Xiaomi az Android killer...
2015. február 18. írta: Asszem

Xiaomi az Android killer...


Az Android Headlines cikke szerint már a Google-nél is egyre inkább tartanak attól a veszélytől, amit a kínai Xiaomi (ejtsd: "száomi") előretörése jelenthet az Android platform, hosszabb távon pedig akár a Google számára. 

Mivel napokon belül magam is Xiaomi felhasználó leszek, ezért belegondoltam miért lehet realitást abban, hogy az üstökösként feltűnő kínai cég a Google androidos szolgáltatásainak komoly versenytársává válhat, túllépve a puszta készülékgyártáson és értékesítésen. 

Ezt korábban elképzelhetetlennek tartottam volna, hiszen sem a Samsungnak, sem a többi androidos csúcskategóriás gyártónak (HTC, Sony, LG) nem sikerült a Google ökoszisztémát komolyan veszélyeztető alkalmazásparkot készítenie.

A Xiaomi felemelkedése

A Xiaomi üstökösként robbant be a telefonok piacára 2011-ben és azzal, hogy Kínán túllépve a nyugati világot is elkezdi meghódítani, ez a növekedés csak még gyorsabbá válik. Izgalmas éveknek nézünk elébe.

 

Forrás: http://usa.chinadaily.com.cn/epaper/2014-04/09/content_17419749.htm

Ezekben a számokban nem csak közép vagy alacsonykategóriás telefonok és tabletek (Redmi sorozat) jelennek meg, hanem a legjobb gyártók csúcskészülékeivel versenyző, prémium kategóriás, de jóval olcsóbban kapható eszközök is. Érdemes elolvasni például a Samsung Galaxy Note Edge és a Xiaomi Mi Note Pro összehasonlítását, láthatjuk, hogy a Xiaomi készüléke abszolút megállja a helyét a konkurenciával szemben. 

A hardver mellett azonban Xiaomi esetében a szoftver é szolgáltatások terén (MIUI ROM és MIUI felület) is különösen jónak számít és ez az, ami nem jellemző a többi gyártóra.

Általában úgy tekintünk a gyártók különböző Android módosításaira, mint szükséges rosszra (TouchWiz, LG, Sony), hiszen ezek sokszor az amúgy bivalyerős hardvert is képesek megfektetni a gyenge optimalizálás miatt, rontva a felhasználói élményt. Vagy teljesen felesleges, senki által soha nem használt, de letörölhetetlen alkalmazásokkal pakolják tele a telefonjaikat. 

Ezzel szemben a MIUI ROM kifejezetten jónak számít mind megjelenésben, mind optimalizáltságban. A felületre tekintve látható, hogy külsőre eléggé hasonlít iOS-re, de közben megtartja az Android pozitív sajátosságait is (például widgetek használata vagy ikonok tetszőleges elrendezhetősége). És ha ez a felület valakinek mégsem jönne be, továbbra is bármikor telepíthet másik launchert, például a hagyományosabb Nova, vagy a formabontó Aviate alkalmazásindítót.

Így néz ki a MIUI:

MIUI ROM: a jó értelemben vett iOS Androidon
(forrás: http://bestmobs.com/xiaomi-miui-6-looks-good-but-there-is-too-much-apple-inside/)

Mindennek köszönhetően egész komoly rajongótábora van a felületnek (magyar rajongói oldal is van) és ez olyasmi, amit nem túl sok gyártó mondhat el magáról. Akit bővebben érdekel a MIUI felülete, annak ezt a posztot ajánlom: MIUI, az Android újradefiniálása.

A TechCrunch-on megjelent interjúban az alábbi képen látható módon mutatták be a MIUI fejlődésének három fő fázisát, látszik, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tartalomra és szolgáltatásokra is.

Forrás: http://techcrunch.com/2015/02/12/liveblog-xiaomi-explains-itself-to-silicon-valley/#IjhTtz:kzj

 

Összességében tehát a prémium minőségű készülékek, a jelentősen alacsonyabb árak és a kimagasló szoftveres felhasználói élmény miatt válhat egyre több ember számára reális alternatívává Xiaomi eszközök vásárlása.

 

Reális alternatíva új androidos telefont keresőknek

Nálunk is így történt. Már régebb óta gondolkoztunk párommal azon, hogy az elöregedő SGS3-as helyett ki kellene próbálni valami olcsóbb, de erősebb kínai versenyzőt, így került a látóterünkbe a Xiaomi Mi4 (a Huawei, Lenovo, OnePlusOne telefonok mellett).

A nemzetközi és magyar kritikákat olvasva (PCWorld: A sárkány elszabadult, Androidportal: Mi4nek nevezzelek?) és ismerős Google+ felhasználók valós tapasztalatait kérdezve úgy döntöttünk, belevágunk.

Vásárlás előtt én azért ki akartam próbálni milyen működés közben a MIUI ROM, ezért a régi SGS2-es telefonra feltelepítettem a MIUI korábbi verzióját, ami még elérhető arra a modellre. Az első benyomásaim nagyon pozitívak, a MIUI sikeresen ötvözi az iOS letisztult designját az Android funkciógazdagságával (widgetek, konfigurálhatóság).

Ilyen lesz a telefon, amit rendeltem:

Xiaomi Mi4 telefon, minőségi design, csúcskategóriás specifikáció, középkategóriás árral

Van-e élet a Google világán túl?

Ami furcsa volt, hogy a MIUI ROM-hoz egyáltalán nem járt alapból semmilyen Google alkalmazás, még a Play Store sem. Megszoktam, hogy az Android beállítása a Google fiók hozzáadásával kezdődik, most pedig kézzel kellett felrakni azokat a Google alkalmazásokat, amiket használni akartam.

Ennek a legfőbb oka az, hogy Kínában a legtöbb Google szolgáltatás nem elérhető, ezért a Xiaomi-nak is saját megoldással kellett kijönnie a kínai piacra. A globális terjeszkedés elindulásával viszont már csak idő kérdése, hogy ezek a szolgáltatások elkezdjenek beszivárogni a nyugatra is. Na ettől tarthatnak Google-nél. 

Ez a folyamat 2015-ben biztos, hogy fel fog gyorsulni, kérdés csak az, hogy mennyire hajlandóak a nyugati felhasználók áttérni a keleti szolgáltatásokra (természetesen amint azok megfelelő minőségű lokalizációval elérhetőek).

A gyakorlatban például a Google Drive mellett elkezdjük használni a MiDrive-ot is. Kezdetben csak biztonsági másolatok készítésére, vagy telefon backupra, később már a dokumentumainkat is ott tárolhatjuk. Aztán lehetséges, hogy idővel a beépített naptárt, majd a levelezőt is elkezdjük használni és egy ponton akár még a keresőt is, ha legalább annyira jó, vagy akár jobb találatokat ad, mint a Google (ez mondjuk 2018-2020 előtt nem hinném, hogy be fog még következni).

Ha a nyugati piacokat elárasztják az olcsóbb, de minőségi csúcskategóriás telefonok, azt nem csak a hagyományos nagy Androidos gyártók érzik majd meg (Samsung, Sony, LG, HTC), a Google is. Mert a legtöbb felhasználónak idővel tök mindegy lehet, hogy Play Store-nak hívják a helyet, ahonnan letölti a Facebook-ot, vagy MiMarket-nek és az sem érdekli, mi adja a találatot a telefonról indított keresésére, ha a találatok relevánsak, a market alkalmazásai pedig megbízhatóak (ez a Xiaomi előtt álló egyik legnagyobb kihívás szerintem, biztosítani, hogy a piacteréről gyorsan és hatékonyan kidobják a visszaélőket).

Vagy nézzünk egy másik példát, a Xiaomi jó úton halad arra, hogy megcsinálja, amit az Apple már rég megoldott, de a Google Android még mindig képtelen: a telefonról olyan biztonsági másolatot készíteni, amivel minden beállítást és alkalmazást pontosan ugyanúgy vissza tudunk állítani, ahogy azt lementettük. Akár szervizelni kell a készüléket, akár új eszközt vásárolunk, ha könnyebb lesz a migráció két Xiaomi-s eszköz között, sokan már csak ezért is elkezdhetik az adataikat a Xiaomi felhőjébe menteni. 

Persze ehhez az kell, hogy a Xiaomi alkalmazások ne olyanok legyenek, mint a Samsung S-appjai, ahol azt érezhettük, hogy minden ugyanaz, mint a Google (vagy Apple) alkalmazások, csak kicsit csúnyább és gyengébb kivitelben. A MIUI ROM-ot elnézve ettől nem kell tartani, de pár hónap használat után visszatérek majd erre.

A Xiaomi ráadásul tudatosan a szolgáltatásokban történő versenyzésre törekszik, ebben látják az igazi profitot. A magyarországi (nem hivatalos) forgalmazó Xiaomishop honlapján olvasható szöveg alapján: "Bin Lin, a Xiaomi elnöke úgy nyilatkozott, hogy a vállalat nem szándékozik profitot termelni a telefonok gyártásából. Az a céljuk, hogy két-három év múlva, amikorra kiépül a nagyszámú felhasználói tábor, a számukra nyújtott szolgáltatásokból és szoftverekből tegyék nyereségessé a céget." (forrás: http://xiaomishop.hu/mond-sajomi/).

A nagyszámú felhasználói tábor pedig szépen alakul, a hivatalos Xiaomi oldal szerint nemrég érték el a 100 milliós felhasználói bázist:

Tehát nem csak az olcsó, de jó telefonok elterjedése hanem a hozzájuk kapcsolódó minőségi szolgáltatások megjelenése miatt érzi valós fenyegetésnek a Google a Xiaomi előretörését.

Miért jó ez nekünk?

Én azért örülök mindennek, mert felrázza a versenyt, nem csak a hardver oldalon.

Eddig leginkább a Google / Apple háború volt jellemző a szoftveres piacra, és a szabadalmi perekből mi fogyasztók nem sokat profitálhattunk, sőt. Továbbá például cloudban az Apple annyira sosem volt erős (leszámítva a backupot), plusz a maga zárt rendszerének minden előnyét csak azok tudták maximálisan kiaknázni, akik teljesen az iOS/OSX világba rendezkedtek be, ezért ebben nem igazán volt komoly vetélytársa a Google-nek. 

Most viszont a Google Android egy új, de belső konkurenciát kapott. Ha a Xiaomi megcsinálja azt, hogy minőségibb szolgáltatásokat nyújt mint a Google alkalmazásai, ráadásul olcsóbb eszközökön, akkor megindulhat az elvándorlás.

Erre még az is rásegíthet, hogy a Google a Nexus 6 vonal árazásával amúgy is átpozicionálta magát prémium kategóriába, így azok a fejlesztők és early adopterek, akik érzékenyek az ár/érték arányra, könnyen arra a következtetésre juthatnak, hogy nem igazán tud annyival többet egy Samsung/LG/Sony/Nexus készülék mint egy Xiaomi/Huawei/OnePlusOne telefon, így nem is éri meg kifizetni a különbséget (ahogy mi is ezért döntöttünk az Mi4 mellett).

Persze mindez egy csomó kérdést is felvet. Korábban már érintettem a szervizelést, de ez szerintem viszonylag könnyen megoldható a hatalmas utánpótlás készletekkel, amivel rendelkeznek és a könnyű adatvisszaállítással a felhőből.

Ami inkább fontosabb elvi kérdés, az az adatvédelem.

Rábízhatjuk-e az adatainkat kínai szerverekre?

Átrendeződik a világ, ezt már látjuk, az okostelefon gyártás és innováció nagy része keletről jön, vagy keletre megy. Ideje túllépni a kínaiak csak az Apple-t másolják sztereotípián. Igen, másolják, de hozzá is tesznek bőven, erre jó példa maga a MIUI ROM is. iOS külsőben Android belső, de iOS szintű optimalizáltság az eszközzel. Ez az, ami sohasem volt elmondható például egy TouchWiz-ről. 

Kép forrása: http://news.cision.com/softcat/i/servers-and-storage,c144034

A fentebb leírt okok miatt idő kérdése csak, hogy az eszközökön túl magát az operációs rendszert majd pedig az arra épülő ökoszisztémát is kínai szolgáltatótól vegyük igénybe. Kezdetben ez persze Androidra fog épülni, de ahogy a CyanogenMod csapata is bejelentette, hogy forkolni tervezik az androidot, azaz teljesen elszakadnak a Google féle verziótól, úgy a Xiaomi-től sem elképzelhetetlen ez a lépés. 100 milliós felhasználói bázisra már lehet alapozni.

Pár éven belül azok az adatok, amiket most amerikai cégek birtokában lévő szervereken tárolunk (a levelezésünk, dokumentumaink, fotóink) teljesen átvándorolhatnak kínai szerverekre. És Kínával szemben azt hiszem kevesebb esélyünk van jogérvényesíteni, mint az USA-val szemben, ahol legalább kipattanhat egy NSA botrány. 

Én úgy gondolom, hogy a jövőben ezzel meg kell tanulnunk együtt élni. Úgy kell hozzáállnunk az internethez, hogy mindig feltételezzük, amit feltöltünk, az illetéktelenek kezébe is kerülhet. Így a fontos és bizalmas információkat tartalmazó üzleti levelezésünket olyan helyen tároljuk, ahol garantált az adatvédelem.

De a hétköznapi levelezésünk, az ártalmatlan családi fotók, a receptgyűjteményünk és versesköteteink dokumentumai szerintem ugyanolyan nyugodtan pihenhetnek kínai szervereken is, mint amerikain. Persze az is lehet, hogy idővel alapértelmezetté válnak az olyan technológiák, amelyek lehetővé teszik, hogy eleve titkosítva küldjük fel az adatainkat a szerverekre. Sőt, lehet, hogy a kínai cégek előretörésének ez is egy közvetett pozitív hozadéka lesz.

A Xiaomi-nak is érdeke a felhasználói bizalom megteremtése és megtartása. Gyorsan, határozottan és jól kell reagálniuk az esetlegesen felmerülő biztonsági résekre (a heti rendszerességű OS frissítés ehhez nagymértékben hozzájárulhat) és kíméletlenül ki kell gyomlálnia a piacáról a nem odavaló appokat. 

Végszó

Azt gondolom egy nagyon érdekes átrendeződési folyamat kezdetén vagyunk. Ez a technológiai keletre tolódás 2015-ben fog annyira felgyorsulni, hogy év végére már komolyan érezzük a hatását. Mindeközben nem szabad megfeledkezni az Apple-ről sem, akik továbbra is baromi erősek és innovatívak (azok a telefonok nem születnek maguktól), de a Samsungot és társaikat sem írhatjuk még le, hiszen ők is érzik, hogy a régi modell nem folytatható, változtatni kell.

A Google pedig eddig is jól vette a kihívásokat és a nagy trendfordulókat, úgyhogy biztos, hogy nem fognak ölbe tett kézzel ülni és várni, hogy elmenjen mellettük a piac.

Egy dolgot remélek nagyon: a versenyt innovációval és a szolgáltatások minőségének javításával fogják eldönteni, nem pedig szabadalmi perekkel.

Végezetül egy kérdés, szerinted mennyire van reális esélye annak, hogy a Xiaomi lesz az Android killer? 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása