A Blogter és a Blog.hu szubjektív összehasonlítása
2006. június 03. írta: Asszem

A Blogter és a Blog.hu szubjektív összehasonlítása

Azt hiszem lassan elérkezett az idő ennek a postnak a megírásához. Blogger "pályafutásom" a Blogteren kezdtem 2006 február 11.-én, a Blog.hu-ra pedig április 12.-én kértem regisztrációt. Azóta mindkét szolgáltatót használom, és azóta nem tudok dönteni, hol legyek, ezért mindkettőt használom, néha ugyanazt a bejegyzést átmásolom a másikba is, ennek a címében vagy a címkében a (c-p), copy-paste jelölést használom.

A Blogtert annó még a Hírkeresőn találtam, kíváncsiságból klikkeltem az "új blogportál!!!" feliratra, úgyhogy az egy nagyon jó helyre elhelyezett, ügyes reklám, és a bloggereknek is nagyon jó motiváció, hogy ki lehet kerülni oda, ami aztán extra olvasottságot generál. Bízom benne, hogy egyszer nekem is sikerül :).
Nagyon pozitívak voltak az első tapasztalataim, mint kezdő Blogger. Tetszett a nyitólap, tetszett a design, tetszettek a választható felületek, tetszett a bejegyzésszerkesztő, a címkézés, az, hogy elég hamar kiajánlottak egy-két postot a nyitólapra, és ekkor tényleg lehetett látni, mennyivel növekszik az olvasottság. Beírtam a blog címét a wiwes adatlapomra, ezért néhány régi barát vagy ismerős is rákukkantott, ami szintén jól esett.
Mégsem voltam teljesen elégedett. Talán ami a legjobban zavar, az az, hogy Blogteren a mai napig nem tudták megcsinálni, hogy a kommentelő nevére kattintva, azonnal a blogjában (ha van) találjam magam. Persze át lehet trükközzni az oldalsablon kódját, de ehhez már nincs kedvem. Mondjuk még az is jó volt, hogy nemcsak a CSS-t, hanem a HTML-t is lehetett buherálni, nem mintha annyira sokra mennék vele, de akkor is, érdekes volt.

Tehát megszoktam a felületet, elkezdtem használni, és rámragadt a blogolás. Blogger lettem, na. :-).

Mégis valamiért nem voltam elégedett, és ennek magyarázatához Hertzberg kétfaktoros motivációs elméletét alkalmaznám. (Hertzberg eredetileg a munkahelyi elégedettséget vizsgálta, kéttényezős modelljében elkülönít olyan tényezőket, amelyek az elégedettségért (ezt nevezi motivátoroknak) és amelyek az elégedetlenségért (higiénés tényezők) felelősek. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy a higiénés tényezők az a minimum, amiknek meg kell lenni, különben a dolgozó/blogoló kilép, a motivátor tényezők pedig az olyan "extrák", amik segítenek választani az olyan munkahelyek/blogszolgáltatók között, amelyek egyaránt és egyformán kielégítik a higiénés tényezőket.

Hát ez okozta az elégedetlenségemet a Blogterrel. A kommentelők linkeletlensége (neologizma :) már majdnem higiénés tényező nálam, és a motivátorok területén szinte mindenben a blog.hu a jobb. Megpróbálom összeszedni, mik ezek.

Higiénés tényezők (alapvetően elvárható, minimum szolgáltatások, amiknek hiányában lelépek egy blogszolgáltatótól), fontossági sorrendben:

  • a használata teljesen ingyenes legyen
  • a bejegyzések könnyen szerkeszthetőek legyenek
  • lehessen a postokhoz kommenteket írni
  • legyen RSS
  • lehessen címkézni
  • legyen archívum
  • legyen elfogadható sebességű
Azt hiszem ennyi, ezek tényleg azok a minimális alapok, amik nélkül el sem kezdeném, vagy hiányukban gondolkodás nélkül váltanék. Nem meglepő, hogy mindkét szolgáltató könnyűszerrel veszi ezeket az akadályokat, úgyhogy a különbséget nem itt kell keresni. (a higiénés tényezők erejére példa, hogy kipróbáltam még az amerikai WordPress-t is, ami motivátor tényezőkben kenterbe veri mindkét hazai párját, de annyira lassú az oldalletöltés, hogy hiába a sok extra, nem fogom használni.)

A motivátor tényezők (azaz az extrák, vagy a "hozzáadott érték" kicsit más nézőpontból). A megjelenés, felhasználhatóság, funkcionalitás szempontjából összehasonlítva a két szolgáltatót, első helyen szerepel az, amelyiket jobbnak vélek:
  1. Autosave.
    1. A Blog.hu-n: amikor a Bajkonuron elolvastam, hogy csináltak egy autosave opciót, eldöntöttem, nekem ez kell. Ez volt az a hihetetlenül erős motivátor tényező, ami egyáltalán eszembe jutattta, hogy más szolgáltatót is ki kéne próbálnom. Pár hétig viszont vaciláltam, mert a regisztráció nem automatikus. Végül mégiscsak regisztráltam és azóta ha csak tehetem, a blog.hu-n írom meg a bejegyzéseket,  elégedett mosollyal nyugtázva a jobb felső sarokban percenként megjelenő és lassan elhalványuló "Automatikus mentés..." feliratot. Az autosave beállíthatósága szintén erős motivátor tényező, ha egy adott funkció a felhasználó ízlése szerint paraméterezhető, ki és bekapcsolható. Az autosave-nél be lehet állítani, hány percenként mentsen, ha egyáltalán. Apróság, de fontos. Ja, és működik, ami szintén fontos :-).
    2. A Blogteren: nemhogy autosave nincsen, hanem a bejegyzések el is veszhetnek, ha sokáig tart a megírásuk és közben kiléptet a rendszer. Ez már majdnem a higiénés tényezők határát súrolja, persze trükkökkel meg lehet próbálni visszahozni, de hosszab postot ott azóta sem írok szívesen.
  2. Naptár.
    1. A Blog.hu-n van. Apróság, de fontos...sokkal jobban nyomonkövethető a legutolsó bejegyzés(ek) időpontja.
    2. A Blogteren nincs.
  3. Belépés a szerkesztéshez, íráshoz.
    1. A Blog.hu-n magán az oldalon van egy olyan link, hogy "Admin", ami rögtön az új bejegyzés írásához vezethet el, úgyhogy tényleg egy klikkre máris lehet mindent csinálni. Lényegesen gyorsabb, mint a Blogter, szinte semmi várakozási idő nincs (persze figyelembe kell venni, hogy a Blogtert sokkal többen használják, úgyhogy a blog.hu-n figyelni kellene majd erre, amikor megindul a nyilvánosság rohama).
    2. A Blogteren a címlapról lehet belépni, ami után visszakerül a címlapra, majd az írj gombra kell kattintani, majd lenyitni a blogot, az új bejegyzés gombra klikkelni és ezután lehet elkezdeni a munkát. Mindeközben mind a belépésre, mind az új bejegyzésre elég viszonylag sokat kell várni, de annyit biztos, hogy megakadjon és ne legyen gördülékeny.
  4. Címkék kijelzése
    1. A Blog.hu-n beállítható, hogy soronként vagy felhőben jelenjenek meg a címkék, vagy egyáltalán látszódjanak-e. Mondjuk a felhő nem igazi felhő, legalábbis nálam vizuálisan egyáltalán nem ugrik ki a legtöbbet használt címke, de legalább nem lessz tizenöt oldalnyi címkesor.
    2. A Blogteren csak egymás alá írja ki őket, ráadásul csomó gépicímkét is csinál az ékezetek és kis és nagybetűk miatt, ami idegesítő és randa. A címkék nem törölhetőek (vagy nekem nem sikerült rájönnöm, hogyan lehetne).
  5. Címkék használhatósága
    1. A Blogteren a címkére klikkelve kigyűjti a megfelelő bejegyzéseket (higiénés tényező), még a c-p címkét is.
    2. A Blog.hu-n bár kiírja a felhőben, hogy 11 bejegyzéshez tartozik c-p címke, de ráklikkelve nem talál egyet sem. Nyilván ez valami bug, lehet, hogy a kötőjel miatt.
  6. "Történés" követés.
    1. A Blog.hu másik erőssége az autosave mellett az, hogy az "utolsó kommentek" és a "friss topikok" dobozok segítségével azonnal látható, volt-e "történés" az oldalon, melyik bejegyzéshez fűztek kommentárt. Ez annyira alapvető dolog, hogy már-már higiénés tényező is lehetne, illetve lesz is, ha minden blogszolgáltató alapból nyújtani fogja.
    2. A Blogter kifejezetten használhatatlan ebből a szempontból. Be kell lépni a szerkesztéshez, akkor látszanak az "új kommentek", bár nem tudni, mi alapján újak, és nem lehet rájuk klikkelni és megnézni őket. A "kommentek" oldal a szerkesztőben pedig szintén használhatatlan, oké, hogy sorrendbe rakja, de nem írja ki, hogy melyik bejegyzéshez, ehelyett az "ide írták" szerepel.
  7. Összefoglaló/teljes szöveg megjelenítés. 
    1. A Blogteren számomra szimpatikusabb módon alapvetően a "cím-összefoglaló-címkék-dátum-szerző-kommentek" majd a "cím-szöveg-címkék-dátum-szerző-kommentek-komment RSS" elv érvényesül, és így is jelenik meg az oldalon. Mivel szeretek néha hosszabb bejegyzéseket írni, ezért emiatt én ezt a módot preferálom, sokkal áttekinthetőbbé válik a blog. Ez főleg mások olvasásánál hasznos, gyorsan szemmel végig tudom követni a bejegyzéseket, egy összefoglaló sokkal informatívabb, mint a címkék.
    2. A Blog.hu-n (filozófiai okokból, mint azt megtudtam :) ezzel szemben a "cím-dátum-szerző-szöveg-hozzászólás-címkék" megjelenést preferálják. Viszont megoldható, hogy bekezdésekben is lehessen írni, de egyelőre a html kódba kell becsempészni egy sort, ami macerás, de legalább van ígéret arra, hogy ez majd rendesen és felhasználóbarát módon beállítható lesz.
  8. Dátummegjelenítés.
    1. A Blog.hu-n a bejegyzés dátuma nagyon hangsúlyos helyen szerepel, rögtön a cím után. Ez jó, nem kell a címbe írni a dátumot. Kár, hogy túl részletes, lehetne csak hónap, nap, vagy beállíthatóan "ma", "két napja", stb. A formátum a nekem szimpatikusabb pontokkal elválasztott forma: "2006.06.03. 17:07"
    2. A Blogteren a dátum a láblécben szerepel, kötőjellel elválasztva, és a publikálás idejét másodpercre pontosan kijelzi. Feleslegesnek tartom és nehezen áttekinthető ennyi információ: "2006-06-03 10:45:16"
  9. Képkezelés. Számomra mindkét szolgáltatónál egyformán nehézkes, bár én alapból nem szeretem a képeket. A feltöltésénél a blog.hu kicsit összevisszább, de túl sokat nem foglalkoztam vele, úgyhogy nem is érdekel.
  10. Linkbeszúrás.
    1. A Blogteren sokkal egyszerűbb és gyorsabb, a felugró ablak egyetlen opciója, hogy beírjam a linket és oké.
    2. A Blog.hu-n hét dolgot is lehet választani, külön mezőben szerepel a "http://" előtag (mondjuk copy-pastelt linkek esetében ezt automatikusan javítja), de a legfeltűnőbb helyen lévő gomb a "szerver tallózása", ami nem tudom mire jó, de az "ok" gomb alul van elrejtve. Mellesleg ez az egész Blog.hu-ra jellemző, az admin felület designja sokkal kezdetlegesebb, mint a blogteré.
  11. Hibajavítás / tech-help.
    1. A Blog.hu-n pillanatokon belül válaszolnak a kérdéseimre és segítenek, de nyilván könnyebb dolguk van, mert kevesebben vagyunk. Ha ezt a szintet tudják tartani a nyílt regisztráció után is, akkor rendben lesz. A nyitólap/gépház funkciót betöltő bajkonur.blog.hu-n gyorsan válaszolnak a hibákra és javítják őket.
    2. A Blogteren is válaszolnak a levélre, pár napos késéssel, bár az általam jelzett (nem létfontosságú) hibát azóta sem javították ki. Itt is van külön Gépház-blog, ahol gyorsabban el lehet érni a fejlesztőket.
  12. Blogsablonok.
    1. A Blogter tele van velük, a váltás könnyű, a szerkesztésük szintén, az előnézet funkció hasznos, meg lehet nézni, mennyire esik szét az oldal az elszabadult kreativitás hatására. Mindenesetre a sablonok sokasága a Blogter egyik fő erőssége.
    2. A Blog.hu-n is biztos lehet egyéni sablont csinálni, mert van egy csomó ilyen oldal, de a számomra kedves "kiválasztom a listából oszt jónapot" módon sajnos még nem lehet, úgyhogy marad az alapsablon, minimális kézi változtatásokkal.
  13. Fejlesztések.
    1. A Blog.hu ritkábban, de valóban fontos dolgokat fejleszt. Most például megoldották, hogy az oldaldobozok sorrendje egy szép AJAXos szerkesztővel drag-and-drop beállítható legyen (ez az, ami annó nagyon tetszett a WordPressben). Mondjuk ahhoz, hogy három hasábos elrendezést kapjunk, már kézzel kell buherálni a CSS-t, szóval egyelőre félig megy a dolog, de ez egy nagyon fontos fejlesztés. Talán ez lesz a Blog.hu harmadik legnagyobb erőssége (az autosave és a történéskövetés mellett).
    2. A Blogter rengeteget fejleszt, de nekem állandóan az az érzésem, hogy nem azt, amit valóban kellene. Itt főképp a kommentekre gondolok, még mindig nincs megoldva, hogy a hozzászólók egy klikkre elérhetőek legyenek. Persze a gépház közzétette a kacifántos megoldást, nade ez azért mégsem fejlesztés...a Blogter csoportok, a Linkter, a felső oldalcsík (ami nem is rossz ötlet, de felesleges funkciók vannak rajta, fontosak meg hiányoznak), a tematikus blogok, szóval mind szép és jó, de számomra nem motivátor tényezők. A kezdőlapon pedig szintén lenne mit fejleszteni, optimalizálni.
Összehasonlítás a közösség, olvasottság, értékelés, stb. alapján:
  1. Kezdőlap vagy főoldal.
    1. A Blogter legnagyobb erénye a kezdőlapja, dacára hibáinak. Itt tényleg az az ember érzése, hogy látja a történéseket, hogy emberek közösségét látja, ami él és változik. Ügyes a friss bejegyzések és friss kommentek lenyílós listája, bár néha trükközni kell az egérrel, de mégis sok információ kis helyen. Kár, hogy az oldal legalján van, de ha már ott van, lehetne sokkal hosszabb is (vagy beállítható). A kiemelt linkek, a vezérblog és az ajánlások is nagyon jó ötlet, elég rossz kivitelezéssel (pl. egy blog többször szerepel, van, ami túl sokáig van kint, stb.). Nagyon jó, hogy a vezérbloghoz mindig van kép is, emlékeztet a hagyományos újságokra.
    2. A Blog.hu-nak egyelőre a gépház-blogja tölti be a kezdőlap funkciót is. Van ugyen egy Blogroll lista, de ez április óta nem bővült, viszont a bannerben a blogok mindig változnak, de ez alig tűnik fel! Lehet, hogy azért, mert bannert az ember automatikusan ignorál. Ha mondjuk valami mozgás odaírányítaná a figyelmet (pl. szép lassan balra elscrolloznának a dobozok, vagy diggszerűen elhalványulva frissülnének, egész meditatív látvány lenne).
  2. Megtalálhatóság.
    1. A Blogteren emlékszem, a keresőbe beírva a saját nevemet, vagy egy-két biztosan használt címkét, nem sikerült megtalálni a saját blogomat. Ez azóta már fejlődött, de az a blog, ami nincs a címlapon, az nem létezik. A nemrég bevezett felső csík ezen segíthet, bár én nem sokat használom. Az Olvass oldalon is pusztán a legnépszerűbb blogok vannak, amik ugyanezért gyakran kint vannak a címlapon.
    2. A Blog.hu-n halvány fogalmam sincs, honnan találnak meg az emberek, hacsak nem a Blogterről vagy a Wiwről jönnek.
  3. Blogroll.
    1. A Blogteren nagy reményeket fűztem hozzá, mikor ismerkedtem a blogolás fogalmaival. Azt hitte, ez valami élő dolog, végiggörgethetőek a bejelölt blogok, de nem, szimpla lista. Vagyis reklám. Nem én használom, hanem az olvasó tud tájékozódni, kiket érdemes még olvasni. Népszerűségmutató. Mondjuk én azt tapasztalom, hogy ismeretlen ember blogjára blogrollból sosem klikkelek. Minek? Inkább ha kint van a címlapon valami jó kis írása. Az viszont a Blogter erénye, hogy belépett felhasználóként egy klikkre lehet másokat a Kedvenc szerzők/blogok közé felvenni (más kérdés, hogy ez nem egyértelmű, ezért szerintem minden harmadik kezdő önmagát veszi fel először kedvencnek, aztán elfelejti törölni és ez félreértésekre adhat okot az egójával kapcsolatban :)
    2. A Blog.hu-n valaiért mindig is nehézkes volt linkeket összeszedni, nem teljesen világos, miért van három szintje, meg volt egy kis gondom a beépített szűrővel, úgyhogy nemigen használom.
  4. Közösség.
    1. A Blogter erőssége számora, hogy egy nagyon elfogadó, empatikus és segítőkész közösséget ismertem meg. A fórumos csatározásoktól megfáradtan felüdülés volt látni, hogy ismeretlen emberek egymással így is kommunikálhatnak. Bízom benne, hogy ez szokássá, hagyománnyá szilárdul, és az újonnan csatlakozók is automatikusan átveszik ezeket a közösségi normákat, fenntartva és erősítve azokat. Beutiful :).
    2. A Blog.hu-n nem észlelek semmilyen közösséget. Nem tudtam megjegyezni blogokat, max. berakom az RSS olvasóba, ha érdekes, és később csak a designból tűnik fel, hogy blog.hu-s blog. Mondjuk ebben az is közrejátszhat, hogy kezdek telítődni, és néha éppenhogy csak arra van időm, hogy blogot írjak, olvasni már alig, vagy ha igen, akkor az ismerteket.
  5. Olvasottság/nézettség.
    1. A Blogteren a szerkesztőben elég jól látszik, hogy hányan olvastak egy  bejegyzést, bár az összefoglaló statisztikák hiányoznak, de már kaptam is bajlától meghívót statgépre (mondom, segítőkész a közösség :)
    2. A Blog.hu-n egyáltalán nem látom az olvasottság mértékét. Az is időbe került, amíg a szereksztőben észrevettem, hogy a buborékban lévő kis vonalak megjelenése azt jelenti, kommentet fűztek a bejegyzéshet. Használhatatlan.
  6. Értékelés.
    1. A Blogteren lehet értékelni a cikkeket. Eddigi tapasztalataim alapján nemigen működik, engem sem értékelnek így és én sem szoktam másokat. Az olvasottság, esetleg a kommentek számából lehet következtetni.
    2. A Blog.hu-n nincs értékelés.
  7. Névválasztás (márkahűség, szerethetőség, lojalitás).
    1. A Blogter nagyon ügyes névválasztás, még akkor is, ha elsőre mindenkinek furcsa. Mi ez most? Blogter? Blogtér? Blog tér? Számomra ékezet nélkül, blogter maradt. Egyedi, könnyen megjegyezhető, két szótag, lehet vele azonosulni, szeretni/utálni, hűségesnek maradni.
    2. A blog.hu nagyon jól néz ki az url-ben, de egyébként személytelen, számomra inkább egy funkciót ír le, semmint egy önálló szolgáltatást. Ráadásul a pont idegesítő, mind a kimondásban (blogponthu), mind a leírásban, amit tapasztaltam ennek a postnak a szerkesztése közben is. Egy analógiával: gmail.com vs. email.com. Melyik a jobb?


Konklúzió: a Blog.hu jelenleg sokkal több motivátor tényezővel rendelkezik, mint a Blogter, de (egyelőre) valamiért nem tudom a Blogtert sem elhagyni :).

A versenyt a fejlesztések és szolgáltatások bővülése fogja eldönteni...

---
ui. kifáradtam a végére, updatek várhatóak idővel...:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frs 2006.06.07. 18:49:26

Hi!
Nem vagyok még blogger, nem tudom, hogy mit kell elvárni, vagy eltűrni, mi a normális működés. Kérdem, hogy az normális-e, hogy ha a blog.hu-n beregisztrálok, utólag választhaton nick nevet, és az akár ugyannaz is lehet, amit más már használ. Tehát összekeverhetők vagyunk.

Asszem 2006.06.07. 22:09:18

helló.

eltűrni azt kell, amit hajandó vagy, elvárni meg bármit lehet, maximum nem teljesítik, ekkor lehet választani a szolgáltatók között.

A nickneves dolog érdekes kérdés, szerintem a blog címe az, ami egyedi kell, hogy legyen, utána a nicknév már egyezhet, ha kiderül, hol a blogod.

Persze ilyenkor célszerű más nevet választani, hogy legyen netes identitásod :)

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.06.08. 01:50:34

Ne tudd meg, hogy hány blumi van az icq-n pl. (gy.k. a nick nem azonosító, rengeteg embernek van egyező nickje)

Asszem 2006.06.08. 07:29:25

jah, és az oláhandrásokról ne is beszéljünk :))

van egy névrokon, aki az UFÓ magazinba publikál rendszeresen, egy költő, meg egy tudós is, legalábbis a google szerint :)

tehát nemcsak a nick hanem a név is sokszor egyezik, oszt vhogy mégis különbséget tudnak tenni az emberek (remélhetőleg)

rooz · http://pajta.blog.hu 2006.09.28. 00:12:47

szia, vagyok a blogteren is, itt is kipróbálnám, de nem találom a blognyitási lehetőséget :(

a statgéphez képest lehet, hogy jobb a Site Meter, free, és sokat tud, egyszerűen. Ezt a blogspoton -ahol sokat lehet barkácsolni- használom. Mivel olyan kíváncsi vagyok, a livejournal-t is kipróbáltam, ezt érdemes megnézned, mert nagyon jól használható.
Itt felcsillant a szemem, hogy háromhasábos az oldal, aztán olvastam, hogy egyéni beavatkozás eredménye.., na az nem az én szakmám..

és még mindig nem tudom, hogy itt hogy indíthatok blogot..(

András 2006.09.28. 13:29:38

Hali, egyszerű, a bajkonur.blog.hu.-n nézd meg a teendőket, kell írni egy privát emailt a főnöknek, és kb. fél óra múlva már küldik is a meghívót, pláne, ha már blogolsz máshol, tehát látják, hogy komoly a szándék.

Hajrá! :)
süti beállítások módosítása