A bunkóság ellen
2007. május 31. írta: Asszem

A bunkóság ellen

Olvasom, hogy Amerikában egy mozihálózatban csipogót adnak a nézők kezébe, amin egy gombnyomással jelezhetik, ha valaki zavarja az előadást.

Szerintem ez egy tök praktikus megoldás, egyáltalán nem "feljelentés", mint ahogyan a cikk címe sugallja. Sajnálatos dolog, de bele kell törődni, hogy a mozilátogatók között szinte mindig akad legalább öt kigyúrt tahó, akiknek senki nem mer szólni, de akik teljes lelki nyugalommal telefonálnak a film alatt, kommentálják a történéseket, vagy simán a prosztó viselkedésükkel elvonják a nézők figyelmét a filmről. És nyilván senki nem akar lemaradni 10-15 percre a filmről, amíg kimegy, hogy egy kompetens alkalmazottat találjon, aki tud és mer is segíteni.

Régen elég volt, ha valaki pisszegett egyet a közönség soraiból, tahónak lenni akkor még ciki volt. Ma már nem az. Ez van, de nem kell szeretni, lehet tenni ellene.

Ez a csipogós megoldás például jó módszer. Persze még egyszerűbb lenne az állandó teremőr alkalmazása, aki végig jelen van az előadások alatt és automatikusan kivezetteti (ha kell, biztonsági őrökkel) azokat, akik kivezetettendők. Esetleg még a hatás kedvéért meg is birságolja őket, vagy eltiltja a mozilátogatástól. A feltételek a jegyen vannak, a megvételével a kedves néző elfogadja azokat...

Ha a kulturáltság már nem elég önszabályozó mechanizmus, akkor bizony ilyen módszerekre lenne szükség a hazai mozikban is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.06.01. 07:30:53

Nekem volt lehetőségem pár napja beülni Indiában moziba. Ott a kultúra része a hangos véleménynyilvánítás, megbeszélés, közben telefonálás. Ezek alapján teljesen más nézőpontba helyeződik egy ilyen hír számomra. ;)

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2007.06.01. 09:00:07

Pont emiatt vagyok leszokóban a mozibajárásról... helyesebben vannak mozik, ahová nem megyek többé :). Spec. a MOM Parkban nem nagyon találkoztam még tahó népséggel, különösen az eredeti nyelven vetített előadásokon, amely tovább növeli a hely vonzerejét :).

Asszem 2007.06.01. 11:39:24

Hát oké, ha az indiai kultúrában az az elfogadott, akkor persze ott azért kell teremőrt alkalmazni, hogy feldobja a hangulatot, ha túl nagy lenne a csend :))))
süti beállítások módosítása