A tablet sikerének kulcsa
2011. január 08. írta: Asszem

A tablet sikerének kulcsa

A bíztató nevű DeadBodiesEverywhere Appleblogon írt kommentjét én itten most egy az egyben bemásolom ide, mert tökéletesen megfogalmazza azt a felhasználói élményt ami miatt én is nagy reményeket fűzök a tablethez:

Most a hotelben már nem kell elővenni a laptopot, mert nincs rá szükség. Mailek jönnek az ipadon is, weboldalak tökéletesek safari alatt, webes flash játékok nem hiányoznak, tolok egy cut the rope-ot, ha ilyenre lenne igényem. Flipboarddal a google reader, facebook, twitter és pl a flicker egy olyan világba röpít, amiből nezék kiszállni, mindig többet akarsz látni és azt veszed észre hogy órakat olvasol olyanról és olyan weboldalakon ahol még soha nem jártál. 

A kijelző kellően nagy, a videókat, sorozat - film tökéletesen lejátssza, felirattal, ahogy akarom.

Otthon este már ugyancsak ezt használom, a pc-t nem kapcsolom be. Mire beindul a win7 a bivaj gépemen már megnéztem 2x az index főoldalát, és letöltöttem a maileket.
Az ipadet benyomom, elhúzom a csúszkát, nyomok egy safarit, leütöm az "i"-t és ott az index.hu.
Google chrome nem indul el ennyi idő alatt, míg itt már látom mi van.

Az app storeban pedig olyan programok vannak amire nem is gondolnátok, kb mindenre van valami, még nekünk magyaroknak is, sok akció, price drop figyelés. Nem is gondolkozom a jailbreaken.

Az akku idő király, 2 óra .AVI 10-12%.

De hogy negatívat is írjak: 
Baromira hiányzik a billentyűzetre egy kurzormozgató, amivel ha írok, akkor le-fel lehetne ugrálni a szövegben. És hogy kicsit fura az alkalmazások könyvtárkezelése.
A flash hiányával nem találkoztam, egy-egy HD youtube videó pedig lélegzetelállító a kijelzőn, pl az African cats HD, ajánlom minden Ipad usernek.
Ja, még közben az jutott eszembe hogy aki azért venne Ipadot hogy azon az egész család a mailkliensben nézegesse, letöltse a mailjeit az figyeljen hogy az Ipad az "I" pad és nem nagyon lehet 1 MULTI user környezetet varázsolni rá (programok a csajodnak, a gyereknek külön login, pónilovas háttérrel, stb). 

Azaz pl. a mail kliensben nem lehet postafiókhoz tartozó kóddal védeni azokat, mert ha nem adod meg, nem tudod elmenteni a beállításokat, ha meg elmented, akkor boldog boldogtalan láthatja az akár privát mailjeidet.Ha ilyenre kell, akkor a családban mindenkinek kell venni 1et :-)

Mióta van okotelefonom, azóta tudom, hogy mennyire számít az, hogy azonnal elérhetőek a leveleim, az internet, minden. Reggel felkelek, ki sem kell mozdulni az ágyból, már rögtön le tudom csekkolni, mi a helyzet a nagyvilágban. És én is azt tapasztalom, hogy sokszor mire oda jutok, hogy bekapcsoljam a desktopot vagy a laptopot, már rég túl vagyok mindenen. És a telefont mindig magamnál tartom, ha pl. filmet nézünk, akkor is jó rápillantani, hogy mi van. Lehet vinni a budiba könyvet olvasni, meg lehet nézni a facebook-ot amíg leér a 9. emeletről a földszintre a lift, elolvasni a leveleket amíg piros a lámpa, stb.

És mindezt azért, mert nem kell perceket várni rá, hogy bekapcsoljon. Hatalmas különbség, pedig apróságnak tűnik, de nem az. Annyira nem, hogy a 24 colos monitor helyett hajlandó vagyok a telefon tenyérnyi képernyőjét nézni, mert ahhoz, ami engem érdekel, néha az is elég, viszont ezerszer gyorsabb, mint az asztali gép.

Ezt kellene megérteni a nem játékra és munkára szánt, otthoni desktop operációs rendszerek készítőinek. Ekkor végre lenne valódi értelme egy Windows 8 HOME verzióról beszélni, szemben a Professionallal. Mert néha jó a desktop, de az olyan legyen, hogy egy gombnyomára bekapcsol és már ott is vannak a levelek. Nem sleepelésből ébred hosszú másodpercekig, majd percekig tölt, stb. stb. Azonnal.

A jövőben szerintem nem fognak eltűnni a desktop gépek a táblák hatására, én inkább egy háttérerőforrásként tudom elképzelni őket. Azaz a felhasználó hazamegy, minden adata a felhőben, mindent szinkronizálva elér a telefonján, a tábláján és ha bekapcsolja a desktopot, akko azon.

De a jövő táblái és telefonjai olyan erősek lesznek, hogy elegendő lesz bedokkolni őket a monitor elé és máris lehet netezni. Ha viszont több erőforrás kell, akkor opcionálisan bekapcsolhat a tényleges desktop gép, amin nem lesz külön operációs rendszer, csak kapacitás arra, hogy segítse a számítási igényeket.

Például ha a tábla kijlezőjén nézünk filmet ahhoz elég a tábla, de ha ugyanezt a bazi nagy monitoron akkor a háttérben ehhez a számítási kapacitást a nagygép intézi. De mi, felhasználóként ezt nem is kell, hogy észleljük, mi csak használjuk.

Én ilyennek látom a szép új jövőt. Akár már idéntől...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

knorbert 2011.01.08. 12:57:59

Reggel kattintok kettőt az egérrel, amire már indul is a gép. Nekem win7 sleepelésből kb. 2mp alatt (de lehet, hogy 1) üzemkész, beírom a jelszavam és már dolgozhatom is. Nem tölt az utána semmit sem. Minek is töltene, mikor a sleep lényege, hogy minden a memóriában, ahogyan altatáskor ott hagytad. Hibrid alvásnál pedig megmarad a memóriában ÉS a merevlemezre is kimentésre kerül, ha valami oknál fogva az áramellátás megszűnne. A normál hibernálásnál is csak arra kell várni, hogy a hdd-ra lementett memóriatartalom visszatöltődjön. Természetesen az okostelefonom aktívan használom akár este gépkikapcs után, akár reggel ébredéskor, vagy közlekedés alatt. E-mail, twitter, FB friss bejegyzések átfutására.

Asszem 2011.01.08. 13:15:31

@knor: nekem sajnos nem, pedig ugyanúgy win7, meg jó gép, de legalább 10-20 mp. amíg magához tér, pláne, ha más felhasználói fiókban vagyok (oké, ez nem teljesen fair dolog, mert ipadon nincsenek felhasználói fiókok, de akkor is idegesít windowsban, hogy nem lehet azonnal átváltani a másik fiókba).

Nem mondom, hogy néha nem a desktop a jobb, pl. gépelni egyértelműen, de csak rápillantani a dolgokra szerintem a tábla tökéletesen elegndő.

Na megyek, megnézem a linket.

Asszem 2011.01.08. 14:07:49

@knor: megnéztem a linket, közben beugrott, hgoy pár napja már láttam ezt, igen, én is valami hasonlóra gondolok, de nem ilyen megvalósításban, szerintem 2011-ben már default lesz, hogy a mobil eszköz wireless csatlakozik a házi rendszerhez, a dokkoló maximum a töltés miatt fog kelleni.

Én így képzelem: hazamegyek a lakásba, leülök a kanapéra, zsebemben a telefon, leveszem a tabletet a mellettem lévő polcról, ami közben automatikusan szinkronizálódott a telefonnal, elkezdem böngészni a netet, megnézem a leveleket, stb, aztán nézni akarok egy filmet, megnyomok egy gombot a tableten, erre bekapcsol a nagy monitor és hozzá a gép, szinkronizálódik a tablettel, elindula a film, én a kanapén ülve irányítom, kezemben a tablettel szabályozva a hangerőt, a szobában a világítást, a monitor fényerejét, stb., közben bekommentelem tableten, hogy nézem a filmet, aztán ha kell hozzá felirat, még mindig a kanapén ülve letöltök egyet a tableten, ami automatikusan rászinkronizálódk a lejátszott filmre.
Megnéztem a filmet, tetzsett, szeretnék írni róla kritikát, odaülök a billentyűzet elé (ami nem feltétlen van a tévé/monitor előtt), lerakom a tabletet látótávolságra, automatikusan összekapcsolódika billentyűzettel, semmilyen kábelt nem kell bedugni sehova, megírom amit akarok, közben kiugrok a konyhába valamiért, zsebemben a telefon, azon kapok egy levelet, megnyitom, elolvasom, válaszolok röviden, majd jön egy válasz, arra már hosszabban kell válaszolni, visszaülök a szobába a billentyűzethet, átmegyek mail app-ba, már ott a levél, válaszolok bővebben, elküldöm a filmes posztot, tablettel visszaülök a kanapéra és megnyitok egy könyvet, amit nyugiban olvasok, közben berakok valami kellemes ambient háttérzenét és lejjebb veszem a szobában a fényt...
süti beállítások módosítása