Benyomások 4
2006. április 13. írta: Asszem

Benyomások 4

A bejegyzésszerkesztőről. Háát. Nem tetszik. Az ikonok valahogy összemosódottak. Feleslegesnek tartom a kivágás, beillesztés, formázatlan beillesztés, stb. dolgokat. Az ilyesmit vagy ctrl-akármivel, vagy jobbklikkel szeretem csinálni. A kék színű, lenyílónak tűnő, de mégsem lenyíló akármik érthetetlenek.

A link beszúrása új ablakot akar megnyitni, gondolom, mert nálam úgy viselkedik (a TabMixPlus miatt, ha jól sejtem), hogy megnyit egy új tabot, és ráadásul az egész böngészőt összeugrasztja kis méretre (hasonlóan ahhoz, amikor az iwiw nyit meg egy fotót). Mivel csak a TMP-vel tudtam rávenni a böngészőt arra, hogy balklikkre automatikusan új tabot nyisson (középső görgőre NEM lehet ép ésszel klikkelni), ezért ez a beállítás marad. Viszont ezért a link beszúrásánál legalább hármat kell klikkelni: szöveg kijelölése, link ikon (amit csomó ideig tartott keresni, lehetne pregnánsabb is) klikkelés (1), böngészőt visszaállítani eredeti méretbe (2), klikkelni az új tabra (3), tisztességes módon jobbklikk-beillesztéssel beírni a szöveget (ügyes, ahogyan a http://-t automatikusa eltünteti, ebbe amúgy is csomóan bele fognak zavarodni, szerintem felesleges kettéválasztani, aki nem http://vel kezdődő linket akar beszúrni, valószínűleg pontosan tudja, hogy miért nem, ezért beírja a megfelelőt, aki meg nem tudja, annak tök mindegy. Maximum megzavarja a sok lehetőség, azt hiszi, valamit nem tud...), végül ráklikkelni a borzasztóan rossz helyen lévő és alig észrevehető (!!) ok gombra (4), ami bezárja a tabot és visszajuttat a böngészőbe. Ez így nagyon bonyolult és nehézkes. A "Szerver tallózása" nevű gomb az, amit az ember ész nélkül megnyom, és aztán csak csodálkozik, hogy hova is jutott és mi ez az egész.

A link eltávolítása pedig kész rémálom. Alig válik láthatóvá az, hogy aktivizálódott az eltávolítás ikon, nem lehet tudni, hogy elég pontosan felé állni, vagy ki kell jelölni az eltávolításhoz...

Betűméret. Bevallom, még nem sikerült rájönnöm, hogyan lehet a betűméretet növelni vagy csökkenteni...

A Stílus legördülő menü kísértetiesen emlékeztet a Word stílusaira, amitől a hátamon futkározik a hideg.

A Forráskód szintén új ablakot nyit meg, és eltűnik a szerkesztő, sokkal jobban szeretem a füles megoldásokat, ahol egy klikkel, ugyanazon az ablakon belül, gyorsan lehet váltani a kettő között.

Kép feltöltése: szintén az új ablakkal van a baj. Egyébként jó.

Lassan összeszedem ezeket a benyomásokat egy csokorba, és írok egy bejegyzést a blogter és a bloghu, meg a wordpress összehasonlításáról. Ezt a szerkesztőt fogom használni, hogy még jobban megszokjam és megismerjem, hátha addigra megbarátkozom a helyzettel. (de a TabMixet nem fogom minden postolásnák ki-be kapcsolgatni...)

((ja, és ez már a sokadik alkalom, hogy elfelejtem a címkézést...oké, akkor legyen alul a címkesor, ha az az elv, hogy a szöveg megírása után, de ne jobboldalt középen...sosem fogom megszokni??? :)))

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.04.14. 16:05:18

Az fckeditor, amit használunk, a világ perpill legjobb és legnépszerűbb vizivig szerkesztője, persze nem tökéletes, de csak rosszabb létezik, kipróbáltam én már mindent. Azok a kék izék a toolbarpartíciók lezárásai, én se tudom, miért van rajtuk nyíl, ha sok időnk lesz, lehet hogy ezt le is hekkeljük majd (de nem prioritás). Azt, hogy te gombokkal szereted csinálni, még nem helyez téged a többségi táborba - de elég sok dolognak van shortcutja egyébként. A formázatlan beeeillsztés pedig a létező leghasznosabb funkciók egyike, próbálj meg máshol formázott szöveget beilleszteni, pl. Wordből.

Link beszúrása - a rosszul működő FF extensionök ügyében sajnálkozásomat fejezem ki :-)
A link eltávolításánal nem értem, mi a baj, teljesen jól működik (nemcsak nálam, eddig még senki sem panaszkodott rá).

Betűméret - posztban nem formázunk betűtípust, az a stílus jellemzője, ez brutális filozófiai kérdés, tartalom és forma szétválasztása, alapelv, amit minden este elmondunk tízszer Miatyánk helyett. Direkt sincs fonttípus sem. Vannak viszont substyle-ok, amikkel ezt elérheted, pl. a h2 vagy a small. Ez a része bővülni fog még.

A Stílus kombó tényleg emlékeztet a Word menüire, amnnyiben ez is egy lenyíló menü, d ezzel a hasonlóságok véget is értek. A stílus kiválasztása mindig egy konkrét taget vagy classt rendel a szöveghez vagy képhez. Mi lehetne ennél jobb megoldás szerinted?

A Forráskód csak FF-ben nyit meg új ablakot, ez van.

A címkézés teljesen megszokható a jobboldalon, szerintem azzal csak azért van bajod, mert megszoktál egy rendszert, ahol nem ott volt, mint itt. Ráadásul, ha majd a címkefelhőd nagyobb lesz, örülni fogsz, hogy nem kell leszkrolloznod miatta, fogadjunk!

Asszem 2006.04.14. 16:34:55

A címkefelhővel és a scrollozással abszolút egyetértek, már most, előre, látatlanban :).

Tök jó, itt a blog.hun a tárhely, szerkesztő és dizájn mellé filozófia kiképzést is kapok prémium szolgáltatásként a helyes blogolás formai és tartalmi szabályairól :)))))))

Persze, hogy azért tetszenek amiket mondtam, mert úgy szoktam meg. Hamarosan viszont megszokom ezt is, és utána már az Abszolút és Objektív igazság letéteményeseként tudok véleményt alkotni. Beware!

Egyébként mindig is gyanítottam, hogy bizonyos szempontból nem tartozom a többséghez, de mindig beleesem abba a hibába, hogy szentül meg vagyok győződve arról, hogy ami nekem logikus, az másnak is az.

Oké, ha a többség az ikonos beillesztést preferálja, ám legyen, bár szerintem akkor sem logikus. Mindegy :)


sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.04.22. 18:21:36

Mint blogger, aki vállalja a tesztelés járó szívásokat - jogod van a kiképzéshez :-)

Egyébként az nem baj, ha érted, hogy valami miért működik A módon, nem a neked megszokott B módon, ezért írom le. A döntések nagy része nem ad hoc, hanem gondolkoztunk előtte :-) (vagy mások).
süti beállítások módosítása