Kellemes állandóság kütyüfronton
2014. március 08. írta: Asszem

Kellemes állandóság kütyüfronton

Úgy érzem egy ideje nincs igazi nagy áttörés a kütyük világában, sem hardver, sem szoftver vonalon.

Lement az MWC, bejelentették a bejelentendőket, az e-ink/LCD hibrid YotaPhone-on kívül igazán semmi nem dobogtatta meg a szívem. Talán még a Nokia androidos telefonja volt érdekes, de aztán csak egy középkategóriás kiherélt androidot kapunk, amivel annyit akarhatnak elérni, hogy a felhasználó következő Nokia telefonja már WP-s legyen. 

A tovább után egy szubjektív összefoglaló olvasható arról, én hogyan látom a számomra fontos kütyük világát.

Telefonok

Samsung Galaxy S5 a szokásos inkrementális fejlesztéseket hozza, az ujjlenyomat scanner szerintem az Apple után ciki, talán az egy fokkal jobb vízállóság a hasznos újdonság, de amíg nem lehet nyugodt lélekkel beleejteni a kádba, addig fürdés közben továbbra sem érdemes mobilozni. Pedig a budi és a hálószoba után a fürdőkád az utolsó hely, amit még nem foglalt el a mobil világa. 

Az sem segít a helyzeten, hogy a Samsung továbbra sem az elegáns dizájnnal óhajtja megnyerni a vásárlókat:

Az új LG Pro akármik nem hoztak semmenyire lázba. Viszont a marketing osztályon erőteljesen dolgoznak azon, hogy minél több embert riasszanak el a márkától, mással nem tudom magyarázni ezt a reklámot: <úgy látszik közben észbekaptak, mert már nem találom YouTube-on>.

Sajnos a Flex trendet sem sikerült berobbantani, úgy tűnik 2014 még nem a hajlítható telefonokról fog szólni.

A hivatalos HTC One-ra még várunk, de még ha a tökéletes telefon lenne, akkor is sanszos, hogy a történelem harmadszor is megismétli önmagát, és a One X és One után ez sem lesz siker, dacára a jó készüléknek.

A Sony és egyéb gyártók telefonjai nem érték el az ingerküszöböm.

Okosórák

Az új Pebble Steel nagyon jól néz ki végre, sajnos a kijelző felbontásán nem javítottak, itt én mindenképp megvárom a következő, vagy az az utáni verziót. De az irány egyértelműen jó. A napokban jött ki a saját alkalmazásboltjuk Androidra is, elég bugos még szegényke, de legalább van.

A Samsung kijött a Gear módosított verziójával, alább látszik a különbség a Gear 2 és az eredeti Gear között, jobb lett az új, de nem annyival. Amiért továbbra sem érdekel, az az, hogy most egy darabig nem tervezek Samsung telefont venni. 

A Sony órája nekem nem tetszik, nekem túl kocka.

Okoszszemüvegek

Úgy érzem itt kicsit megakadt a lendület, nem tudom, 2014 lesz-e a Google Glass áttörésének az éve, vagy inkább szép lassan feledésbe merül ez a technológia, mint a telefonokra erőltetett 3D.

Egyéb hordhatók

Az okoscuccoknak most nagy divatja van, van/lesz okosgyűrű, okosmelltartó, okosfejhallgató, okosbiszbasz minden fronton, majd a piac kiszelektálja azt, aminek tényleg van hozzáadott értéke.

Tabletek

Semmi extra. iPadból két méret, Androidból minden elképzelhető, továbbra is a Nexus a legjobb, de nagy áttörés nem volt. A Microsoft erőteljesen rugózik, mérsékelt sikerrel. Vannak, akik már a tabletek bukását vizionálják, jön vissza a PC korszak? Szerintem nem, csak ahogy az iPad2 a tabletek XP-je, az emberek többsége nem fog új tabletet venni, ha a régi is teljesen jól működik. 

Post-Post PC korszak

Magamból kiindulva, hat év után most frissítettem PC-t, ezt is minimum 4-6 évre tervezem. Amíg pár éve jelentős különbség volt a kütyük egy-egy generációja között, addig a PC-ről ez már nem elmondható, szerintem ezért is tűnhetett úgy, hogy csökkennek az eladások, vagy legalábbis nem növekednek olyan dinamikusan, mint tablet esetében. Azonban amikor a háztartások telítődnek, és van tablet és PC is, akkor tényleg nagyobbat kell újítani azért, hogy megérje lecserélni a régebbi eszközt.

E-könyv olvasók

Ha megtehetném, mindig a legjobb, leggyorsabb, legújabb kütyüket használnám. Hobbiból, kíváncsiságból. Egy kivétel van nálam, a Kindle. Annyira szeretem a Kindle Keyboardot (2010-es modell asszem), hogy eszembe sem jut cserélni. Pedig a Paperwhite-ról jókat hallottam.

Őszintén szólva abban reménykedtem, hogy az Amazon kijön egy ütős e-ink/lcd hibrid telefonnal, KindlePhone néven, ami felkavarhatta volna a piacot. A bevezetőben említett YotaPhone-al az a bajom, hogy egyelőre nincs meg a bizalmam a brand iránt. Ha az Amazon tolna ki valami hasonlót, na az már más lenne.

Szoftverek

Android terén én úgy érzem, olyan nagy változások nem történnek, legalábbis a felszínen biztos nem. A Nexus 7-en már KitKat van, én akkora különbséget nem látok a 4.2-es verziót futtató LG G2-höz képest, szóval már fel sem bosszantom magam azon, hogy még mindig nem jött meg az update. Sőt, néha arra gondolok, jobb is így, kevesebb macera. 

Sajnos az Apple miatt terjed a flat design, én ezt valami átmeneti betegségnek tartom, remélem egy-két év múlva túllépünk rajta, mert ez így nagyon randa.

Zárszó

Szóval ezek mennek. Semmi extra vagy egetrengető. Nincs olyan wow élmény, mint az első retinás iPhone megjelenésekor, vagy a Samsung Note2 méretének vagy aksiidejének megtapasztalásakor. Itt vannak a kütyük, működnek, teszik a dolgukat, számomra az okosóra egész jól bevált (erről majd külön posztban), de nem történt és nincs a látóhatáron semmi, ami gyökeresen felforgatná a dolgokat.

Ami jó. Nem árt, ha néha kicsit ülepednek a dolgok. Aztán jöhet a következő forradalom.

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása