Szinkronizálás - ki legyen a FolderShare utódja?
2008. december 19. írta: Asszem

Szinkronizálás - ki legyen a FolderShare utódja?

Eldöntöttem, hogy a Microsoft bénázása miatt lecserélem a FolderShare-t. Kicsit átfutottam a netet új és ingyenes szinkronizációs szoftver után kutatva, és érdekes módon szintén egy másik Microsoft termékbe futottam, amit most tesztelek. Még jó, hogy ilyen sok pénzük van, hogy két teljesen különböző terméket is kifejlesztenek ugyanannak a problémának a megoldására.

Tehát íme az igényeim:

  1. Szeretném szinkronizálni a dokumentumaimat. Ezek egy mappában vannak, párszáz megányi adat, viszont baromi fontosak, és nagyon nem szeretném, ha szinkronizációs conflict miatt adatvesztés érne. A laptopon lévő mappa ráadásul Mozy-ra automatikusan backupolva is van.
  2. Szeretném szinkronizálni a fényképeket. Itt 1-5 gigányi adatról van szó, mindig csak az aktuális év "terméseit" szinkronizálom a gépek között, utána egyszer megy ki DVD-re backupnak, meg a jobbak fel a Flickr-re, és kész.
  3. Szeretném szinkronizálni a zenéket, tehát a Klaus Schulze gyűjteményem. Ez jelenleg 35 giga. Itt fontos, hogy ha nehéz munkával kigyomlálok egy mappát, normálisan megcsinálom az id3 tageket, cover.jpg-ket akkor azok onnantól fogva mindegyik gépen ugyanolyan jól menjenek.

Három programot fogok tesztelni a következő hetekben:

  1. Dropbox
  2. Microsoft Live Mesh
  3. Syncplicity

Bár mindegyiknél van fizetős opció is, én csak az ingyeneset fogom használni. Kétféleképpen is meg lehet oldani a szinkronizálást: vagy feltöltjük az adatainkat a szolgáltató szervereire, és onnan fog történni a szinkronizáció, vagy az éppen online gépek között peer 2 peer alapon. Előbbi azért jó, mert akkor is hozzáférünk az adatainkhoz, ha éppen egyik gépünk sem online, utóbbi pedig azért, mert mindhárom szolgáltatónál pár gigabájtban maximalizálták a feltölthető adatokat. 

Egyelőre még nem világos, hogy a Dropbox és a Syncplicity tud-e szinkronizálni szerver nélkül, úgyhogy a nagy zenei gyűjtemény megosztására a LiveMesh-t fogom használni.

Másfelől a Syncplicity jelzi kis pipákkal a fájlok ikonjánál, illetve a tálcán megjelenő buboréküzenetekkel, hogy milyen állapotban van éppen a szinkronizálás, emiatt ezt fogom tesztelni a dokumentumok megosztására.

A Dropbox-szal pedig azt fogom tesztelni, mennyire tudok könnyen adatokat megosztani másokkal (ez a mások egyelőre én magam leszek olyan gépeken, amelyek nincsenek bekötve sem a Syncplicity-re, sem a LiveMesh-be).

Ez arra lesz jó, hogy például a digitális fényképek megosztásánál nem kell majd még a Flickr-re való feltöltögetéssel sem szenvedni, hanem azok, akik hozzáférnek a dropboxos mappához, a saját gépükön is azonnal, ugyanúgy láthatják a képeinket.

Miközben írtam ezt a bejegyzést, a Syncplicity már lázasan dolgozott a dokumentumok feltöltésén. Ha elkészült, ráküldöm a zenéket a Mesh-re és a fotókat a Dropboxba.

stay tuned.

 

f

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2008.12.20. 03:05:12

Az M$-sel vigyázz, mert nekem blokkolták az accomat, mert még valamikor régebben felraktam pár mobilos animációt(!) ami pornográfnak minősült még úgy is, hogy ez egy full privát albumban volt.

Még jó, hogy nem töltöttem fel semmi komolyabb dolgot (észre is csak azért vettem, mert megnéztem, hogy müxik-e már Chrome-mal), különben anyáztam volna durván.

A Google-nak lehetne már valami hasonló szolgáltatása, bár még a GDrive (ami egyébként nem hivatalos) is megbízhatóbb, mint a fostalicska Folder Share. Sebességet már növelték? Mert amikor itthon is elérhető lett, akkor néztem, letöltés olyan 50kB/s körül mozgott. Ez viszont sovány, tekintve ha pl backupolok, 5 gigányi cucc (mostmár 25) mikorra jön le? 2 nap? :D A másik meg, hogy az elején 500 mega volt a max fájlméret, azt meg később lecsökkentették 50 megára.

Asszem 2008.12.20. 08:07:40

Egyelőre azt tapasztaltam, hogy a LiveMesh webes felülete Chrome alatt megbízhatatlan, kénytelen vagyok Explorert használni, bár ez számomra azért nem tragédia, mert ha beáll a rendszer, akkor őgysem nézem szinte sose a weben.

Az a lényeg, ogy gyorsan és megbízhatóan szinkronizáljon. Nekem a FolderShare-rel sok bajom nem volt, egyszer szólt, hogy elérte a 10.000 fájl egy mappa-pár, de aztán megoldottmam.

Egyelőre mindhármat használom, és mindhárommal vannak problémák...

Az biztos, hogy a LiveMesh bár jól néz ki, magán viseli azt a tipikus microsoftos átgondolatlanságot, amivel mindig el tudják rontani az élményt.

Asszem 2008.12.20. 09:31:58

köszönöm vihar, javítottam, részben elírtam, részben https volt az elején. Elvileg már megy.
süti beállítások módosítása