Mi a Miso? - A film és sorozatfüggők közösségi alkalmazása
2010. december 27. írta: Asszem

Mi a Miso? - A film és sorozatfüggők közösségi alkalmazása

Szereted a filmeket és a sorozatokat? Van androidos mobilod vagy iPhone-od? Közösségi ember vagy? Akkor a Miso-t neked találták ki.

Mi is ez a Miso, és legfőképpen miért jó? A Miso tulajdonképpen nem más, mint a Foursquare TV változata, azzal a különbséggel, hogy itt nem helyekre, hanem műsorokra jelentkezünk be (check-in). Azaz azt osztjuk meg a nagyérdeművel, hogy éppen mit nézünk.

Természetesen mindez megspékelve az obligát pontgyűjtéssel és badge-k szerzésével, azaz minden egyes check-in-ért pontokat kapunk és ha különböző kritériumoknak megfelelünk, akkor szép kis virtuális serlegeket és kitűzőket is kaphatunk. Mindez a felhasználók motiválásának játékos formája, szerintem aranyos, nem szabad túl komolyan venni, meg amúgy is egy szabadidős programról van szó, tehát nyugi.

Nincs közösségi alkalmazás, ami ne rendelkezne a Twitterhez hasonló following rendszerrel, tehát szépen kiépíthetjük az azonos érdeklődésű baráti körünket, illetve ahogy az a mai modern induló közösségi oldalaknál dukál, importálhatjuk más hálókból (Twitter, Facebook) az ismerőseinket. És itt kezd érdekessé és hasznossá válni a dolog, ugyanis így olyan filmeket, sorozatokat is megismerhetünk, amikről előtte még nem is hallottunk.

Természetesen mások és a saját check-injeink is kommentelhetőek (pl. el lehet beszélgetni a sorozatok egy adott epizódjáról, kinek hogy tetszett, érdemes-e megnézni, vitatott részeket megdumálni, stb.) és minden check-in kiküldhető a Twitterre is. Én ezt csak akkor javasolnám, ha valami személyeset is hozzáteszünk, de ez csak az én személyes preferenciám, nem szeretem az automatikus twitteket, pár szót mindig fűzzünk hozzá.

A Miso-ból sem hiányozhat a trendingezés, azaz az éppen menő filmek, sorozatok megjelenítése. Például az ábrán láthatjuk, hogy a poszt írásának pillanatában a Miso közönsége között ezek voltak a népszerű dolgok:

Én nagyon nagy jövőt jósolok, nem csak a Miso-nak, hanem a check-in/follow mechanizmusra épülő közösségi alkalmazásoknak. Remélem, hogy hamarosan lesz Moly.hu iPhone kliens is (könyvbuziknak) illetve szinte mindennek, amit egy időben több ember csinálhat.

Mert mire jó mindez (ha el tudunk vonatkoztatni attól, hogy ez is csak valami wannabe geek divathullám ;-)? Arra, hogy a mai modern világban, amikor minden információ hozzáférhető és az interneten nincsenek földrajzi korlátok, akkor hatékonyan és valós időben szűrje ezeket az információkat. Hogy értem ezt? Bár szinte már kijelenthető, hogy az IMDb-n fent van az összes film, a Facebookon az egész világ, a Twitteren minden történés, a Foursquare-ben minden helyszín, a Google Maps-en az egész Föld, de ezt így egyben senki nem képes átlátni és nincs is rá szükég, hogy átlássa (hacsak nem akar művészi grafikákat készíteni a világ összes kapcsolatáról...).

Ami számunkra fontos, az az, hogy az ismerőseink közül ki az, aki éppen most azt a tevékenységet végzi, amit mi, ott, ahol mi és akar-e erről beszélgetni. Ennyi. Ez viszont egy teljesen ősi, alapvető emberi igény, hiszen emberekben mindig is megvolt az igény arra, hogy a hasonló érdeklődésű társaikkal keressék a kapcsolatot.

Na ezért ilyen sikeresek ezek a szolgáltatások, mert azt adják, amire vágyunk.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Bence · http://moly.hu/ 2010.12.27. 13:26:02

A 2011-es tervek között előkelő helyen szerepel mobilverzió a Molyból.

Asszem 2010.12.27. 13:30:35

@Nagy Bence: iMoly! szuper! várjuk! :-)

DuDe 2010.12.27. 14:27:06

remélem a mobilverzió nem egyenlő az i-betűs verzióval, ahogy @Asszem kolléga sejteti :P
süti beállítások módosítása