Google Chrome - pro és kontra
2008. szeptember 02. írta: Asszem

Google Chrome - pro és kontra

Jó lesz ez az új Google Chrome böngésző! Átlagfelhasználóként azonnal érezhető minőségi javulások, villámgyors működés, letisztult felület, néhány szokatlan dolog, ezek az első benyomások.

Pár dolog így elsőre, ami pozitívum:

  • Szokatlan, hogy a fülek felül vannak. Két hét múlva már a Firefox lesz szokatlan.
  • A GMail és egyéb Google oldalak betöltési és működési sebessége gyakorlatilag olyannyira felgyorsult, hogy szinte lehetetlen megmondani, webes alkalmazásról van szó.
  • Végre összemosták a címsort és a keresőmezőt, ha nem www.valami címet írunk be, akkor automatikusan keresésnek veszi. Azért a CTRL-K (google keresés) és CTRL-T (új tab), CTRL-SHIFT-T (utoljára bezárt lap megnyitása) parancsokat érdemes (és lehet) használni
  • Nem lehet beállítani, hogy az új tab hol nyíljon meg (pl. szülő tab mellett jobbra, vagy az összes tabtól jobbra, a legszélén).
  • Az intelligens "omnibox"-nak nevezett címsor automatikus kiegészítése normális, ha elkedzem beírni, hogy 'www.ind' akkor az első felajánlott kiegészítés a "www.index.hu"  lesz, nem pedig olyasmi, mint pl. "http://index.hu/gazdasag/magyar/almblo080819/". Ez a 3-s Firefoxban baromi idegesítő volt.
  • Van pornó mód, ezt majd késő éjszaka próbálom ki :D Ez annyit tesz, hogy ha akarom, a program nem rögzíti azt, hogy merre jártam és milyen oldalakat néztem meg. Politikailag korrektül ezt inkognitóablaknak hívják a Chrome-ban. 
  • Az egyes fülek nagyon látványosan, egyszerűen az egér bal gombjának nyomvatartásával leválaszthatóak a megnyitott ablakról, de ami a lényeg, ugyanúgy drag and droppal vissza is rakhatóak! Én jobban szerettem eddig, ha csak egy böngésző ablakom volt nyitva, de ezentúl lehet, hogy átszokok a két-három ablakos megoldásra. Egyik ablakban mehetnek a mindig nyitva levő alkalmazások (Gmail, GDocs, Reader, stb.), a másikban meg a netezés.
  • Új tab megnyitásakor hasznos, hogy nem egy nagy fehér semmit látunk, hanem a 9 leggyakrabban használt oldalunk miniatűr képét, a legutóbbi kereséseinket, és bezárt lapokat. Google-nál abból indulnak ki, hogy ha új tabot nyitunk, általában tudjuk mit akarunk, és az esetek többségében ezek valamelyike lesz az. (Nem árt megjegyezni, hogy emiatt a félreértések elkerülése végett tényleg érdemes az inkognitóablakot használni, ha minden nap tizenötször ellenőrizzük le a kedvenc pornóblogunkon a frissüléseket...:D)
  • Firefoxból jól beimportálja a bookmarkokat, és a könyvjelzősávban lévő ikonok itt is pontosan ugyanúgy jelennek meg, ami jelentősen megkönnyíti az észrevétlen átállást Firefoxról.
  • Van benne saját "Feladatkezelő", amit a böngésző tetején lévő kék sávon történő jobb klikkel lehet előhívni. Itt láthatjuk, hogy az egyes tabok mennyi memóriát és processzorteljesítményt foglalnak le, és kiszúrhatjuk azt, amelyik megakasztja a rendszert. Ahogy Google-nál mondják a Chrome-ot bemutató képregényben: ezentúl a vád a rossz oldal készítőit érje, ne a böngészőt, ha belassul a rendszer.
  • Szép. Nekem tetszik ez a kék szín, és tetszik a szokatlan forma. Végre valami friss.
  • Egyetlen gombnyomással az Asztalra parancsikonként elhelyezhetünk bármilyen Tabot. A parancsikon képe a tab favikonja lesz. Ennek az az előnye, hogy ha pontosan tudjuk, hogy miért akarjuk megnyitni a böngészőt, akkor arra az ikonra klikkelve csak az nyílik meg, amire szükségünk van. Még címsor sincs. Egyfelől ez még jobban áttekinthetővé teszi a munkát, másfelől könnyebb ellenállni az internet csábításának.
  • Bármely szövegrész kiemelésénél jobbklikkel azonnal rákereshetünk a szövegre. Nem kell copy-paste-ezni. Ez jó, csak el ne felejtsem! (Mint az a kommentekből kiderült, ezt majdnem minden más böngésző tudja, úgyhogy inkább én felejtettem el mindig. )
  • Meg lehet csinálni, hogy bezárjuk az összes olyan ablakot, amelyiket egy bizonyos tabból nyitottunk meg. Lapburjánzás esetén ez hasznos lehet.
  • Új jelszó mentésekor a Firefox-hoz hasonlóan nem ablak ugrik fel, hanem sáv gördül le. Kevésbé zavaró, mert figyelmen kívül lehet hagyni.
  • Az éppen kitöltött szövegdobozt arany színű kerettel kiemeli.
  • A szövegdobozok átméretezhetőek, ha kisregényt írunk kommentbe, áttekinthetővé válik (de pl. Gmail chat-ben az átméretezett textarea visszaugrik az eredeti méretre, amint elkezdünk írni).

 

Néhány negatívum így pár perc egy nap használat után:

  • Kevés beállítási lehetőség, főleg a Taboknál, nem lehet pl. rögzíteni azokat, vagy a lap címét másolni, illetve nem lehet lapokat csoportosítani (pl. domain szerint).
  • Sok tab megnyitásakor nem lehet több sorban megjeleníteni a lapokat, így értelmezhetetlenné válnak az ikonok.
  • Az előre-vissza nyilakon nem látszik, hogy hová fog ugrani, nem lehet szinteket átugrani. Ha az egeret nyomva tartjuk a gombok felett, akkor igen. Így már azért egy fokkal jobb.
  • Az új tab megnyitásakor nem lehet testreszabni, hogy a 9 kockában mi jelenjen meg. Én jobban szerettem azt, ha tudom, hogy a Gmail a bal felső kettes kockában van, a Lifehacker a jobb alsó négyesben, stb.
  • A drag and droppal megfogott tabot nem lehet a tálcán lévő másik Chrome-ablakra húzni, előbb azt külön meg kell nyitni, és csak utána egyesíthetők.
  • Az Omniboxban a TAB ismételt megnyomására kilép a javaslatok közül, ahelyett, hogy a következő javaslatra ugrana. Ezért jobb kézzel a nyilakat kell használni, ami lassabb, mint a tab-tab-tab-enter módszer.
  • Nem jelzi, hogy mely tabok 'olvasatlanok' még. Igaz, hogy ehhez Firefoxban is a TABKIT kiterjesztés kellett, de akkor is, nagyon hasznos.
  • Egy súlyos hiba: nem tudok belépni a bankom online felületére, gondolom a Java miatt. Ezt nagyon remélem, hogy napokon belül javítják.
  • A könyvjelzők kezelése (főleg a "Más könyvjelzők" mappában találhatóké) nehézkes, vagyis egyelőre egyáltalán nem lehet kezelni őket. Pedig szükséges a napi munkához a gyors könyvjelzőzés, amire Firefox alatt a Taboo tökéletes volt.
  • A Feladatkezelőben nem lehet sorba rendezni a tabokat memória és cpu használat szerint.
  • A beépített helyesírás ellenőrző nem tud magyarul és nem lehet kikapcsolni sem.
  • A könyvjelzősávhoz nem lehet elválasztókat hozzáadni.
  • Nincs mesterjelszó, így az elmentett jelszavainkhoz bárki hozzáférhet.
  • Az oldalakat nem lehet egyszerű drag and drop módon ráhúzni a könyvjelzősávra. Tévedtem, köszönet GerzSonkának a tippért: az URL melletti csillagot kell ráhúzni a könyvjelzősávra. Kicsit furcsa, kicsit értelmetlen, de legalább megy.
  • NIncs RSS ikon az omniboxban, amitől az eléggé náris sokkal kevésbé omni. Megint kézzel kell keresni a blogokon össze-vissza elrejtett RSS ikonokat (pl. blog.hu-s RSS linkeket egyszerűen megnyitja, úgyhogy itt még ki is kell másolni a vágólapra a címet, megnyitni új fülben a GReadert és ott beilleszteni. Nehézkes, döcögős)
  • Nincsenek egérgesztusok
  • Az oldal újratöltéséhez vagy a billentyűzetet kell használni (Backspace), vagy az újratöltés ikonra kell klikkelni. Ez nehézkes és felesleges figyelemkoncentrációt igényel.
  • Nem találok teljes képernyős módot.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Söge · http://hir.fm/szabadav 2008.09.02. 22:29:44

"Az előre-vissza nyilakon nem látszik, hogy hová fog ugrani, nem lehet szinteket átugrani."

Tartsd lenyomva az egeret a nyíl fölött, máris előjön a hiányolt lista;)

Csöpi · http://blog.csopi.hu 2008.09.02. 22:30:18

Het ezekkel a funkciókkal mind rendelkezik az opera. Kivéve a saját feladatkezelőt. Nekem az még gyorsabb is volt. Mármint opera, és kevesebb ramot evett. A kényelmi funkciókról nem is beszélve. Én egyenlőre még maradok.

Asszem 2008.09.02. 22:32:00

Én valahogy sosem tudtam megszokni az Operát (sem a Safarit)

Itt meg alig veszem észre a különbséget, egyedül a fenti fülek furcsák.

Asszem 2008.09.02. 22:33:17

Sooge- köszi, javítom

Csöpi · http://blog.csopi.hu 2008.09.02. 22:34:52

Operába alapból vannek felül a fülek. Azt viszont nem vágom, hogy nem lehet megszokni az operát mert gyakorlatilag olyan kinézetet varázsolsz neki amilyet csak akarsz. Itt nem a skinekre gondolok hanem gombok mezők elhelyezkedésére. Egér gesztikuláció és gyors tab váltásról ne is beszéljünk:)

Asszem 2008.09.02. 22:35:18

Csöpi: Opera tudott olyant, hogy egy klikkel leválasztani a tabot és megnyitni új ablakként, mindezt villámgyorsan?

Nekem ez most nagyon tetszik.
Az előbb a blog.hu admint véletlen a Gmail-es ablakból nyitottam meg, míg a kommentekre a fő (első) ablakból válaszolgattam, most meg simán létrehoztam egy harmadik ablakot, ahol a három releváns tab (a webisztán, ez, és az admin) van. Szerintem ez baromi hasznos lesz.

Asszem 2008.09.02. 22:38:48

Csöpi: nemtudom, pedig többször is próbáltam, otthonra és munkára is, de valahogy, valamiért mindig visszatáncoltam a Firefoxhoz.

Akkora mértékű sebességnövekedést a Firefoxhoz képest, mint most a Chrome-nál nem tapasztaltam, lehet, hogy ez is csökkentette a motivációmat. És ha jól emlékszem, Operában a tabok felett még vannak elemek (menüsor), itt viszont semmi.

Úgy néz ki a böngésző, mint egy szép kék irattartó oldalról. Ez tetszik :D

Csöpi · http://blog.csopi.hu 2008.09.02. 22:53:49

Csináltam róla videot is, ne csak úgy látatlanba magyarázzak. Én mindenkinek azt mondom midneki próbálja ki Operát, de olyan 2 hétre. Nagyon sok az extra funkció, amit az ember lassacskán fedez csak fel viszont iszonyatosan megkönnyíti az életét. Persze mindnek utána is lehet olvasni:)

www.youtube.com/watch?v=H-g08TiIhnQ

Asszem 2008.09.02. 23:02:38

Aha, már látom a videón. Igen, akkor az Opera ezt előbb tudta.

Mondjuk amire még nagyon kíváncsi vagyok, az az, hogy milyen sebességnövekedést fog produkálni holnap a munkahelyemen, ahol azért elég ramaty gépek vannak.

bounty123 2008.09.02. 23:03:40

'omnibox' nemtom nálam a firefox címmezője is ugyanígy működik - ha nem weboldal akkor rákeres, ráadásul a quick search-ökkel rögtön tudok bármi másban is keresni, pl. imdb, sztaki stb.

de az ubiquity-vel még ennél is tovább megy pár dimenzióval

JohnRambo 2008.09.02. 23:05:53

Nem rossz, tényleg szép, letisztult. Profi hogy átment minden könyvjelzőt, beállítást a firefox-ból. Viszont van HOME gomb? Nem találom. Elég basic kérdés, meg persze nem is olyan fontos, de nekem pl a blogom volt eddig a home és most be kell tennem azt is bookmarkba. :) Amúgy 10 perc után nekem még tetszik.

Picasso 2008.09.02. 23:13:13

Hogyan tudom kirakni az asztalra a favikont?

Asszem 2008.09.02. 23:13:35

Home gombot mások is hiányolták már, szerintem lesz, addig az új tabot lehet kvázi home-ként használni, persze az is idegesítő, ha nem testreszabható.

Tedd be a blogod favikonba, oszt jónapot.

Ja, és nézd meg, hogy Gmailben tudod-e már használni a Labs-ot a settingsben :D

Asszem 2008.09.02. 23:16:38

Picasso:
1. kiválasztod a tabot, amelyikből parancsikont akarsz csinálni
2. a címsornál jobb oldalt van két ikon, ebből jobbról a másodikra ráklikkelsz (a behajlított szélű papírlapra),
3. megnyomod a "parancsikon létrehozás alkalmazásokhoz" gombot

JohnRambo 2008.09.02. 23:17:20

Jeje, Labs megy a gmailben. Csak a gyárba' a IE6-on nem ment. De itthon megy a Firefox latest-en és az új, csodálatos Chrome-on is. Na még jó. :)

Picasso 2008.09.02. 23:22:57

Köszönöm szépen.
Mégegy: gphillip megoldása nem működik nekem, nem engedi üresen elmenteni a bdic fájlt...

Picasso 2008.09.02. 23:23:53

Ohh, hogy azt nem is itt olvastam...

Asszem 2008.09.02. 23:32:11

Nembaj, felírom a hibák közé a helyesírásellenőrzőt is.

Napiframe · http://napiframe.blogspot.com 2008.09.02. 23:32:42

Nekem elindul, de bármilyen oldal betöltésénél (pl.: gmail) az írja ki, hogy "Jaj! A Google Chrome lefagyott!" és leáll.
Ötletek?

Újratelepítés/újraindítás nem segített... :(

Picasso 2008.09.02. 23:33:22

Google desktop az indexelést miért Firefox-ban jeleníti meg, mikor a Chrome is telepítve van? S előbb a chrome, utána desktop? Hmm? :)

Asszem 2008.09.02. 23:37:07

Hm. Nem túl bíztató. Van valami extra a gépeden? túl régi, túl új, túl virtualizált, túl vírusírtós, mittomén?

Asszem 2008.09.02. 23:38:31

picasso: chrome az alapértelmezett böngésződ?

Picasso 2008.09.02. 23:40:33

nem szóltam... :)

Napiframe · http://napiframe.blogspot.com 2008.09.02. 23:42:06

Sima asztali gép, 3 éves, eddig nem tapasztaltam rajta komolyabb hibát, ff3 szépen fut...
Pedig tetszene, de nem hajlandó semmit. Pontosabban csak weblapot megnyitni nem hajlandó, üresen szépen elfut... :) :(

Asszem 2008.09.02. 23:44:36

Próbaképpen kiraktam az asztalra ikonba a blog.hu admint, kíváncsi vagyok, hogy újra be kell-e jelentkezni, ha becsukom az összes chrome-ot.

Na meg arra is, hogy fagyás esetére van-e munkamenet-helyreállító benne.

Napiframe · http://napiframe.blogspot.com 2008.09.02. 23:46:12

"Na meg arra is, hogy fagyás esetére van-e munkamenet-helyreállító benne. "

Azt már sikerült megtudnom, hogy VAN.

De továbbra sem...

bbandi 2008.09.02. 23:54:58

"A drag and droppal megfogott tabot nem lehet a tálcán lévő másik Chrome-ablakra húzni, előbb azt külön meg kell nyitni, és csak utána egyesíthetők."
Ez nem windows "feature"?

"Egy súlyos hiba: nem tudok belépni a bankom online felületére, gondolom a Java miatt. Ezt nagyon remélem, hogy napokon belül javítják."
Én ezt egy google termékkel, akik előszerettel gyűjtik a felhasználóik szokásait, nem is tenném meg egyelőre - azért egyelőre, mert open source, és úgyis kiderül hamarosan, ha van ilyesmi.

Napiframe · http://napiframe.blogspot.com 2008.09.02. 23:56:17

XP-s tűzfal kikapcsolva.
Ezen kívül avast állandó védelem van, azokat is leállítottam, eredmény ugyanaz.

Gyulus 2008.09.03. 00:22:20

Asszem te mondtad: "Bármely szövegrész kiemelésénél jobbklikkel azonnal rákereshetünk a szövegre. Nem kell copy-paste-ezni. Ez jó, csak el ne felejtsem! :D"

Ezt minden Mozilla böngésző (Firefox, Flock, Netscape, Seamonkey) tudja időtlen idők óta ugyanígy. Hogyhogy nem vetted észre?

gravy_t 2008.09.03. 00:54:14

HOME gomb:
csavarkulcs --> beállítások --> alapok --> "kezdőlap gomb megjelenítése az eszköztáron"

most komolyan, tényleg nem találtátok ezt meg eddig???

evian 2008.09.03. 01:00:43

rss-re hol lehet egy oldalon feliratkozni? mármint a böngésző segítségével?

moderndance · http://www.youtube.com/moderndanceDOThu 2008.09.03. 01:16:37

nekem pl lefagy azonnal indítás után 0xc000000005 hibaüzit ad és csá...
magyar és angol is lefagy
van egy diagnosztikai szoftverük azt lefuttattam és elküldtem nekik az eredményt, had örüljenek.
Főképp a google és az MS alkalmazások adatait gyűjtötte össze.

gravy_t 2008.09.03. 01:25:20

evian, mintha azt olvastam volna valahol, hogy az rss-ezést nem támogatja (még). végülis ez a 0.2.valamis verzió, szaal innen szép nyerni.

Asszem 2008.09.03. 05:25:23

Egen, a Firefox címsorában lévő RSS ikon roppant hasznos, ha valami, hát az talán segíthet az RSS elterjedésében, nem kell az oldalon kézzel keresgélni a hülye ikont.

Gyulus: igazad van, nem tudtam, hogy Firefoxban van ilyen opcíó, valószínűleg azért, mert megfeledkeztem róla :D

Ki is veszem az extrák közül.

Gery Greyhound · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2008.09.03. 07:35:35

Negatív:

- A ctrl+egérgörgős oldal-átméretezés, ami a FF3-ban kiválóan működik és az EEE PC 800*480-as kijelzőjén is remekül olvashatóvá teszi az 1024 szélességre optimalizált oldalakat (kivéve index ahol valami nagyon el lehet qrva), a Chrome-ban olvashatatlanná teszi a betűket.

- Rengeteg add-ont használok Firefoxhoz, amelyek nélkül egy kicsit fapados. Remélem, lesz lehetőség bővítmények használatára.

- Gmailt nem érzem gyorsabbnak mint FF3-ban. Az viszont nagyon tetszik, hogy kitehetem az asztalra a gmailt (tudom, FF-ben és IE-ben is lehet, de akkor róka vagy kék E-betűs dokumentum ikonja van, így meg ugyanaz a favicon mint a könyvjelzők eszköztáron.

- A 9 leggyakrabban látogatott oldalt nem tartom olyan nagy durranásnak. Nekem a FF-ben a könyvjelzők eszköztárra oda van pakolva a 15-20 leggyakrabban látogatott oldalam, azt viszont nem importálta át.


Pozitív:

- Nekem nagyon tetszik hogy a fülek az amúgy funkció nélküli felső szegélyen vannak. Főleg az EEE PC-n, ahol minden pixel számít.

- Tetszik a letisztult design

geri · http://www.geritwo.hu/ 2008.09.03. 10:35:05

Melyik bank nem engedett be? Nekem Erste, OTP működik.

knor 2008.09.03. 10:47:22

K&H netbankot nem viszi :-(

ezt írja ki:

Kérjük használjon egyet az alábbi támogatott böngészők közül:
Microsoft IE 5.5 vagy frissebb
Netscape 7.1 vagy frissebb
Mozilla 1.4 vagy frissebb
Mozilla Firefox 0.8 vagy frissebb

Asszem 2008.09.03. 10:47:26

A CIB. Most még nem zavar, továbbá úgyis untam már nagyon az iszonyúan rossz felhasználói felületét, úgyhogy most szétnézek a bankok között.

Egyébként tökre örülök, hogy kint van a post Index címlapon, persze pont ezt a bankos cuccot emelik ki belőle :D

meres 2008.09.03. 10:48:46

Nincs hozzá Adblock Plus reklámszűrő. Asszem maradok a Firefoxnál.

meres 2008.09.03. 10:53:11

Ha Control mellett kattintok egy linkre, új lapot nyit. Ez jó.
De ha a Control nyomva tartása közben a visszára kattintok akkor nem nyit új lapot. Szemben a Firefoxal

Asszem 2008.09.03. 10:56:22

meres: igen, nagyon sokan hiányolják az AdBlock-ot, illetve az egyéb firefoxos kiterjesztéseket.

Szerintem heteken belül lesz.

Egyelőre nekem nagyon ígéretes ez a browser, de sok majd meglátjuk, milyen ütemben fog fejlődni a következő hónapokban.

Valaki 2008.09.03. 10:59:31

Opera Block content-je mintha nem lenne. Nagyon meg lehet ám szokni azt hogy minden "villogó" reklámot kiszedek azokról az oldalakról amiket naponta látogatok. Ezzel sokkal nyugisabb a kinézete, nem villog az egész oldal - és persze nem látom a sok hülye reklámot sem. Egyszer megcsinálod (nagyon egyszerü, kikattingatod amit nem akarsz látni) és tök jól müködik. Én ezt már nagyon megszoktam az Operában, ha IE-vel vagy most ezzel a Chrom-al nézek oldalakat nagyon zavar a villogás....

Sancho 2008.09.03. 10:59:59

Negatívum: a proxybeállításokat az IE-ből veszi, és nem lehet módosítani. (Munkahelyi gép, nem vagyok rendszergazda)
Pozitívum:Telepítéskor nem a Program Files-be költözik, hanem a felhasználó profiljába, így rendszergazdai jog nélkül is lehet telepíteni.

Luos 2008.09.03. 11:02:57

Funkciók nagy része FF-ben is megvan (kivéve feladatkezelő, tabok lehuzása, ikon asztalra) szóval, nem sok új... de mi lesz az FF-el ha a googlenak sajat böngészője lesz?

cc 2008.09.03. 11:06:18

"Egy súlyos hiba: nem tudok belépni a bankom online felületére, gondolom a Java miatt. Ezt nagyon remélem, hogy napokon belül javítják."

Höhö, én meg sem próbálnék online bankolni egy új böngészővel, max. egy régi kiforrott darabbal, mint a mozilla 2.

gaucho.magiar 2008.09.03. 11:06:20

nem találom, hogy be lehet-e állítani, hogy megjegyezze az űrlapokba (email, stb) beírt azonosítókat (nem a jelszót).
van ilyen?

négerbirka 2008.09.03. 11:10:01

support adblock or go to hell

meres 2008.09.03. 11:11:06

Ami eddig a legjobban zavar:
Ha az oldalon akarok keresni, Ctrl+F -el előhívhatok egy keresőt, de ha más honlapra megyek, az eltűnik.
Tehát mindig nyomogatni kell a Ctrl+F -et, vagy két helyre kattintani, hogy előhívjam a keresőt.

Ennek ellenére én is ígéretesnek tartom a Chrome-ot, remélem lesz majd jobb is.

geez 2008.09.03. 11:11:26

A felfelé scrollozás a sok synaptics touchpadon nem megy, a lefele scroll meg túl sokat lép egyszerre. Jelentettem a hibát, remélem hamarosan javítják, mert így nem szívesen használom, pedig tényleg jó gyors, és nem zabálja a memóriát annyira.

meres 2008.09.03. 11:12:52

geez: Ugyanezt én is tapasztaltam a touchpadomon.

Berkenye · http://www.klubszoba.hu 2008.09.03. 11:14:03

Számomra meglepően gyors, gyorsabb, mint az Opera 9.5, főleg az elindítása, amiben Firefox 3.0 nagyon gyatra (legrosszabb a böngészők közül, pedig egyébként ő az elsődleges, azaz elsődlegesen FF felhasználó vagyok).

Ami kicsit zavar, hogy miközben semmit nem csinálok benne, tekeri a vinyót, és 6-15% között terheli a CPU-t. Valamit gyűjt, molyol, indexel. Egy idő után abbahagyta.

Használom pár napig, mielőtt döntök, de eddig úgy tűnik, hogy esélyes az FF leváltására, bár a webfejlesztést támogató pluginok miatt az FF marad azért az eszköztárban.

A leggyakrabban használt - és főleg a saját fejlesztésű :) - oldalak mind hibátlanok vele.

Tetszik! Bár aggasztó, hogy a jó termékei okán második Microsoftot nevelünk a Google-ből ;)

meres 2008.09.03. 11:21:10

Még nem jöttem rá, hogy lehet a képek betöltését megtiltani. Lehet ilyet?

vpi 2008.09.03. 11:21:37

unicredit bankot simán viszi. rossz banknál vagytok :)

vpi 2008.09.03. 11:24:47

egyébként amit igér, miszerint gyorsabb a multitab az műxik. Én is Opera fan vagyok, de ez sokkal jobban kezeli a sok tab-ot.

Peterbiol 2008.09.03. 11:28:57

Kicsit sok ramot eszik, mert minden fulet kulon kezel. Persze ezert gyors is. :)
JAVA jatekokat nem tudok futtatni rajta. :(
Tobb olyan oldal nevet nem teszi ki a fulre, ami FF-ben kapott nevet, tehat van neki.

Kixx 2008.09.03. 11:30:10

1 kérdésre jó lenne tudni a választ:
Elküldi-e a beírt URL-eket haza (indexelendő)?

Asszem 2008.09.03. 11:42:52

Munkahelyi tapasztalat: iszonyú gyors, még a lassú gépen is, sokkal hatékonyabbá téve a munkát.

Viszont a bookmarkkezelés nehézkes, vissza kell térni a del.icou.us-hoz (bookmarklet szerencsére működik), vagy az egyéb gyorsmentéshez.

Hej, a tabok csoportosítása de hiányzik.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.09.03. 11:45:04

Jelentem Raiffeisen netbankja megy vele. Ami nekem nagyon hinyzik az a maxthonban megszokott, fogd a linket, dobd jobbra, az megnyilik uj tabon, de a focus nem valtozik:) masik, meg az, hogy a favorites barbol nem egymas melle nyitja a tabokat.

es adblocker...konyrogom irjon hozza valaki egyet.

knor 2008.09.03. 12:10:40

Horasz: admuncher
nem ingyenes (azaz 30 napig az) de van rá megoldás :-)

varjuvaj 2008.09.03. 12:17:40

"A könyvjelzők kezelése (főleg a "Más könyvjelzők" mappában találhatóké) nehézkes, vagyis egyelőre egyáltalán nem lehet kezelni őket. Pedig szükséges a napi munkához a gyors könyvjelzőzés, amire Firefox alatt a Taboo tökéletes volt."

A konyvjelzo kezeles nagyon egyszeru, az adott url-t az elotte levo kis csilagal rakod a konyvjelzok koze, es ha uj tabot nyitasz a konyvjelzo savbol csak kivaslasztod, szerintem ennel egyszerubb nem is kell.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.09.03. 12:18:24

30 nap alatt csak jon hozza valami addon:) Egyebkent kosz, megnezem.

mizrolist 2008.09.03. 12:23:39

Ma, másodszori megnyitásra nálam már lassabb volt a Chrome, mint tegnap.
Home ikon van benne valahol a beállításokban, nem is kell nagyon túrni érte :)

Tádé 2008.09.03. 12:36:24

Létezhet, hogy a telepítője nem kezeli a proxy-t?
Ha jól látom a kérdést akkor tudtok linket adni ahonnan az egészet (telepítőt) le lehet tölteni?

nemecsek ernő áruló 2008.09.03. 12:38:16

"Az oldalakat nem lehet egyszerű drag and drop módon ráhúzni a könyvjelzősávra."

A cimsor melletti kis csillag rahuzhato a konyvjelzo savra, ahogy parancsikont keszitunk az asztalon, ugy kell ezt is! Vagy felreertettem valamit?

nemecsek ernő áruló 2008.09.03. 12:40:26

Tade:
Proxy mogul gond nelkul megy!

Letoltes: www.google.com :) De tenyleg!

"Újdonság! Töltse le a Chrome-ot (BÉTA), a Google új böngészőjét."

Tádé 2008.09.03. 12:47:10

GerzSonka: Mivel olyat nem olvastam, hogy a böngésző nem kezeli a proxyt ezt biztosra vettem eddig is, hogy de. Az én problémám viszont az, hogy a dowloadnál csak egy kis méretű setup.exe jön le ami utána lehúzna a netről a maradékot. Viszont nem teszi... Így arra gondoltam, hogy proxy..
Szóval valaki direkt link?
Köszi

webjúzer 2008.09.03. 12:54:16

self-signed SSL-es oldalakat nem lehet vele megnézni. Pedig az összes teszt/fejlesztői környezet ilyen.

SSL hibát ír, ami korrekt, csakhogy FF-nél 2 kattintással fel lehet venni a kivételek közé, azaz megbízhatónak jelölöm annak ellenére, hogy nem ellenőrizhető egyetlen CA-val sem a kulcs.

De a Chrome ezt nem tudja, sőt ismeretlen SSL hibával áll le. :)

Poha 2008.09.03. 13:16:32

sajna nekem is az a porblemam, mint Sanchonak. A hulye novell ratyi ceges halonk miatt en nemtom hasznalni az IE proxy beallitasokat :-S Remelem lesz majd manualisan beallithato proxy.

quicksilver · http://fotoseta.blogspot.com/ 2008.09.03. 13:21:59

Nekem is az jutott eszembe ezeket olvasva, hogy az Operám ezt is tudja meg azt is tudja. Úgyhogy maradok is ennél. :-)

Asszem 2008.09.03. 13:24:05

GerzSonka: köszi a könyvjelzősávos tippet, javítottam.

quick: igen, már más is említette, hogy amik nekem újdonságnak tűnnek, azokat Opera már rég tudta...most biztos olyan vagyok, mint az, aki IE7-ben rácsodálkozik a tabokra :)

grigorij (törölt) 2008.09.03. 13:33:37

Eddig nem fagy, rendben dolgozik!
Igaz az Opera kényelmével nem vetekszik!
Ha elkészül, elsősorban azt a nyomorult, buta IE-t fogja "zavarni", és átcsábít egyes - nem hívő - FF felhasználókat!
Az Opera használók, hisz mi egy hívő csoportocska vagyunk, szerintem nem érinti a dolog...
Az újdonságok 99%-a egyébként is az Operából vándorol...

Asszem 2008.09.03. 13:47:08

Én arra leszek még kíváncsi, hogy milyen ütemben és hogyan kommunikálva fognak megjelenni a fejlesztések.

What's new in Chrome?

knor 2008.09.03. 15:38:31

Ezt nem értem: nem ahány fül - annyi böngésző? nálam lefagyott, és az összes bezáródott.

www.szolsport.hu/chrome_fagy.jpg

az igazsághoz hozzátartozik, hogy böngésző restart után az összeset helyreállította.

Napiframe · http://napiframe.blogspot.com 2008.09.04. 01:15:59

SP2 megoldotta a lefagyásos problémámat...

Asszem 2008.09.05. 08:57:40

Számológép a Chrome-ban: írjuk simán be a számokat az Omniboxba, és már látjuk is az eredményt... :D

Viszlát Calcoolat és Excel megnyitása gyors számoláshoz és átváltáshoz.
süti beállítások módosítása