Hogyan tanuljuk meg az egérgesztusok használatát?
2008. október 04. írta: Asszem

Hogyan tanuljuk meg az egérgesztusok használatát?

Mik azok az egérgesztusok és miért jó ez nekem?

Az egérgesztus (mouse gesture, magyar fordításban 'egérmozdulat'-ként is ismert) azt jelenti, hogy az egér jobb gombját nyomva tartva rajzolunk egy egyszerű formát, aminek hatására a formához rendelt utasítás végrehajtódik.  

Nézzük meg ezt a videót:

 

Ez azért jó, mert az egérgesztusok gyors és kényelmes hozzáférést biztosítanak a gyakran használt dolgainkhoz. Ilyen lehet például az Asztal megjelenítése, valamelyik kedvenc programunk elindítása, egy meghatározott mappa megnyitása, a hangerőszabályzó megjelenítése, az "undo" parancs végrehajtása, stb.

Azért gyors és kényelmes, mert az egérgesztust a képernyő bármelyik pontján elkezdhetjük rajzolni, elegendő elnagyolt és egyszerű formákat húzni, valamint a forma vizuálisan is hasonlíthat a végrehajtandó parancsra (pl. U-alak rajzolása az 'Undo' parancsot hajtja végre). 

Hogyan hozhatok létre saját egérgesztusokat?

Ahhoz, hogy saját egérgesztusokat hozhassunk létre, mindenképpen szükséges letölteni valamilyen programot. Windows alá én a gMote névre hallgató ingyenes szoftvert ajánlom. Ha csak Firefoxban akarsz egérgesztusokat használni, akkor a FireGestures vagy az All-In-One-Gestures kiterjesztéseket érdemes kipróbálni. 

A post további részeiben nem arról lesz szó, hogyan kell az adott programot telepíteni és beállítani, felteszem ezt mindenki meg tudja oldani. Inkább abban próbálok tanácsot adni, hogyan lehet a legkönnyebben kialakítani az egérgesztusok használatának szokását.

Hogyan érdemes használnom?

A legjobb program sem ér semmit, ha nem válik szokásunkká a használata. Aki még sosem használt egérgesztust, annak mindez kezdetben szokatlan lehet, de amint rákap az ízére, már el sem fogja tudni képzelni az életét nélküle, annyira praktikus.

Ezért fontos, hogy szánjunk egy kis időt a program begyakorlására. 

A használatát nem írom le, azt el lehet olvasni itt, inkább ahhoz adnék tippeket, hogyan tanulhatjuk meg a legkönnyebben a használatát.

Nem azt akarom leírni, hogyan kell beállítani az egyes gesztusokat, mert azt bárki elolvashatja a dokumentációban. Inkább ahhoz szeretnék segítséget nyújtani, hogyan lehet megtanulni a legkönyebben használni és szokássá tenni.

Legyen az első gesztus, amit létrehozunk egy nagy G betű és ehhez társítsuk a gMote settings ablakát. Ezt az egy gesztust jegyezzük meg, és kezdjük is el gyakorolni: rajzoljunk G-t, és ha előjött a settings ablak, csukjuk be, majd rajzoljunk megint G-t, egészen addig, amíg rá nem érzünk a sebességre, a görbületek irányára.

Javaslom, hogy az első gesztusokban kevés gördület legyen, a G betűt is egyenes vonalakból formázzuk: Balra-Le-Jobbra-Fel-Balra.

Ezután a settingset már csak ezen a módon hívjuk elő. Így rá leszünk kényszerítve a gMote használatára és pontosan ezáltal fogjuk megérezni az ízét. 

Miután stabilan elő tudjuk csalogatni a settingset, kezdjük el létrehozni a gesztusainkat.

Első körben én a nagyon jól megjegyezhető csillag formát ajánlanám. 

Legyen egy gesztus, ami balra föl mutat, egy ami jobbra föl, egy ami balra le és egy, ami jobbra le. Ez lesz a gMote-csillagunk. 

Ha több gépet használunk, akkor célszerű az egyes irányokhoz hasonló logika alapján csoportosítani a funkciókat.

Nálam például a balra fel mindig a leggyakrabban használt meghajtó gyökérkönyvtára (ez valamelyik gépen T:, valamelyiken E:, máshol a C:), a jobbra fel a dokumentumaim könyvtára, a jobbra le az Asztal, és a balra le a leggyakrabban használt programom a böngésző után.  

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása