehhez ezt is meg kell csinali, megsem egy nap, stb... esakkor igy lesz 1 het belole, vagy 1 honap...
2. A fejleszto bele akarta rakni a jatekba, de a PR/fonokseg/stb ugy dontott hogy marpedig ez kockaztatja a project indulasat es ki kell venni.

Sajnos a legtobben a sw fejlesztesre ugy tekintenek, hogy valaki legepel 1000 karaktert 1 nap alatt akkor 7 nap alatt 7000 karakter es kb annyi lesz az app. Az sw fejlesztesnek is vannak jol kalkulalhato reszei (foleg reszletes es teljes spec alapjan ami ugye a szent gral (mindenki hisz benne de soha senki nem latta meg)) de a legnagyobb resze nem ilyen
- mert osszefugg egy masik funkcioval
- mert nincs rendesen specifikalva ezert mdosulnia kell (ezert teljes ujratervezes, aztan rajonnek hogy annak viszont a koltsege (ido/penz) kivul esik a project keretein ezert a teljes feature-t kov release-re halasztjak, vagy kihagyjak...)
- mert a megrendelo (vagy vezeto) ugy dont hogy egy adott funkcio megsem kell, vagy teljesen at kell alakitani (viszont ez huzhat magaval tobb funkciot)
- mert a fejlesztonek csaladi problemai vannak es helyettesiteni 2x annyi ido egy masikkal
- mert front van es a fejlesztonek faj a feje

Szoval tekintsunk ugy a sw fejlesztokre mint a festokre vagy szobraszokra es ne ugy mint a gyors es gepirokra :)

Asszem 2016.09.04. 09:46:17

@b0c1k4: egyetértek. különösképp nehéz lehet a becslés olyan fejlesztés esetében, amit addig soha senki nem csinált ebben a formában, miközben hatalmasra duzzad a médiafigyelem és a hype és konkrétan halálos fenyegetéseket kaptak májusban, amikor kiderült az első határidő halasztás. Ilyen nyomás alatt elképzelhető, hogy optimistábban becsül az ember....

Azt is figyelembe kellene venni, hogy a Hello Games kis stúdió, 15 fővel, a Sony-tól nem kaptak pénzt, párszor volt durva vis maior ami majdnem bedöntötte a teljes projektet (beázott a stúdió, akkor kb. majdnem hagyták a fenébe az egészt).

Szerintem itt azt a döntést kellett egy ponton meghozni, hogy vagy megjelenik augusztusban a játék, vagy soha. Tökre el tudom képzelni, hogy a 3 év alatt, amióta önerőből dolgoztak rajta, elfogyott a pénz, és ha nem jelenik most meg, pár kulcs fejlesztő egyszerűen nem maradt volna a projekten, a pótlásuk pedig minimum fél éves csúszást eredményezett volna, ha egyáltalán sikerül anyagi fedezetet találni rá.

A kommunikációban persze sokkal több (de nem teljes) transzparencia lett volna szükséges, és ezen a ponton inkább a Sony-nak kellett volna odatennia magát, nekik van erre erőforrás és szakértelem, a HG fejlesztőkből áll, nem profi PR szakemberekből.
süti beállítások módosítása