A Fidesz azt mond, amit akar.
2010. szeptember 24. írta: Asszem

A Fidesz azt mond, amit akar.

Az Indexen megjelent Tarlós István azt mond, amit akar című  DeDi elemzés végén felteszik a kérdést: meddig úszhat meg a Fidesz politikai következmény nélkül szinte bármit? A két válasz, amit az elemzésben adnak, nyilvánvalónak tűnik: amíg valami kapitális hibát nem követnek el, vagy amíg nem lesz új ellenzék. 

Én egy harmadik lehetőséget is látok. Nem kell nagy hibát elkövetni és nem kell erős, hiteles ellenzék ahhoz, hogy elfogyjon a Fidesz lendülete. Elég, ha megmarad a válság, elég, ha nem nőnek érezhetően a bérek, ha stagnál, vagy romlik az életszínvonal. 

Tehát nem kell a Fidesznek őszödi beszéd szintűt buknia, már egy közepes, vagy annál gyengébb kormányzással is kivívhatja a bukást. A teljes megsemmisüléssel járó bukást. Orbán Viktornak nincs több esélye, ilyen mértékű felhatalmazást többet nem fog kapni.

Kivéve, ha jól vezeti az országot. Másfelől nekem úgy tűnik, hogy minél jobban élnek az emberek, annál inkább lehet a politikai választásukat ideológiai és nem gazdasági kérdésekkel befolyásolni.

A Fidesz most azért tehetne meg bármit, azért úsztathatna koronát, azért tehetné Istent az alkotmányba, azért állíthatná vissza a sorkatonaságot, azért függesztetheti ki a NENYI-t a falakra, mert az emberek válságban ezeket mind pont leszarják. Ilyenkor csak a pénz számít és a pénz a munkahelyről jön, ha pedig a kormány töketlen és korrupt, mint az MSZP, akkor az emberek inkább szavaznak arra a pártra, amelyről bár, hogy a választási ígéretei hazugságok, hogy nem tudnak vagy akarnak azonosulni az ideológiai körítéssel, hogy bár majdnem minden megnyilvánulása végtelenül antipatikus és hiteltelen, de még mindig ez a legjobb alternatíva mind közül.

Ma Magyarország egyetlen esélye a Fidesz. Ezért mondhatnak bármit, nem lesz negatív hatása. De ha nem tudják érezhetően rendbeszedni a gazdságot, akkor ugyanez fordítva is igaz lesz: a Fidesz is mondhat bármit, az emberek már azt sem fogják elhinni.

Ha addig nem alakul ki egy új, kormányképes, hiteles és kellő politikai erővel bíró baloldali és liberális politikai elit, akkor Magyarország modernkori történelmének legsúlyosabb válsága elé néz. Mert akkor bebizonyosodik, hogy bár megkaptuk a történelemtől a szabadságot, de nem tudunk mit kezdeni vele. 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása