Social Surfing - Böngésszünk közösen
2008. április 27. írta: Asszem

Social Surfing - Böngésszünk közösen

Most ismerkedem az eléggé erőltetett Me.dium névre hallgató "social surfing" dologgal. Mi ez? Együttböngészde és chat az ismerőseinkkel. A chat az oké, de mi ez az együttböngészde?

Egyszerűen arról van szó, hogy egy Firefox kiterjesztés segítségével láthatjuk azt, ismerőseink éppen milyen weboldalon járnak, és ők is láthatják azt, mi hol böngészünk. Illetve cseveghetünk velük. "Jé, te is ezen az oldalon vagy?".

Nyugi.

Bármikor kikapcsolhatjuk, illetve korlátozhatjuk, hogy kik láthassák, hol vagyunk. Titkosított (HTTPS) oldalt alapból nem néz. Megadhatjuk, hogy csak a barátaink, vagy minden me.dium user láthassa, hol járunk, illetve chatelhessen velünk. Paranoidoknak itt a teljes Privacy Policy.

Szóval mi ez? Kicsit StumbleUpon, mert a barátaink, vagy a többi me.dium user lévén érdekes honlapokra bukkanhatunk, kicsit MSN vagy GTalk, mert chatelhetünk az éppen online lévő ismerőseinkkel.

Sikeres lesz? Nem tudom. Abban nincs semmi izgalmas, ha látom, hogy rajtam kívül még 2351 me.dium user van éppen a Facebookon, de az már érdekesebb lehet, ha például a  Klaus Schulze honlapra látok rátévedni valakit. Máris megvan a közös érdeklődés, szóba (chatbe) elegyedhetünk, és hopp, ismét egy új (online) ismerős.

Vagy érdekes lehet a barátainkkal együtt böngészni. Nemcsak elküldeni a linket, hogy ez milyen érdekes, hanem tényleg nyomon követni, ki hol van, honnan-hová ugrál.

Kikapcsolódásra szerintem tök jó lesz, hasonlóan a StumbleUpon-hoz, a me.dium segítségével is a web olyan sarkaira juthat el az ember a barátai segítségével, amiknek a létezéséről eddig nem is hallott.

Talán még komoly munkára, együttdolgozásra is lehet használni, ha pl. nem egy légtérben dolgozó munkatársak végig akarják nézni a konkurencia honlapjait és megbeszélni a látottakat.

A social surfing ötlete szerintem jó, a me.dium-féle megvalósításon azért még lehetne csiszolni, kicsit nehézkes a használata.

Meglátjuk, lesz-e belőle nagy durranás.

Aki szereti kipróbálni az ilyesmiket, keressen "asszem" néven.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása