A web és a gyerekek védelme
2008. december 28. írta: Asszem

A web és a gyerekek védelme

 

Olvasom a hírt, hogy megpróbálják korhatárossá tenni a weboldalakat. Talán nem kéne kötelezően sárga karikát tenni minden weboldalra, mert ez nyilvánvalóan nem működne.

Ezért én nem úgy közelíteném meg a kérdést, hogy legyen minden oldal számára kötelezőa gyerekek védelme, hanem úgy, hogy azok az oldalak, amelyek gyerekeknek szólnak, vagy nagyon nem nekik szólnak, jelezzék ezt. 

Szerintem technológiailag nem megoldhatatlan, hogy az oldal HTML kódjában legyen elhelyezve a korhatár, és a böngészők ezt figyeljék, és ha a gyerek böngészik, akkor csak olyan oldalakra engedjék ki, amelyek megfelelnek a szűrőnek. 

Ez pedig még egy érv amellett, hogy végre valaki megcsinálja azt, hogy a böngészőbe is be lehessen loginolni, ugyanúgy, mint az operációs rendszerbe. 

Én így képzelem el ezt a jövőt, mondjuk a Google Chrome-mal:

Első telepítés után beállítanám a fiókokat: egyet magamnak, egyet a páromnak, egyet a vendégeknek, és egyet-egyet a gyerekeknek. A Google ezt a saját szerverén tárolná. Minden fiókba el lennének mentve az előzmények, a jelszavak, a könyvjelzők, stb. stb. Sőt, idővel már nem is lenne szükség jelszóra a neten, hiszen a fiók azonosítana engem.

És ha a gyerek elmegy mondjuk máshová internetezni, ahol szintén Chrome van, akkor ott is be tud lépni a saját fiókjába, és ott is biztonságosan szörföl. (Ennek nyilván ugyanaz az emberi feltétele, hogy azok a szülők, akikhez mondjuk vendégségbe ment a gyerek, figyeljenek erre, de szerintem ez ugyanúgy elvárható, mint ahogy figyelnek arra, hogy ne nézzenek pornó dvd-ket...).

Tehát ha a gyerek egy ilyen böngészőből nézné a webet, akkor én be tudnám állítani, hogy melyek azok az oldalak, amelyeket meglátogathat, és melyeket nem. Például azokat nem, ahol nincs korhatár jelzés. 

De ettől függetlenül, a felnőtt-módban böngészve ezek ugyanúgy elérhetőek maradnának.

Szerintem ez egy józan szabályozás lenne.

 

web

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.01. 11:47:21

Szerintem ez egyrészt technikailag sem igazán kivitelezhető, másrészt valós körülmények között sose működne, túl könnyű lenne kijátszani. Anno írtam amúgy az XXX domain témájáról is, ami egy relatíve józan lépés lett volna ebbe az irányba, de azt meg pont a hiperprűd amerikaiak fúrták meg.
Nesze neked megoldáskeresés...
süti beállítások módosítása