Android Lollipop kritika
2014. november 15. írta: Asszem

Android Lollipop kritika

lillipop.pngFelraktam Nexus 7-re a Lollipopot. Ez a Google által fejlesztett Android operációs rendszer legfrissebb verzója. 

Amiről ebben a posztban írni szeretnék, az kizárólag a felhasználó által látott megjelenés és működés változásai. Az, hogy mi minden történt még a motorháztető alatt, azzal nem foglalkozom.

A Lollipop legnagyobb vizuális újdonsága a "Material Design" névre keresztelt megjelenés. Ez a Google új dizájn irányelve és általában mindenki el van tőle ájulva. Alapvetően nekem is tetszik és nagyon jó iránynak tartom, de van pár dolog, amivel nem értek egyet, vagy nem értem. Lássuk, mik ezek.

Első benyomás

Az első és legfontosabb benyomásom, hogy bár sok minden változott vizuálisan, érzetre mégsem akkora a változás, mint gondoltam volna. És ez nem a Lollipop hibája, sőt nem is hiba, egyszerűen arról van szó, hogy amikor használjuk az eszközt, akkor úgyis valamelyik alkalmazásban vagyunk, így annak a kinézete és működése az, ami számít.

Magával az androidos felülettel ritkábban találkozunk, és az Android nyíltságának köszönhetően még itt is nagyon sok mindent megváltoztathatunk, testreszabhatunk még a készülék rootolása vagy ROM csere nélkül is.

Csupán a felhasználói felületet tekintve szerintem ezért sem akkora gond, hogy régebbi androidos eszközök nem, vagy csak sokára kapják meg a hivatalos frissítést, ha közben a legtöbb alkalmazás már frissítette magát material dizájnos külsőre. 

Részletek

Számomra a következő dolgok azok, amiket rooot/ROM nélkül nem lehet változtatni és a napi használat során találkozom velük: a softkeyek megjelenítése, sorrendje, funkciója, a felső értesítési sáv, a lenyitott értesítési sáv és az abban lévő gyorsbeállítások, a rendszerbeállítások menü és a profilváltás.

Ezekkel pedig szintén az androidtól függenek, de root nélkül is lehetne változtatni rajtuk: az alkalmazások közti megosztásra a share menü, a hangerőszabályozó csúszka megjelenése és helye, az értesítési fiókban a gyorsbillentyűk.

Ezek mind változtak Lollipopban, nézzük szépen sorban:

Az alsó három gomb

Elsőre furcsának tűnik a háromszög, kör, négyzet megoldás, de én látom az értelmét. Például sokkal könnyebb lesz hivatkozni rájuk.

Nexus_Lollipop_blogposzt1b.pngElég lesz annyit mondani, hogy "Nyomd meg a kockát" ahelyett, hogy "Nyomd meg a multitask menü gombot, tudod, ami alul van jobb oldalt az a sok kis ablak egymás egymás felett. Ja, hogy a te telefonodon az bal oldalt van és nem úgy néz ki?". Remélem a saját felületet használó gyártók szakítanak azzal a rossz szokásukkal, hogy úgy érezzék, feltétlen változtatniuk kell a gombok kinézetén. 

Sajnos a sorrend nem változtatható, pedig számomra sokkal kényelmesebb az, ha a visszagomb a jobb alsó sarokban van. 

Felső értesítési sáv 

Tetszik, hogy egyre több alkalmazás használja ki azt, hogy az értesítési sáv háttere alkalmazkodhat az éppen futó alkalmazáshoz, de nem tetszik, hogy szándékosan kicsit más árnyalatot használnak. Sokkal jobb - szerintem - az iOS megoldása, ahol pontosan ugyanúgy néz ki az értesítési sáv háttere, mint az app teteje.

Nagyon hiányzik az aksi töltöttségének százalékos kijelzése. Bőven lenne neki hely, igaz megtörné a letisztultságot. Igazán meghagyhatták volna ennek a megjelenítését a felhasználó választásának.

Nexus_Lollipop_blogposzt6.png

 Így néz ki a Google+ alkalmazás értesítési sávja alaphelyzetben:

 

Értesítések megjelenítése 

Az egyik leglátványosabb változás az értesítések megjelenítése. Nekem tetszik az új kártyás design, viszont nem értem, miért nem tölti ki jobban a rendelkezésre álló helyet? Pazarlásnak érzem, hogy ennyire összehúzták őket. 

Annak örülök, hogy a kártyák végre középre lettek igazítva. Eddig nagyon zavart, hogy az értesítések bal oldalt jelentek meg, a gyorsbeállítások pedig jobbra. Külön-külön mind a kettő bénán nézett ki. Most legalább egységesen középen vannak, csak még mindig túl kicsik.

Ugyanezt gondolom az időpont, dátum és profilkép megjelenítéséről is. Túl kicsik. Olyan, mint amikor valaki prezentációt készít és 12-es betűtípust használ. Az értesítéseknél a rápillantás a lényeg, nem részletek, így én sokkal jobban kiemeltem volna ezeket az elemeket. 

Nexus_Lollipop_blogposzt14.png

Általános benyomásom a rendszerről, hogy gyakran aránytalanul kicsit az egyes elemek.

 

Gyorsbeállítások 

Gyári androidon sosem szerettem az értesítési sávban lévő gyorsbeállítások megvalósítását. Máig azt gondolom, hogy ebben még akár a TouchWiz is sokkal jobb és rugalmasabb, mint a Google.

Sajnos Lollipoppal sem változott sokat a helyzet, továbbra sem látjuk rögtön a gombokat az értesítési sáv lenyitásakor, másodszor is le kell húzni a kezünket, ekkor jelennek meg. Ez mondjuk tetszik, mert gyorsan végrehajtható fél kézzel is. Tudom, hogy két ujjal lehúzva rögtön megjelennek, de kétujjas gesztust kényelmetlen használni.

A fentebb említett méretbeli aránytalanságok itt is megjelennek. Az aksi töltöttség értéke még kisebb, mint az idő, a beállítások fogaskereke és a profilváltás gomb zavaróan apró.

A lehetséges beállításoknak sem a sorrendje sem a száma nem változtatható. Ez van, ennyit lehet kapcsolni: 

Nexus_Lollipop_blogposzt2.png

Gyorsbillentyűk megjelenítése az értesítési sávban, aránytalanul kicsi felső sávval

 

Ha én például soha az életben nem használom a Cast screen opciót és a Bluetooth-ot, akkor teljesen feleslegesen foglalják a helyet, míg egy hangerőprofil vagy battery saver opciót szívesen látnék itt. 

Jó hír, hogy végre van fényerő csúszka, de ugyanígy elért volna még a hangerőszabályozó is. Feleslegesnek érzem, hogy az értesítések továbbra is megjelennek a gyorsbillentyűk alatt. Inkább használták volna ki jobban a  helyet.

Profilváltás

Az Android egyik fő előnye iOS-el szemben, hogy ugyanazon az eszközön létre tudunk hozni egymástól teljesen független felhasználói profilokat, így az egész család használhatja a gépet. 

Profilkép esetében nem tudom megérteni, hogy miért kicsinyítették le annyira, hogy szinte már felismerhetetlenek a képek? Pont az lenne a lényeg, hogy egyértelműen látszódjon a profilkép, amúgy is személyesebb lesz a felhasználói élmény, ha látjuk az arcokat, nem csak valami kis miniatűr izét.

A gyerekeknek is sokkal könnyebb megmutatni, hogy kinek az arcára kell kattintani, ha be akarnak lépni a megfelelő profilba.

Nexus_Lollipop_blogposzt3.png

Alig látható profilképek

 

A profilváltás eleve nehézkes, három lépésből tudunk csak eljutni magához a választáshoz.

  1. Értesítések lehúzása
  2. Gyorsbilentyűk aktiválása
  3. Jobb felső sarokban pici profilképre kattintás
  4. Másik profil kiválasztása.

Ehhez képest az előző verzióban ez úgy működött, hogy

  1. Jobb oldalt a gyorsbillentyűk aktiválása
  2. Nagy profilképre kattintás
  3. Másik profil kiválasztása

Ha meg kéne nevezni mi az ami legkevésbé tetszik az új rendszerben, akkor ez lenne az. 

Rendszerbeállítások - struktúra és megjelenés

Ezen a téren egyértelmű a javulás. Nagyon tetszik, hogy végre nem egy végeláthatatlan hosszú lista a beállítások menü, hanem a kétoszlopos elrendezés miatt szinte egy oldalon át tudjuk tekinteni az összes lehetőséget.

Ami furcsa, az ismét a méretek aránytalansága. Például a jobboldali képernyőn nem értem, miért olyan apró a kapcsoló gomb, ráadásul nem is kell pont a csúszkára kattintani, pláne nem húzni balra vagy jobbra az állításhoz mert ha a "Pulse notification light" sorra nyomunk, akkor is állítja az értéket.

Vizálisan erre nem utal semmi, sőt, pont úgy tűnik, mintha azt várnák a felhasználótól, hogy az iOS-hez hasonlóan csak a kis pöcköt változtassa, ha ki vagy be szeretné kapcsolni az értéket.

Nexus_Lollipop_blogposzt15.png

Nexus_Lollipop_blogposzt4.pngMindezen hibák ellenére úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült a Beállítások megoldása.

Share menü

Amikor először megláttam, azt hittem programhiba, de utána rájöttem, hogy ez a koncepció része, mármint hogy direkt lelóg a képernyőről a menü és csak az első néhány legfontosabb opció látszik. Végül is érthető, kevésbé elborzasztó ezt látni, mint a 20 elemből álló listát.

Az is jó megoldás, hogy végre használati gyakoriság és nem ABC sorrendben jelennek meg az alkalmazások, így vége az "Add ..." kezdetű trükközésnek.

Nexus_Lollipop_blogposzt10.png

Nexus_Lollipop_blogposzt11.png

Hangerőszabályozó csúszka

Végül egy apró, de pozitív változás, hogy végre nem a képernyő közepére rakják a hangerőszabályozó csúszkát. Baromi idegesítő volt, amikor elindult pl. egy YouTube videó, kicsit állítani akartam a hangerőn és pár másodpercig pont a legfontosabb területet takarta ki az amúgy is ronda kapcsoló.

Sokkal szebb Lollipopban sem lett, de legalább már nem lóg rá nagyon a dolgokra.

Nexus_Lollipop_blogposzt12.png

 

Összefoglalva

Az első benyomások alapján nagyon pozitív a véleményem.

Ebben a posztban külön nem tértem ki az animációkra, mert szerintem nem túl hivalkodóak, pont annyit tesznek hozzá a felhasználói élményhez, amennyit szükséges. A megjelenítés kifejezetten szép, a Material Design tetszik, jó irányba haladunk.

Remélem a fentebb említett méretbeli aránytalanságokat idővel orvosolni fogják, ahogy például a Play Store alkalmazásban is javították végül a látványos, de nehezen használhatóan apró gombokat.

Bízom benne, hogy a gyártók sem fogják nagyon átszabni a Lollipopot és minél hamarabb eljut a legtöbb felhasználóhoz.

 

 Első kép forrása: http://androidadvices.com/android-version-name-lollipop/

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása