Az országnak erkölcsi megújulás vagy gazdasági reform kell? Sólyom László beszédének kritikája.
2006. október 01. írta: Asszem

Az országnak erkölcsi megújulás vagy gazdasági reform kell? Sólyom László beszédének kritikája.

Oláh András] Egyelőre csak az Index tolmácsolásában olvastam Sólyom László nyilatkozatát, aminek néhány mondata megdöbbentett.

"Az államfő úgy vélte, az elmúlt hetekben a felháborodás jogos volt, a békés tüntetések az emberek egészséges erkölcsi érzékét bizonyították, a katarzis, az erkölcsi megújulás azonban elmaradt...Sólyom László is a legsürgetőbb feladatnak tartja az államháztartás rendbetételét, de szerinte ilyen gazdasági programot nem lehet sikerre vinni a terhet viselők bizalma nélkül." (index)

Első felháborodásom: akik nem mentek ki tüntetni, akik nem háborodtak fel az öszödi beszéden azoknak az erkölcsi érzéke talán kevésbé volna egészséges?

Második felháborodásom: a reformok terheit az egész ország viseli. Azok is, akik bíznak Gyurcsányban, a hazugságok ellenére is. A közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a beszéd és a kormányfő megítélése nagymértékben pártpreferencia-függő. A baloldali szavazók 88%-a továbbra is támogatja Gyurcsányt, az utcai tüntetéseken sem a felháborodott koalíciós szavazók fejezték ki különböző módon a véleményüket. Az ország jelentős része tehát bízik Gyurcsányban.
Ilyen körülmények között egyszerűen nem tudom értelmezni azt a mondatot, hogy a megszorításokat nem lehet sikerre vinni a terhet viselők bizalma nélkül.

Már miért ne lehetne?

Félek Sólyom ezzel a nyilatkozatával csak olajat öntött a tűzre. Burkoltan bár, de a beszédének elemei szépen beleszőhetők az illegitimitás kánonába.

Az erkölcsi megújulás valóban elmaradt. Az ugyanis az egész politikai elit felelőssége. De szerintem az országnak most nem is erre van szüksége.

Most konkrét, kézzelfogható és népszerűtlen gazdasági intézkedések meghozatalára van szükség, aminek legitimizációjához nem lehet feltételül szabni olyan bizonytalan és nem mérhető dolgot, mint az emberek bizalma.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása