Mi értelme az államfő kritizálhatatlanságának?
2012. március 30. írta: Asszem

Mi értelme az államfő kritizálhatatlanságának?

Sosem fogom megérteni, hogy mi értelme van ennek a szinte már pápai tévedhetetlenségnek, vagy sérthetetlenségnek, amit a mindenkori államfők élveznek. Orbánnak persze most kapóra jött, hogy ne kelljen kellemetlent mondania (gerinces alak!), de Sólyom Lászlót tényleg nem értem:

Alkotmánybírósági elnökként és köztársasági elnökként is tartottam magam ahhoz, hogy nyilvánosan nem értékelem sem elődeim, sem utódaim tevékenységét" – üzente titkárságvezetőjén keresztül Sólyom László. (forrás: HVG)

Én azt gondolom, hogy akitől teljesítményt várunk el, az igenis legyen értékelhető, és Magyarország legfőbb közjogi méltóságától igenis legyen elvárva teljesítmény.

Érteni vélem, hogy politikusaink a köztársasági elnöki pozícióval szerettek volna valami mindenek felett álló, a pozícióból fakadó automatikus tisztelettel járó szerepet megalkotni. Talán már előre érezték, hogy nekik, mezei politikusoknak nem sok riszpektjük lesz a nép körében? Csináljunk hát egy szerepkört, egy jóságos, mindentudó, sosem tévedő, feddhetetlen atyuskát, aki a nép és a politikusok felett áll és aki felé ezen egyéb kvalitásai miatt kötelező a tisztelet és kizárt a kritika.

Csakhogy mi van akkor, ha jön egy ilyen Schmitt Pál, akinek a múltja, tevékenysége és elnöki teljesítménye igenis okot ad a kritikára? 

Érdemes lenne a magyar politikai elitnek megfontolni a mindenkori államfő kritizálhatatlanságának feladását, mert mára már annyira erodálódott a pozíció nimbusza, hogy saját oldalán is hiteltelenné válik az, aki szerint minden nagyon szép, minden nagyon jó, pusztán azért mert az államfő szent és sérthetetlen.

update.

Orbán Viktor "A köztársasági elnök sérthetetlenségéről szóló alkotmányos szabályt mindenkinek megfontolásra és betartásra javasolja"  http://index.hu/belfold/2012/03/30/orban_az_elnokot_nem_lehet_biralni/

Hát ebben sem értünk egyet.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.03.30. 15:04:21

Az álamfő állruhában járlya az országot
(Schmitt Pál füle egészen jól fotózható volt hátulról.)
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1737_az_alamfo_allruhaban_jarlya_az_orszagot
Azok a boldog, szép napok, ég veled!
süti beállítások módosítása