Benyomások 2
2006. április 12. írta: Asszem

Benyomások 2

Vegyesedik...amíg a Blogteren voltam, addig feltűntek az ottani hiányosságok, de nem vettem észre azokat az előnyöket, amikre az itteni hiányosságok hívják fel a figyelmemet.

Két dolog:

Egy. Amikor egy új bejegyzést írok, akkor a gondolatmenetem a cím-bevezető-címkék-szöveg szerint alakul, és ennek a Blogter szerkesztője jobban megfelelt azzal, hogy egymás alatt vannak ezek a mezők, így automatikusan abban a sorrendben látom és töltöm ki őket. Itt viszont nincs bevezető, és a címkék oldalt vannak, aminek a kiválasztásához ráadásul scrollozni is kell. Furcsa. Ez az, ami a Blogternél fel sem tűnt.

Kettő.

Bemásoltam egy hosszabb postomat, néha megszalad a kezem és szeretek ilyeneket írni. Viszont az zavar, hogy emiatt az összes többi bejegyzés "eltűnik" az oldalról. Ezt opcionálisan lehetővé kéne tenni: vagy mutassa alapból az egész bejegyzést, vagy csak a bevezetőjét. Számomra legalábbis áttekinthetőbb egy olyan blog, ahol csak bevezetők vannak és rögtön látom a bejegyzéscímeket, mintha sokat kell scrollozni lefelé, hogy az új bejegyzésekre rábukkanjak. Ráadásul figyelni is kell közben, ami külön fárasztóvá teszi a dolgot.

Három. (csak a pontosság kedvéért:)

Kár, hogy a szerkesztőnél a gombokhoz alul szintén scrollozni kell. Lehetne kisebb a szerkesztő-ablak (vagy beállítható, hány sort jelenítsen meg), vagy a felső két menüsort lehetne összevonni úgy, hogy ne maradjon fent sok kihasználatlan hely, ezáltal görgetés nélkül elérhetővé téve az összes funkciót, ami az íráshoz és mentéshez kell.

Négy. (belejöttem :)

Valahogy nem intuitív számomra az, hogy "Ment és publikál" után jobbra van egy "Ment" gomb is. A publikálás a "végső fázis", ennek kéne jobboldalt lenni. A töröl gomb pedig kifejezetten zavaró a ment gomb mellett...szintén rákényszerít, hogy jobban koncentráljak. Vagy a ment és publikál gombot (vagy későbbi szerkesztésnél a ment gombot) valahogy perceptuálisan kiugróbbá (szép kifejezés) kellene tenni. A "töröl"-t meg eltüntetni, szerintem ritkán töröl az ember teljes bejegyzést, ha megteszi, van rá lehetősége máshol bőven.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.04.13. 00:40:48

Első: valóban, viszont szándékosan. Mi inkább abban hiszünk, hogy megírod a posztot és felcímkézed, nem pedig abban, hogy először kijelölöd a címkéket és utána megpróbálsz azokról írni... szóval ez filozófiai különbség, ha úgy tetszik.

Kettő: természetesen van lehetőség itt is arra, hogy csak az ajánló kerüljön ki a főoldalra, viszont az, hogy mindig van egy ajánló és egy külön posztrész - ebben nem hiszek, ez nem blog szerintem, hanem valami más. (A blogok nagytöbbsége egyébként nem nagyon használ egyáltalán külön ajánlót a főoldalon, tipikusan rövid műfaj, kevesebb a kivétel.)

Három: hát, ez trade-off, de szerintem nem szkrolloz ki, hány pixel magas felbontásban nézed?

Négy: a gombok elrendezésén még gondolkodunk, túl sok van ott, tény, de hát túl sok mindent is lehet csinálni. De ez még nem lefutott dolog.

(Köszi az észrevételeket!)

Asszem 2006.04.13. 10:45:06

Jóreggelt. No: egy-kettő: oké, filozófiai különbség, a "blog" leglényegéről :). Szigorúan fenomenológiai aspektusból tekintve hát a dolgokat, a legjobb az lenne (a felhasználók számára), ha a blogíró úgy érezné, hogy a szolgáltató mindkét filozófiát támogatja. Magyarul ha be lehet állítani, hogy legyen bevezető, vagy ne legyen, és hány sort mutasson egy-egy bejegyzésből.
Ez annyiból lenne jobb, hogy szélesítené a piacot, mert nem kényszerítene rá egy nézetet a felhasználóra.

Három: mindjárt rakok fel képet. 1024.768 ban vagoyk

Négy: oké

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.04.13. 21:23:13

Természetesen lehet bevezető, mindjárt küldök mailt, hogyan kell.
süti beállítások módosítása