Hétfő: Opera [Böngészőteszt]
2008. szeptember 08. írta: Asszem

Hétfő: Opera [Böngészőteszt]

Tartottam magam ahhoz, amit tegnap megfogadtam: ma csak az Operát használtam böngészéshez. A benyomásaim vegyesek.

 

Ami számomra(!) negatívum:

  • Elismerem, a sebessége tényleg jó, de szubjektíven nem gyorsabb a Chrome-nál
  • A címsorban a TAB leugrik a beviteli mezőről, ahelyett, hogy automatikusan kiegészítené (ez a Chrome-ban is iszonyúan zavar).
  • GDocs-ban és Gmailben produkált olyan hibákat, amik miatt egyszerűen kénytelen voltam más böngészőt megnyitni.Gmailben például nem tudtam szöveget beírni a státuszüzenethez, GDocs-ban pedig szintén a beviteli mező volt érzéketlen a Forms-ban. Kézenfekvő volt a megoldás, hogy ezekhez a Google alkalmazásokhoz Opera helyett Chrome-ot használjak.
  • Nem tudok mappákat létrehozni a könyvjelzősávon, pedig ez számomra fontos.
  • Sok helyet foglal el a felső menüsor, főleg, ha sok tab van nyitva.
  • Könyvjelzőkezelés: elsőre nagyon érthetetlen volt számomra, hogy éppen melyik könyvjelzőt törlöm, így sikerült is, ráadásul többszor letörölni azokat, amelyekre szükségem lett volna. 

Ami pozitívum:

  • Nagyon szépen működött az OCS (Oracle Collaboration Suite), ami a munkához kell, de a Chrome nem tudja.
  • Jól ment az Opera accounttal a három gép közötti szinkronizálás is, és még csak extension sem kellett hozzá, mint Firefoxban a Foxmarks, vagy Chrome-ban...na ott ugye még nincs semmi, marad a kézi del.icio.us-ozás.
  • Gyors. De ez alap. Lehet, hogy mégsem a sebességen fog eldőlni a böngészőháború?
  • A Magic Wand, ha működik, akkor nagyon kényelmes. De hogy lehet megnézni az elmentett jelszavakat?
  • A skinek letöltése és kipróbálása nagyon jól megoldott, azonnal látszik az eredmény, nem kell újraindítani hozzá a böngészőt

Konklúzió: látom, hogy az Opera egy nagyon jó browser, és érzem, hogy egy nap bőven nem volt elég a tesztelésre. Biztos sok mindent tud még, amire elsőre nem jöttem rá, és biztos, hogy ahhoz is több idő kell, amíg igazán "belakom", és kényelmesen tudom használni.

Azt is tudom, hogy igazándiból most a böngészőket a Chrome-hoz mérem, aminek az irányába elfogult vagyok, több okból is, így lehet, hogy sokkal objektívebb képet kapok majd az Operáról, ha elmúlik a Chrome újdonságának a varázsa.

Ezért úgy döntöttem, hogy ezt a tesztet elvégzem úgy is, hogy egy-egy böngészőt nem egy napig, hanem egy hétig használok alapértelmezettként és kizárólagosan (kivéve a Google-cuccokat). 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csutka 2008.09.08. 22:34:04

Én az operában, az egérrel való könnyű írányítást szeretem(nem tudok róla leszokni). A speeddial is értelmesebb mint a chrome-nál (a 3×3 méret változtatható, és jobban tetszik ha *ÉN* adom meg mit akarok ott látni). A nagyítási funkció is jó.
OK, bevallom néha tényleg összeférhetetlen néhány oldallal, de azok általában csak IE-vel működnek normálisan.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.08. 23:07:13

"GDocs-ban és Gmailben produkált olyan hibákat, amik miatt egyszerűen kénytelen voltam más böngészőt megnyitni."

Sajnos nálam is ez az első számú probléma.

"Nem tudok mappákat létrehozni a könyvjelzősávon"

kapásból 2 alternatív megoldás:

1: Engedélyezed a kezdősávot (még helyet sem foglal, hanem lebegő, mint a Chrome-ban a könyvjelzősáv. Ott lenyíló módon megoldhatod, de szerintem gombot is lehet csinálni hozzá.

2: azonosítót adsz a mappának(!), akár egy betűt és azt a címsorba beírva, majd entert nyomva már tölti is az összes tabot.

Ez utóbbi szerintem sokkal hatékonyabb, mint bármi.

Sok helyet foglal el a felső menüsor
Itt a megoldás: my.opera.com/Tamil/blog/toggle-remove-menu-bar

"elsőre nagyon érthetetlen volt számomra, hogy éppen melyik könyvjelzőt törlöm"

Ctrl+Alt+B ha meg törölsz egyet, akkor azt a kukába rakja, ahonnan visszateheted, ellenben az össze többi böngészővel, ahol végleg törlődik.

"vagy Chrome-ban"

Várd ki a végét, szerintem nemsokára lesz beépített megoldás is a Google Notebook szinkronizációhoz. És annak legalább a webes felülete is használható, nem olyan kezdetleges, mint az Opera Link

"De hogy lehet megnézni az elmentett jelszavakat?"

Sehogy. Régebben volt egy progi a Magyaroperán, amivel vissza lehetett fejteni, de a trial verzióban csak 3 karakterig (de ki használ 3 karakteres jelszavakat? :D) cracket meg égen-földön nem találtam hozzá, bár azóta lehet, hogy van, de nem hiszem.

"lehet, hogy sokkal objektívebb képet kapok majd az Operáról, ha elmúlik a Chrome újdonságának a varázsa."

Hát nem tudom. Én Firefox-szal kezdtem, azt az 1.5.x.x verzióknál gyakran előforduló bugok miatt váltottam le Operára, egy ideig kényszermegoldásként használtam, de aztán ráéreztem az ízére és a Firefox lassúnak (főleg a program indulási, működési sebessége és erőforráshasználata), majd egyre több és több trükkre jöttem rá. Volt ami akkor nem is hiányzott, de ma már nem tudnék meglenni nélkülük.
De leginkább a fő varázsa a sebességében, könnyedségében rejlett. Ezt nem tudta pótolni semmilyen Firefox kiterjesztés. De ahogy a Chrome-ot kipróbáltam ez a fő varázsa rögtön elveszett. És mint írtam, ez semmilyen kiterjesztéssel nem pótolható. Ellenben olyanok, mint Adblock (aminél a mai napig aláírom, hogy a FF-é lényegesen jobb. Az element hiding helpernél csak simán kiválasztom mit blokkoljon, nem kell a forrást böngésznem, hogy ugyan melyik tag blokkolása fog más oldalon is kárt okozni, mert ugyebár Operában oldalspecifikusan nem lehet), mouse gestures, billentyűparancsok, userscriptek, egyéni gombok, testreszabható eszköztárak...stb, mind-mind megoldhatók kisebb-nagyobb fejlesztésekkel/kiterjesztésekkel.

Csutka: A Gmail és a Google Reader (legalábbis amiket gyakran használ(nék) is minden böngészővel (IE, FF, Safari, Chrome) normálisan működnek, Operával vannak apróbb gondjaik. Utóbbinak csak annyi, hogy hagyd nyitva a tabot 15-20 órát és úgy belassítja a böngészőt, hogy 300-400 mega ramot fog enni és a tabváltás/tabnyitás is érezhetően lassabb lesz.

e-Vita · http://e-vita.blog.hu 2008.09.08. 23:52:27

Az Opera felülmúlhatatlan előnye, hogy ott a legritkábban vész el a szöveg, amit 1-1 editboxba, szerkesztőmezőbe írsz. Ha előre hátra lépegetsz, sem ürül ki újra és újra a szerkesztőablak. Márpedig rövid az élet ahhoz, hogy hiába dolgozzunk. És folyton a ctrl+C se mindig megoldás, ha többmindent szerkesztesz.
Szintén ehhez kapcsolódik: az Opera Notes szolgáltatása. Fórumozáshoz, blogoláshoz, cseteléshez, interaktivitáshoz egyszerűn nélkülözhetetlen. Egyetlen klikk, vagy hotkey és oda-vissza mozgatható a szöveg a jegyzetfelület, és a szerkesztőablak között. És annyira kézreesik, hogy az már maga a gyönyör :-)
És egyúttal a hozzászólásaid, kommentjeid, írásaid archívumaként is funkcionálhat.
Egyszerűen fantasztikus! Soha nem vész el szöveged.

Asszem 2008.09.09. 08:24:35

csutka, penge, e-Vita, köszi az értékes kommenteket, mindenképpen vissza fogok térni rájuk jövő héten, amikor is full Opera hét lesz.

Az egérgesztusokat én is nagyon megszoktam Firefox alatt, viszont Operánál nem tudom, mennyire lehetne testreszabni őket, őszintén szólva én nem találtam ilyen funkciót, pedig nálam már jól kialakult rendje van (pl. ha U betűt rajzolok, az az undo close tabs, stb.)

A Notes jó kis dolog, remélem lesz a többiben is.

Na, akkor ma Chrome-ra fel!

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.09. 16:08:18

e-Vita: Akkor próbáld ki újra. Kezdd el gépelni pl itt a kommentedet, majd kattints rá valamelyik jobb oldali linkre mindhárom böngészővel. (Opera, Chrome és Firefox 3.0)
Majd nyomj visszát. A kommented mindhárom böngészőben megmaradt. Eddig egyenlő a verseny. De most jön a fordulópont! Ezután zárd be mindhárom böngészőben ezt a tabot (amibe írod a kommented), majd nyisd meg újra Opera alatt Ctrl+Z, FF és Chrome alatt Ctrl+Shift+T-vel.
Mit vettél észre? Chrome alatt megmaradt a komment, de a másik kettő alatt eltűnt.
Aki először jön rá a trükkre kap egy piros pontot (én már rájöttem) :)

Amúgy FF-hez van textbox cachelő kiterjesztés Operában meg ott vannak a jegyzetek. Régebben wordpadben írtam a hosszabb kommenteket, aztán rutinszerűen nyomogattam a Ctrl+S-t. Az is megszokható. Chrome-ban jelenleg csak bookmarkletes online jegyzet lehetőség van. De itt legalább olyan veszély nem fenyeget, hogy itt írok egy kommentet (a blog.hu ritkán szokott kifagyni), majd egy másik tabon szól a zene valami online beépülős izéről és az fagy ki, na akkor van szopacs a többi böngészőnél.

Csutka 2008.09.10. 23:17:55

@penge™ 20 órát nem szokásom böngészni :D és OK, van ami nem túl jó operán, de azért szeressük...

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.12. 09:22:48

Csutka: Én sem szoktam annyit, de mivel folyamatosan megy a gépem, így feleslegesnek tartom, hogy kilépkedjek a böngészőből. Volt, mikor 5-6 napig is ment.
Az nem jelenti azt, hogy folyamatosan böngészek is vele. :D

nav 2009.04.20. 17:35:27

Oracle Collaboration Suite?????
Használja ezt még valaki?
Azt hittem eltűnt a süllyesztőben.

Asszem 2009.04.20. 22:39:06

@nav: persze, az egész cég. nincs mese, ezt kell használni. szenved is mindenki. ez van.. :(
süti beállítások módosítása