Elhülyülés ellen: Gmail matek
2010. december 15. írta: Asszem

Elhülyülés ellen: Gmail matek

A számítógépek kinyírják a rövid távú memóriát (RTM). Nem kell semmit sem megjegyezni, minden megy a vágólapra. Ez általában persze jó, de ha már egy sima e-mail címet sem vagyok képes megjegyezni, akkor már baj van.

Mindig is gyenge pontom volt a fejszámolás. Ez azért van, mert a részeredményeket, maradékokat a rövid távú memóriában tároljuk és ugyebár az nekem frankón elsorvadt. Az RTM kapacitása 7 plusz-mínusz 2 elem, az enyém olyan 5-6 körül szokott mozogni.

Ehhez még hozzájön az, hogy rémesen rossz módszereket használok fejszámolásra, ráadásul nem is következetesen, amikor jön a probléma, akkor akarom kitalálni, hogyan is csináljam a műveletet és ez is csomó felesleges kapacitást leköt. Már egy sima felszorzásba, ahol nullákat kell hozzáadni a végeredményhez is könnyen belezavarodok, nem is beszélve mondjuk egy gyors forint-euró átváltásról (mert ugyebár mennyivel egyszerűbb beírni a Chrome URL sávjába, hogy 2341 EUR to HUF és rögtön megkapom a napi árfolyamon számolt pontos átváltást). 

Szóval lenne mit fejlődni, de asszem azért szokták a matekra azt mondani, hogy agytorna, mert tényleg tornáztatni kell a csökött agyat. Azaz gyakorolni.

De gyakorolni unalmas meg fárasztó. Kéne valami jó áthidaló módszer. Találtam annó egy jó flash-es játékot a neten, ahol fejszámolással kellett legyőzni az ellenfeleket ilyen manga stílusban, 10-13 éves fiúknak szerintem baromi jó lehet, mert megvolt benne a kihívás, az izgalom, a verseny, a harc, a feeling.

Nade 32 évesen mégsem egy játékkal kéne megtanulnom nem igaz? (egyébként meg ez hülyeség, "játszani is engedd" ugyebár, szóval savanyú az a felnőtt, aki sosem játszik, inkább azért rágtam be arra a progira, mert már az összeadás pályánál elakadtam az utolsó előtti főellenségnél).

Tehát a haditerv: elkezdem gyúrni a technikámat, mégpedig úgy, hogy új módszereket ismerek meg első lépésben. Második lépésben memorizálom ezeket, mert különben szart sem fognak érni. Harmadik lépésben pedig elkezdem alkalmazni a tanultakat.

Na erre pedig kiváló lehetőséget nyújt a Gmail-be épített részeg levélküldés gátló labs funkció. Az eredeti szándék szerint azért építették be, hogy elejét vegyék az ittasan küldött szerelmi vallomásoknak (sunáználak) vagy esetleg a főnöknek, kollégáknak küldött leveleknek (sunáznám anyádat) amiket másnap már eléggé bánnánk, hogy elküldtünk.

Tehát ezt fogom használni, beállítva legkönnyebb szintre, minden nap, a nap 24 órájában, azaz minden egyes levél elküldése előtt meg kell csinálnom egy perc alatt hibátlanul pár összeadást, szorzást, kivonást és osztást.

Ma kezdem, ha egy évig kitartóan csinálom, szerintem el fogom érni egy ötödikes szintjét. 

Update 1 és 2

Kiderült, hogy sajnos Gmail nem minden levél küldése előtt kéri a megoldásokat, csak bizonyos időközönként, na mindegy, még így is több a semminél. A 60 másodperces időkorlát nagyon jó, rákényszerít, hogy ne szüttyögjek.

A másik, amit pedig lefelejtettem (mondom, hogy csökken a memóriám :D) az az, hogy eme poszt megírásához az ihletet és az ötletet @kobak blogjából merítettem (gmail+matek). A forrás megjelölésének elmaradása miatt penitenciaként önkéntesen kiszabok magamra 15 kör szalaiannamária mantrát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emrik 2010.12.16. 14:42:04

Én ilyen agytréning játékokat nyomogatok, Brain Genius, Brain Challenge... meg logikai újságokat is veszek néha.

Nemrég olvastam, hogy az állandó GPS használat is negatívan hat az agyra.
süti beállítások módosítása