Wikipédia és felsőoktatás
2007. február 22. írta: Asszem

Wikipédia és felsőoktatás

Ez a bejegyzés válasz a DragonWeb oldalán található postra.

Én gyakran használom a Wikipédiát, amikor volt időm hébe-hóba szerkesztgettem is, szerintem egy nagyon hasznos és gyorsan fejlődő dolog. Ennek ellenére most valamiért mégis egyetértek az egyetem döntésével. Tudományos munkában elsődleges forrásként én sem szívesen hivatkoznék rá. Nemcsak a nyílt szerkeszthetőség miatt, hanem azért is, mert maga a tartalom is gyorsan változik, és lehet, hogy 4 év múlva már egyáltalán nem lesz visszakereshető a szócikknek az a változata, amire a hivatkozás történt.

Szerintem az egyetemisták nyugodtan használják a Wikipédiát kiindulási alapnak, de ne álljanak meg, és intézzék el ennyivel, hanem igenis menjenek tovább, keressenek, olvassanak, és idézzenek nyomtatott műveket is, azok biztosan nem változnak.

Azért 10-15 év múlva, amikor már minden szócikk meg lesz írva, és azokon csak javítani lehet (az aktualitásokat leszámítva), elképzelhető, hogy elérnek egy olyan standardot, amit már elsődleges hivatkozásként is el lehet fogadni.

Vagy az is lehet, hogy a Wikipédia, ha már így tiltják az elsődleges hivatkozást, létrehoz véglegesen zárt szócikkeket párhuzamosan a nyitott cikkel. Ezeket a zárt cikkeket névvel látják el a szerkesztők (lehetőleg valós névvel, és valós szakértők), és az így megjelölt cikkeket már elfogadják hivatkozási alapként.

Sőt, pont azt is el tudom képzelni (technikailag nem megvalósíthatatlan), hogy az egységes Wikipédia mellett minden egyetemnek, vagy tudományterületnek lenne egy saját igazolása, amit csak ők adhatnak ki a cikkeknek, és ha azt megadják, akkor onnantól az már hivatkozhatóvá válik.

És lehet, hogy a jövőben szakdolgozatként elfogadnak mondjuk egy Wiki szócikk megírását és megvédését...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragon Zoltán · http://dragonweb.hu 2007.02.23. 12:00:18

"És lehet, hogy a jövőben szakdolgozatként elfogadnak mondjuk egy Wiki szócikk megírását és megvédését..."

Ez szerintem nem is olyan elvetendő ötlet :) Csak az a baj, hogy lehet, hogy amit este megírsz, másnapra valaki úgy átszerkeszti, hogy rá sem ismersz...

Asszem 2007.02.23. 14:02:56

Nem gond, egy wiki szócikk nem foglal sok helyet, meg lehet oldani a lezárását (permalink), a szakdolizó vizsgamunkának mondjuk a 2012. május 23.-ai állapotot nyújtja be és zárolja le. Ha megvédi, akkor a szócikk megkapja az adott egyetemtől a "hivatkozható referencia" plecsnit.

Természetesen továbbra is szerkeszthető marad, csak a későbbi módosítások nem hivatkozhatóak, egészen addig, amíg a szakdolgozó ugyanabból a szócikkből nem kezdi megírni a PHD dolgozatát :))

TamasNYC · http://nycity.blog.hu/ 2007.02.26. 00:17:55

A wikiben mostanság elég nagy hangsúlyt kap az ellenőrizhetőség, elvárt dolog, hogy forrásokkal rendesen teletűzdeld az írt cikket. Ez a fenti problémát ha nem is oldja meg teljesen, de azért sokat segít.

Asszem 2007.02.26. 01:08:17

Az a jó, hogy a Wikiben benne van a lehetőség, hogy kijavítsa a saját hibáit. Idővel és a felhasználók számának növekedésével csak egyre jobb lesz (remélhetőleg). Technikailag megvalósíthatóak azok a követelmények (kereshetőség, visszakövetés), amikkel a változtatásokat ellenőrizni lehet, és nemcsak a technológia, hanem a közösség is fejlődik.

Szerintem 5-10 év múlva megkerülhetetlen lesz.
süti beállítások módosítása