Google Calendar
2006. április 13. írta: Asszem

Google Calendar

Update2

Hurréj. Még egy gúgli. Naptár, ezúttal. Nem rossz. Nem tökéletes. De egyelőre a legjobb. Szükség van-e egy internetes naptárprogramra? Végülis miért ne? Nekem jól jött, amikor éppen próbálgattam a Kiko-t, épp otthon felejtettem a határidőnaplót, de szerencsére az aznapi ügyfelek szépen szerepeltek a netes naptáron, amit meg tudtam nézni a munkahelyi gépen is. Igény megmagyarázva :)

Na akkor egy kis összehasonlítás. Az eddigi kedvencem a Kiko volt (egyszerűen annyira rémes ez a linkelés, hogy le is mondok róla, nyilvánvaló, hogy a naptárnév.com az oldal címe, na. Kész. Szigor. :). Egy darabig jól is ment, de kizáró tényezővé vált, hogy valami oknál fogva elkezdte megkavarni az ékezetes karaktereket. Ez elég sok amerikai web2-es cuccnál sajnos előfordul. És én nem fogok a karakterkódolással szarozni. Látszik, nem látszik, viszlát. Pedig szolgáltatásai és kinézete alapján jobb, mint a Google Calendar. Legügyesebb megoldás, hogy új fülekben szépen megjelennek azok a bejegyzések, amiket létrehozunk, ezért később is könnyen (egy klikkre) elérhetőek. Lehet címkézni a programokat, és természetesen beállítható, hogy egy adott címkét mutasson-e vagy nem. A címkéktől függően a bejegyzés háttérszíne megváltoztatható, ami vizuálisan nagyon jól segít elkülöníteni az egyes programokat.

Na ezt a Google nem tudja. Nem lehet ugyanis címkézni. Viszont lehet egyszerre több naptárat is létrehozni, és így eltérő színnel jelölni, ezáltal elkülönítve pl. a munka és haverok jellegű időpontokat. Természetesen meg lehet osztani másokkal is, mert webkéthá, de ezt én mindig kikapcsolom, főleg naptár ügyben. Még a végén megtudják, hol mikor miért kivel :). Szerencsére (bár nem könnyű megtalálni) de be lehet állítani a default privacy szintet, így minden új bejegyzés privát marad. Hurréj. Azért a címkéknek jobban örülnék, főleg azért, mert ha eljő az ideje annak, hogy tényleg egymás naptárában fogunk túrkálni, akkor talán a címkék az egyedüli módja, hogy a közös érdeklődésre számot tartó dolgokat gyorsan megtaláljuk (pl. Shrek 3 a cím, de a "mozi" címke miatt, najó nem magyarázom túl, csak azt akartam indokolni, hogy szükség lenne egy ilyenre is).

Szép a grafikus felület, ami a legjobb, lehet szépen húzni és mozgatni az időpontokat, nem kell kézzel bepötyögni a kezdetet és a véget. Ami furcsa, nem lehet beállítani, hány órától mutassa az időt, és scrollozni kell. Ez a végzetem. Jobban szeretem az olyan naptárt, ahol egy képernyőn látszik az egész nap (pl. spongecell.com), vagy legalábbis be lehet állítani a kezdeti időpontot.

Pozitívum, hogy megadható, milyen időformátumot mutasson (13:00 vagy 1 pm).

Elsőre megállt bennem az ütő, mert úgy tűnt, nem lehet visszatérő eseményt beírni. A Gmailből megszokott "More options"ban ugyan van egy duplicate event, és utána szépen ki lehet találni, hová kell klikkelni, de ez mégis nehézkes. Szóval lehet, na, és egy pici ikonnal jelzi, ha egy esemény ismétlődik.

Bal oldalt van a hónapra lebontott naptár, vastagon szedve azok a napok, ahol van esemény. Ügyes.

Lehet egész napos eseményt is beírni, ami jó, hiszen vannak aznap elvégzendő dolgok, amik nem időponthoz kötöttek.

"Agenda" gomb megnyomásával időrendbe egymás alá kiírja az elkövetkező programokat. Ezt a Kiko is tudja, és nagyon hasznos, főleg hétfőn :))) csak hogy lássa az ember, milyen hét vár rá.

Most vettem észre, ha van értelme, megjelenik egy szürke kis ikonszerűség, ami a "show offscreen events" névre hallgat, és automatikusan odagörgeti a naptárt, ha van bejegyzés, ami éppen nem látszik. Nem rossz. Persze jobb lenne, ha nem kéne egyáltalán, de mindegy. A 30 Boxest is azért hagytam ott negyed óra után. Undorító, ha görgetni kell. Bonyi.

Na egyelőre ennyi, mivel kaptam egy myvip meghívót (ami sikeresen ki is akasztotta Firefoxot, de hála az AutoSavenek, nem kellett nagyon anyáznom és újraírnom ezt a bejegyzést...), szóval megyek, és felfedezem a wiw első konkurenciáját.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása