Miért használok Google Keep-et?
2013. szeptember 16. írta: Asszem

Miért használok Google Keep-et?

Amikor kijött a Google Keep, megbocsátottuk, hogy fapados, hiszen még fejlődhet, nem kell kapásból lenyomni az Evernote-ot. Aztán hosszú hónapokig nem történt semmi, majd jött egy kisebb update, ami után már lehet emlékeztetőket is felvenni. Mobilon egész pofás, de desktopon olyan szinten gyenge a megvalósítás, hogy konkrétan az elmentett linkeket kézzel kell kimásolni, mert nem ismeri fel, hogy kattintható tartalomról van szó.

Miért használom mégis? Tök furcsa, mert sokszor próbálkoztam sokféle todo appal, sokszor éreztem azt, hogy "na ez majd most mindent megold", de mindig azt tapasztaltam, hogy minél többet tud egy app, annál kevésbé fogom hosszú távon használni.

Az elején, amikor még tart az újdonság varázsa, akkor jó érzés beállítani minden szir-szart, címkéket, dátumokat, kategóriákat, színeket és még ki tudja mit rendelni egy-egy itemhez, aztán a lelkesedés alábbhagy, és a végén visszajutok a sima szöveges listáig.

A Google Keep-et viszont a mai napig rendszeresen használom. Miért? Igaz, hogy nagyon fapados, keveset tud, de azt nagyon jól. Most csak a mobil verzióról beszélek, desktopot felejtsük el egyelőre.

A legnagyobb előnye, hogy tényleg könnyű új elemet létrehozni. Gyakorlatilag egy gombnyomás és kész. Még OK gomb sincs. Sokszor ez zavart, de már megszoktam, amit beírtam, az el lett mentve. Így tényleg az van, hogy ha valamit nem akarok elfelejteni, gyorsan fel kéne jegyezni, csak bedobom Keepbe és ott is van. 

Lehet, hogy ez apróságnak tűnik, de tulajdonképpen ezen múlik a siker. Mert nem azt érzem magamban, hogy "eh, megint be kellene pötyögni telefonon hatszász dolgot, francnak van ehhez kedve, inkább megjegyzem vagy felírom egy cetlire", hanem azt, hogy oké, ezt felírom Keepbe és majd visszatérek rá, ha desktop előtt leszek.

Ilyen helyzetekre gondolok például: megyek az óvodába, látom, hogy a faliújságra ki van rakva csomó fontos dolog. Keep-et megnyitom, csinálok pár fotót a feliratokról, ha szükséges, írok hozzá pár sort, esetleg emlékeztetőt és kész. Meg lett jegyezve. Majd délután, vagy ha hazaértem, figyelmeztet.

Sőt, amikor egyedül vagyok és senki nem hall, akkor még a Voice memo részt is szoktam használni, a Google hangfelismerése nem tökéletes, de meglepően jól működik, azaz leírja azt, amit mondtam. Mint egy magyarul most tanuló titkárnő. Néha hibázik kicsit, de általában rendben van. Mivel más nem látja a jegyzeteim, nem kell kijavítani a félrehallott szavakat, ha megértem, mit akartam mondani, akkor nem kell vele törődnöm.

És végül az új emlékeztető funkciók is igazán hasznosnak bizonyultak. Kifejezetten tetszik, hogy "emberi" dátumokat adhatunk meg: "ma, délután" vagy "holnap reggel". Természetesen van lehetőség pontos dátum/idő megadására, ráadásul itt az androidon látható egyik legszebb dátum/időválasztó megoldást láthatjuk:

Persze azért lenne még mit fejlődni, főleg a lokáció alapú emlékeztető lett nagyon összecsapva, tényleg mintha annál a funkciónál elfogyott volna a pénz. Gyakorlatilag be kell írni minden egyes alkalommal, hogy hol szeretném, hogy emlékeztessen. Még jó, hogy viszonylag egyszerű nevű utcában lakom, így nem vészes, de azért ha a Google Now ismeri már a Home és a Work lokációkat, akkor a Keep is átvehetné ezeket az infókat, továbbá minden Google Maps-en mentett helyet. Úgysincs olyan sok belőle, jó lenne, ha lenne egy lista, amiből egy kattintással ki tudom választani, hogy emlékeztessen pl. a "Sarki fűszeresnél" a "pláza Tesco-ban" vagy "nagyszülőknél".

Mindezen hibái ellenére, és dacára annak, hogy lassan fejlesztik, szerintem egy nagyon jó kis alkalmazás. Nagy jövő állhat előtte, ha engedik jobban integrálódni a Google szolgáltatások közé (pl. Gmail-be, vagy fekete Google Bar-ba).

Innen lehet ingyenesen letölteni: Google Keep

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása