Miért nincsenek jobboldali blogok? (c-p)
2006. április 21. írta: Asszem

Miért nincsenek jobboldali blogok? (c-p)

Pár napja volt téma, hogy miért nincsenek jobboldali bloggerek akkora számban jelen. Akkor írtam egy kommentet, de túl hosszú lett, ezért bejegyzésként elmentettem, de elfelejtettem publikálni. Sebaj, most bepótolom. A felvetés, amire válaszolok az volt, hogy a Fidesz kampánya inkább az üzenetekre, semmint a személyekre épült, ezért nincs szüksége a blogokra.

---------
Szerintem a Fidesz kampány sem csak üzenetek köré épült, különben nem vettek volna elő olyan figurákat, akiknek a személye nem irreleváns az üzenet tartalmától. A rosszabbul élünk kampány alatt természetesen kénytelenek voltak az "utca emberének" semleges képével kommunikálni, hiszen politikus ilyent mégsem mondhat, tehát ezek tényleg irreleváns figurák, de Semjén, Mikola, Gáll, Schmitt, Kósa, Rogán előtérbe hozásával "arcot" is szerettek volna mutatni az üzenetek mellett. Az más kérdés, hogy Gáll és Schmitt érdemben nem szólt hozzá a kampányhoz (ilyen módon teljesítette az arc-funkcióját), de Semjén, Rogán és Mikola igen.

Mivel az üzeneteik tartalma disszonáns volt azzal a képpel, amit a személyiségüknek sugallmazniuk kellett volna ezért a személyiség "varázsa" visszafelé sült el.
A hibázásaik miatt kialakult botrányokat könnyen lehetett egy-egy archoz kapcsolni (ami sokkal megjegyezhetőbb a politikával nem foglalkozó emberek számára, mint körülírni az egész botrányt).

A frissnek szánt arcok ezért nagyon gyorsan démonizálhatóvá váltak, és ezek után veszélyes lett volna őket a blogterepre engedni, mert ez még több lehetőséget adott volna számukra a hibázásra.

Viszont ezt így nem lehet nyilvánosan kimondani, ezért utalásokkal elhintették azt, hogy a blogírás az valami gúnyolandó, komolytalan tevékenység, és ez a meggyőződés visszatarthatja őket attól, hogy belekezdjenek.

Másik ok lehet, hogy a blogírás ebben a kampányban egyértelműen Gyurcsány trademarkja lett. A Fidesz ezért az MSZP-től való elkülönülés kifejezésére is felhasználhatja a "mi nem blogolunk -- ők blogolnak" dimenziót.

Szerintem ahogy az MSZP is átvette a nagygyűlések szervezését, amikor belátta, hogy azok hasznos kampányeszközök, ugyanúgy a Fidesz, vagy a jobboldal is el fog kezdeni blogolni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása