Hogyan kell trackbackelni (és ez mire jó?)
2007. január 17. írta: Asszem

Hogyan kell trackbackelni (és ez mire jó?)

Tehát:

A "trackback" arra jó, hogy más blogján jelezd, te is írtál az adott témában egy bejegyzést. Ahelyett, hogy ezt a kommentben közölnéd, elég, ha:

1. kijelölöd annak a cikknek a trackback címét (közvetlenül a bejegyzés után, a kommentek felett, "a bejegyzés trackback címe" sort), amihez szeretnéd a saját posztodat trackbackelni. Ennek a bejegyzésnek a trackback címe például: http://blog.hu/goldmine/hedgehog.php/28913

2. megnyitod a saját blogod szerkesztőjét, kiválasztod azt a posztodat, amit meg akarsz jeleníteni a másik fél blogján, és jobboldalt alul a "Speciális tulajdonságok" fült kinyitva (a plusz jelre kattintva), legalul a "Trackback URL-ek" sorba bemásolod a kikopizott címet.

3. A Ment, vagy publikál gombot megnyomva, megjelenik a saját blogodon a posztod, illetve a trackbackelt blogban láthatóvá válik, hogy a kommentek száma mellett a trackbackek száma eggyel növekszik (jó eséllyel te leszel az egyedüli, mivel ez még nem elterjedt a mezei bloggerek között), és a kommentek között is megjelenik egy "Trackback: _a blogod címe_ [Látogató]" felirat, valamint a saját blogodban lévő, trackbackelt bejegyzésed első néhány sora.

Érdemes kipróbálni az egészet a saját blogodban, vagy akár ezt a bejegyzést is trackbackolhatod, ha rájössz, hogyan működik, onnantól fogva gyerekjáték.

Tehát akkor, trackbackra fel! :))

----
Köszönet a segítségért Gaius Balthar-nak (http://cydonia.blog.hu)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rooza · http://bloglet.blogter.hu/ 2007.01.18. 13:04:09

Hello, majd kísérletezem ezzel, eddig csak a kérdőjelek voltak, hogy mire jó, ha jó?
:)

kipróbálnád ezt a blogteres blogon? Most kudarcba fúlt a kísérletem..

András 2007.01.18. 14:45:31

Oké, este ha lesz időm kipróbálom, amúgy is szét akarok nézni a blogteren, hogy meg tudjam csinálni az összehasonlítást

Naccső 2007.05.17. 18:59:40

Annyi még megjegyzendő, hogy az a blog, amelyikbe trackback-elni akartok, a trackback-eléssel egyidőben ne legyen megnyitva egy másik lapon a böngészőn belül, mert úgy nem működik a dolog.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.05.22. 09:10:50

Hmm nem működik, még gyúrom kicsit. Lehet, h a blog tulajdonosa nem engedélyezi, vagy akkor nem is jelenik meg a trackback cím?

Asszem 2007.06.07. 06:31:01

És az vajon jó-e, hogy ez a spambot már másodszorra piszkít ide?

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.07.10. 15:44:43

Szia!

Nekem a működése tiszta, használni is tudom és szoktam technikailag.

Kérdésem inkább használatára vonatkozna, mert kurvára nem tudtam egyértelműen kireszelni eddig sehonan.

Szerinted, mikor "illendő" és patent az alkalmazása

1. Postban konkrétan hivatkozok másik blog adott postjára
2. Postban "mindössze" ugyan azt a témát járom körbe, dolgozom fenl
3. mindkettő

Köszi segítséget!

Asszem 2007.07.10. 16:27:42

Bcyke, nem tudom, hogy létezne-e trackback etikett, de mivel mindenképpen megtöri a kommentelésben kialakuló párbeszédet, ezért én már teljesen lemondtam a használatáról.

Ha nagyon be akarom linkelni valahová a saját posztomat, megteszem egy linkkel és az adott kommentkörnyezetbe illően írom le, hogy miért mellékelem a linket.

Szerintem idővel el fog tűnni ez a funkció, legalábbis ebben a formában.
Sokkal jobb lenne mondjuk egy olyasmi, mint ami a Kispadon van: ha valaki trackbackel egy poszthoz, akkkor az a kommentektől külön jelenik meg.
süti beállítások módosítása