A Vista előidézheti a Linux áttörését?
2006. október 05. írta: Asszem

A Vista előidézheti a Linux áttörését?

Minden eddiginél keményebben ellenőrzi és a funkcionalitás fokozatos szűkítésével korlátozza az illegális Windows Vista használatát a Microsoft. Ha sikerül technológiailag  megvalósítani, hogy azok az átlagos felhasználók akik állandó internetes kapcsolattal rendelkeznek (és a felhasználók többsége előbb-utóbb ilyen lesz) de nem akarnak mindenféle feltörőprogramok telepítésével bajlódni, azok számára többé elérhetetlen lesz az illegális operációs rendszer. Sőt, fokozatosan a programok is. Ez két dolgot eredményezhet: vagy drasztikusan megnő a legális felhasználók száma, vagy ami a valószínűbb, kis mértékben ugyan nő, de egyre nagyobb lesz azok száma, akik eléggé motiváltak ahhoz, hogy kipróbálják az ingyenes szoftvereket. Ebben első lépésként pl. a Firefox böngészővel való pozitív tapasztalatok nyújthatnak megerősítést.

A különböző Linux disztribúciók egyre inkább felhasználóbaráttá válnak (a szó windowsos értelmében), sőt olyan funkciókkal is rendelkeznek (már most, pl. a Compiz), amelyek futtatásához Windows esetében szinte az egész hardvert le kellene cserélni.


A Vistába épített szigorú ellenőrzéssel szándékai ellenére a Microsoft elérheti azt, hogy a Windows értéke csökkenjen, mert az illegális felhasználók eddig ugyanúgy növelték a Windows felhasználói bázisát, mint a fizető vendégek, valamint nem voltak motiválva arra, hogy alternatív, nyílt forráskódú szoftvereket próbáljanak ki (erről részletesebben itt lehet olvasni).

Ha a jövőben az illegális szoftverek gyakorlatilag elvesztik funkcionalitásukat az átlagfelhasználók számára, akkor megtörténhet a nyílt forráskódú szoftverek elterjedtségének áttörése, és talán valamikor a Linux elterjedtebbé válhat, mint a Windows.

Onnantól pedig kezdődnek az izgalmak...:)











net

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcbuddha · http://www.y2k9.wordpress.com 2006.10.05. 22:04:11

Annál a compiz-os résznél nem nagyon értettem, hogy mire gondoltál (a compiz nem egy funkció!).

Asszem 2006.10.09. 18:29:53

Oké, lehet, hogy pongyolán fejeztem ki magam. Szóval a Compiz alatt azokat a látványos eye-candyket értem, amik a Vista Aero módjában lesznek elérhetők, megfelelő hardverrel, és amikhez hasonlóak már most is mennek Linuxon...

(mondom persze ezt úgy, hogy Vistát még nem használtam, semmilyen bétáját nem legalábbis, a Compizzal meg szenvedek laptopon, de már egyszer sikerült életre kelteni és akkor igencsak leesett az állam tőle)
süti beállítások módosítása