"Ideggyengeség" vs. "Orbán megőrült"
2007. július 05. írta: Asszem

"Ideggyengeség" vs. "Orbán megőrült"


Az index egyszer bátorkodott azt írni címlapon, hogy "Orbán megőrült".
Jött is a reakció a Fidesz.hu-n:

"Az Index hírportál szerkesztői a mai napon sorozatosan olyan hamis tényállításokat jelentettek meg, melyek durván sértik Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének személyiségi jogait. Jogi képviselőnk megteszi a szükséges lépéseket.
Szijjártó Péter"


Tehát ameddig a politikai ellenfélről van szó, addig megengedett, hogy az idegállapotára tegyünk megjegyzéseket, de ha ugyanezt rólunk merészeli valaki híresztelni, az már a személyiségi jogunk durva megsértése, és uszítjuk is az ügyvédeinket.

Na ez a kettős mérce.

Orbán is elgondolkozhatna már azon, hogy miért van erre szükség? Mennyire viszi előrébb az országot, mennyire hasznos az, ha Gyurcsányt nem érvekkel akarja legyőzni, hanem karaktergyilkossággal? Jó kifogás, hogy az öszödi beszéd miatt Orbán szóba sem áll vele, mert nemkívánatos személyiségnek tartja. Nem kell vitatkozni, lehet a fülünket befogva ideggyengét kiabálni az ellenfélre. Mint az oviban.

Ha Orbánt annyira érdekelné az ország sorsa, ha annyira érdekelt lenne egy "értelmes párbeszéd" kialakulásában, akkor tudomásul venné, hogy Gyurcsánnyal tárgyalnia kell, mert tetszik, nem tetszik, de ő az, aki az ország (a jelek szerint egyre zsugorodó, de azért még jelentős) részét képviseli.

Orbán példát mutat konfliktuskezelésből, stílusból és emberségből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trombocita 2007.07.06. 03:51:21

Gyurcsány egy III. Richard.
Az ő "karakterét" megyilkolni lehetetlen, mert olyan zavaros, hogy az messze kimeríti a kóros elmeállapot fogalmát.
2006 július végén született olyan - hivatali csatornán át, sajtó tudta nélküli beadvány, amely az Ormányfő szellemi állapotára, az arra vonatkozó jogi tényállásra és a következményekre figyelmezteti a Lf. Közjogi Méltóságot.
csak 1 mondat: "ebben a mentális státuszban a hétköznapi élet ún. naturális oblogatio-i is csak aggyályosan köthetők, NEMHOGY EGYÁLLAM végrehajtó hatalma során hozandó igazgatási aktusok!!""
Felhívom a figyelmet PhD. Dr. Körmendy Györgyi elmegyógyász főov., Nemzetk. Oszichoter. Szöv. Elnöke, iü. pszich. szakértő KÉT cikkére, melyben már 2005 elején "Borderline syndromában szenvedő paranoid személyiségzavartnak" diagnosztizálja FERENCET! Több, mint két éve!
S ha kell 10 pszichiáter is aláír ilyen zárót!

Erről szól a baboskundu.blogter.hu "Pannon Böszme, az ideggyönge" c. postja is. Részletesen.

Asszem 2007.07.06. 08:25:24

Pszichológusként kifejezetten aljas és etikátlan dolognak tartom, ha valaki politikusról annak tudta és beleegyezése nélkül távdiagnózist készít. Szakmai-etikai szempontból teljeséggel megengedhetetlen, hogy egy vélt lelki betegséget politikai eszközként használjanak fel.
Ha a diagnózis téves (ami elég valószínű, nem hinném, hogy Körmendy doktornak lehetősége lett volna klinikai teszteket, anamnézist és mélyinterjút felvenni Gyurcsánnyal), akkor magának a pszichológiának/pszichiátriának is árt, ha pedig helyes, akkor az a beteg legintimebb magánügye, de ebben az esetben a beteg környezete (család és munkatársak) már korábban is észlelné a bajt. Nem hinném, hogy egy ilyen nagy diagnózissal miniszterelnök lehetne bárki is.

Csak a pontosság kedvéért, a borderline személyiségzavar kritériumai a DSM-IV szerint:

"Borderline személyiségzavarban szenved valaki, ha kapcsolatai instabilak, állandóan változik az énképe, ingadozik a hangulata, és nem tudja impulzusait ellenőrzése alatt tartani. Ezt a mintázatot az alábbiak közül legalább öt maladaptiv vonás megléte fejezi ki:

Identitázavarok
1. A valós vagy elképzelt elhagyatás elkerülése érdekében tett kétségbeesett erőfeszítések.
2. Állandó ürességérzés.
3. Identitásproblémák: állandóan változó érzések azzal kapcsolatban, hogy kicsoda és miben hisz.

Hangulati zavarok
4. Érzelmi labilitás, hangulati ingadozás - intenzív szomorúság, ingerlékenység és szorongás váltakozásával.
5. Intenzív és erősen hullámzó kapcsolatok másokkal, melyeket az idealizálás és a leértékelés szélsőségei közti váltakozás jellemez.
6. A Harag mértéke gyakran nincs arányban a kiváltó körülményekkel, a düh kontrollálása nehézségekbe ütközik.

Észelelési zavarok
7. Stressz hatására, paranoid gondolatok (úgy érzi, üldözik), vagy súlyos disszociatív tünetek (úgy érzi, "elkülönül" önmagától, mintha álomban lenne) megjelenése.

Viselkedési zavarok
8. Az esetlegesen önromboló impulzusok (túlköltekezés, óvatlan autóvezetés, falásrohamok, szex, alkohol, drog) ellenőrzés alatt tartásának nehézségei.
9. Visszatérő öngyilkossági kísérletek, vagy önmegsebzés, öncsonkítás."

Melyik az az öt maladaptív vonás, amely tartósan (min. fél éven keresztül) jellemző volt Gyurcsányra, figyelembe véve a személy szociális kontextusát (gy.k. miniszterelnöki pozíció, a jobboldal folyamatos támadása)?

Trombocita 2007.07.10. 01:42:29

Azt osztom, hogy a diagnosztizálás - bizonyára - újság lapjaira nem való.
DE HA VÉGKÉPP NINCS MÁS figyelem felkeltő lehetőség (pl. a pol. osztály megfelelő "oldalának" gerinctelen, szervilis vagy haszonelvű kontrollgyakorlása hiányában, VALAMIT TENNI KELL!)

Az, ugye, nem természetes dolog, ha a beszámíthatóságában korlátozott személy családi vagy állami gondnokot kap.

DE HA a személy MAGAS ÁLLAMI POZÍCIÓBA kerül, és utána derül ki mentális sérültsége, AZONNAL lépni kell!

Gyurcsány viselkedése egy laikus kívülálló, esetleg iü. gyakorlattal rendelkező ember szemével SEM kelti a PSZICHÉSEN ADEKVÁT, KONFORM, mentálisan ÉP ember benyomását...

A többi a szakmára (pszichológia, elmeorvostan) tartozik.

Trombocita 2007.07.10. 01:44:12

Jav.: ....AZ, UGYE , TERMÉSZETES DOLOG, ha a beszámíthatóságában....

reneg · http://magyarka 2007.08.08. 12:14:20

Nomen est omen. Aki ennyire elfogult, annak legjobb, ha kezelteti magéát, akár dr.Körmendy pszihiáter úrnál.
Gyurcsányt III.Richárdhoz hasonlítani éppen olyan, mintha Orbánt Hitlerrel hoznám kapcsolatba. Bár ez utóbbi jobban hajaz rá.
Békélj meg vele, 2010-ig ezzel a "borderlin"-es kormányfővel kell együtt élned.
Javaslom, a MN-n vagy a Demokratán kívül olvass más lapokat is.

reneg 2007.08.08. 12:23:45

Nomen est omen.
Aki csak ilyen vérgőzös, az értelemtől elrugaszkodott blogot tud alkotni, annak dr.Körmendy doktornál a helye.
Ki van állandó szereptévesztésben?
Aki hazugsággal egyszer kormányfő lett (Torgyánnal soha nem lépek koalicióra) és azóta is annak tartja magát. Állandóan felszólít, s miután már mindenki kineveti, eltűnik és maga helyett kis suttyó gyerekeket küld szavalni, akiken még ott a tojáshéj, életükben nem dolgoztak, de szorgalmasan mondják a betanult szöveget.
Gyurcsányt III.Richárdhoz hasonlítani olyan aljasság, mintha én Orbánt Hitlerrel társítanám.

Akárki 2007.09.16. 23:19:05

Körmendy Györgyi nő!
Nem ismeri személyesen Gyurcsány Ferencet, távdiagnózisa semmiképp nem etikus, de nehéz azt is meghatározni, hogy honnan ered. Nem árt tudni, hogy komoly károkat okoztak az életében a szocializmus idején. Ha makulátlan lenne a baloldal, akkor sem kedvelné, és lehetne akármilyen szörnyű a jobb oldal, akkor is csak jó emberek lennének köztük. Ezt talán nem árt tudni mondom még egyszer.
Csak egy jó tanács, én nem használnám a véleményét érvként. Az elmúlt 50 év alakította ki és nem csak Gyurcsány arckifejezései.

Öcsi 2008.02.21. 15:27:38

Sajnos a vitaindító gondolatok teljes tájékozatlanságot tükröznek.
Gyurcsány Ferenc és társai egyszerűen hazaárulók, mert kiárusítják az országot és a népét kifosztják, tönkreteszik. Önmagukat baloldalinak vallják, de tetteikben egyetlen baloldalinak mondható vonás sincsen. Velük vitatkozni egyezerűen nem kell, mert erre nem méltók. Önmagukat tették erre méltatlanná. Az, hogy nem az ország és a nép érdekeit képviselik, minden tettükből egyértelműen látszik. Reménykedtünk abban, hogy Gyurcsány elmebeteg, de ha nem az akkor végtelen nagy gazember.
Orbán Viktor soha semmi olyat nem mondott,nem tett ami miatt elmarasztalható lenne. Persze, hogy ki mit hall ki a szavaiból, azzal mindenki elsősorban önmagát minősíti. Orbán Viktor mindíg a magyar nép érdekeit védte, soha nem tört a hatalomra, soha nem üldözte, gyalázta ellenfeleit. Talán az a baj, hogy egy tisztességet országot szeretne, ahol érdemes élni? Olyan országor, ahol minden ember egyformán értékes, mert ember, s nem mert munkaerő!? Soha nem élt a gyűlölketkeltéssel, amit a baloldal folyamatosan csinál, s nagyon profi módon állítja szembe egymással az embereket.Persze közben megalkotja a gyűlölet-törvényt! Ez a baloldal! Ez a Gyurcsányizmus! Elég volt ebből. Mindenki, aki nem tud európai lenni, tünjön el a közéletből. Szovjetúnióban még talán van lehetőség a számukra is. Miért kell egy országor, egy népet így megalázni, meggyalázni?

Asszem 2008.02.21. 20:47:58

Sajnos a komment totális elfogultságot tükröz, ezért reménytelennek tartok bármilyen további vitát róla :)
süti beállítások módosítása