Benyomások 3
2006. április 13. írta: Asszem

Benyomások 3

Rájöttem mi az, ami még furcsa a blog.hu-n. Az oldalon a bejegyzések címkéi a szöveg után vannak. Én jobban szeretem (filozófiailag :), ha a cím-[szerkesztés]-dátum-bevezető-címkék-szöveg-kommentek módon van elrendezve a tartalom. Hosszú postoknál sokkal áttekinthetőbb.

A dátum kiírásának formátuma is érdekes kérdés. Tudom, ez ízlés dolga, de az a csodálatos a számítógépben (na ez egy kicsit patetikusan hangzott, de mindegy :), hogy ugyanaz könnyedén megvalósítható így is, meg úgy is. Magyarul számomra a dátum akkor a leginformatívabb, ha azt közli hogy pl. "3 napja" vagy "23 perce" íródott az adott bejegyzés.
Ezzel kell ugyanis a legkevesebbet számolni. Az, hogy "2006. 04. 13. 23:23" óhatatlanul gondolkodásra késztet. Először is gyorsan fel kell ismerni, hogy melyik az év, melyik a hónap. Még akkor is, ha a magyar helyesírás a hónapot veszi előbbre, az angol szájtok miatt ezen egy pár ezredmásodpercet mégis gondolkodni kell. Utána át kell gondolni, hogy ma hányadika van. Rossz esetben elvégezni a kivonást. Ez fontos bizonytalansági, ezáltal stressztényező, főleg akkor, ha nem tudom, harminc, vagy harmincegy napos az adott hónap. Ha mindezen túl vagyok, rájövök, hogy ja, ez a mai dátum. Oké, akkor nézzük az időt. Kivonás, becslés. Aha, tehát ezt a cikket kb. 23 perce írta az illető. Na ezt a legalább három, ha nem négy milliszekundumnyi időt, agymunkát és stresszt lehetne megspórolni a fenti dátum formátummal...
Ha nagyon spilázni akarnám, akkor úgy csinálnám meg, hogy be lehessen állítani, mondjuk 7(14, 31, attól függ) nap után már ne ezt írja ki, hanem azt, hogy "1 hete és 2 napja". Aztán pedig ha már nincs más megoldás, akkor a hónapot és a napot. Az év teljesen felesleges, csak akkor számít, ha nem egyezik az adott év a publikálás évével. Egyébként minek.

De mondom, ez az egész gusztus dolga, viszont ha be lehetne állítani, hogy mindenki az ízlése szerint dátumozhasson (sőt, ha belépett az illető, akkor a saját dátumformátuma felülírhatná a blog.hu oldalon lévő blogok dátumozását, de csak akkor, ha ezt is beállítja :), na az megint egy olyan extra fícsör lenne, aminek a hiányában nyilván nem dől össze a világ, de ha megvan, akkor az elégedettséggel tölti el a felhasználók lelkét. Azt ne mondjam, ingyen termel endorfint.

Hajrá :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása